ABD'den Ortadoğu'ya yeni askeri yığınak
Washington ile Tahran arasındaki kriz, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesiyle derinleşti.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İran'la artan gerilim üzerine Ortadoğu'ya "USS Arlington" amfibi savaş gemisini ve bir Patriot hava savunma bataryasını sevk edeceğini açıkladı.
ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı'nın hafta başında talep ettiği ek askeri güç talebinin bir parçası olarak, komutanlığın görev bölgesine USS Arlington (LPD-24) gemisi ve bir Patriot bataryasının gönderilmesini onayladı" ifadelerine yer verildi.
Ortadoğu'daki askeri varlığı artırma kararı, İran'ın ABD'ye ait hedeflere saldırmayı planladığı iddiaları üzerine alındı. Euronews'ten Tuba Altunkaya'nın haberine göre, İran ise saldırı hazırlığı iddialarını reddetti.
İran'ın BM Temsilcisi, Tahran'ın ABD'nin Ortadoğu'daki güçlerine saldırı için yeşil ışık yaktığı söylentilerinin Amerikan yetkililerinin yaydığı 'sahte istihbarat' olduğunu savundu. Tahran, ABD'nin bölgedeki askeri gücünü artırmasını psikolojik savaş olarak yorumluyor.
Askeri sevkıyatın açıklanmamasının ardından, İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'e yakın din adamlarından Ayetullah Yusuf Tabatabai Nejad, "Milyarlarca dolarlık filoları bir füze ile yok edilebilir" yorumunu yaptı.
ABD Denizcilik İdaresi (MARAD), perşembe günü yayınladığı bir bildiride, mayıs ayının başından bu yana İran veya bölgedeki ortaklarının ABD'ye ve ortaklarına saldırı olasılığının arttığının gözlemlendiğini belirtmişti.
MARAD, Tahran'ın dünyada tüketilen petrolün beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidini de petrol sahalarına olası saldırı hazırlığı olarak değerlendirmişti.
ABD, hafta başında İran'ı hedef göstererek, USS Abraham Lincoln uçak gemisi ile 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçağından oluşan bir görev grubunu Körfez bölgesine sevk etmişti.
Washington ile Tahran arasındaki kriz, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesiyle derinleşti. Anlaşma kapsamında rafa kalkan yaptırımların yeniden hayata geçirilmesi ve İran ile ticaret yapan ülkelere baskı uygulanması iki ülke arasındaki gerilimi daha da tırmandırdı. (HABER MERKEZİ)