ABD'den Türkiye’den şirketlerin de olduğu onlarca kuruluşa ihracat kısıtlaması
Listedeki iki Türk şirketin, adresi İstanbul’da olan Gensis Mühendislik Danışmanlık ve Vanguard Tec. Makine Sanayi İthalat olduğu belirtildi.
ABD Ticaret Bakanlığı, aralarında Türkiye’nin de olduğu bazı ülkelerin şirketlerine ihracat kısıtlamaları getirdi. Söz konusu şirketlerin, ABD ihracat kontrollerini ihlal ederek, İran’ın savunma sanayilerine maddi destek sağlayacak şekilde, ABD kökenli malzemeleri İran’a tedarik eden ya da etmeye çalışan bir şebekenin parçası oldukları ileri sürüldü.
ABD, Türkiye, Gürcistan, Malezya ve Çin şirketlerine yönelik bir dizi kısıtlama kararı aldı.
Listedeki iki Türk şirketin adresi İstanbul’da olan Gensis Mühendislik Danışmanlık ve Vanguard Tec. Makine Sanayi İthalat olduğu belirtildi.
ÇİN ŞİRKETLERİNE YÖNELİK KISITLAMADA ORDU VE UYGUR DETAYI
ABD Ticaret Bakanlığı, ulusal güvenliği gerekçeleriyle bazı Çin şirketlerine karşı da ihracat kısıtlamalarını devreye soktu. Bu şirketlerin Çin ordusuna desteği ve Çin yönetiminin Uygurlar’a karşı baskı politikalarındaki rolleri, kısıtlama kararının nedenleri arasında gösterildi.
Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Uygurlar’a karşı hak ihlallerinde yer aldığı iddia edilen 11 araştırma merkezi ve Çin Askeri Tıp Bilimleri Akademisi’nin yer aldığı da kaydedildi.
Eski adıyla Huawei Marine olan HMN International, Jiangsu Hengtong Marine, Shanghai Aoshi Control Technology ve Zhontian Technology Submarine Cable dahil bazı şirketler ise Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun modernize edilmesine katkı amacıyla ABD’den teknoloji sağlama girişiminde bulundukları iddiasıyla listede.
ABD yönetimi geçen hafta da Çin’in yüz tarama teknolojisi şirketi Sense Time’a yatırım yasağını yürürlüğe koymuştu.
Çinli kişi ve kuruluşların listesi, ABD’nin bir önceki başkanı Donald Trump yönetiminden bu yana Pekin ile teknoloji ihtilafında Washington için başvurulan bir araç haline geldi. Listede yer alan şirketlerin tedarikçileri, hedeflenen şirkete mal göndermek için Ticaret Bakanlığı’ndan özel ruhsat almak zorunda. Ruhsat talepleri ise ayrıntılı bir inceleme sürecinden geçiriliyor.
ABD Başkanı Joe Biden'ın kasım ayında Çin lideri Xi Jinping ile yaptığı sanal toplantıda iki süper gücün çatışmaya doğru kaymasını önlemek için bariyer oluşturma çabalarına rağmen, kısıtlamaların ABD-Çin ilişkilerindeki çatlağı genişletmesi bekleniyor.
ABD, Çin’deki insan hakları ihlalleri gerekçesiyle Pekin'de düzenlenecek 2020 Kış Olimpiyatları'nı diplomatik olarak boykot edeceğini açıklamıştı. Çin ise dini ve etnik azınlıklara baskı uyguladığı suçlamalarını reddediyor.