AB'de gündem genişleme: Dokuz yeni üyenin katılmasının maliyeti en az 256 milyar euro

AB'de gündem genişleme: Dokuz yeni üyenin katılmasının maliyeti en az 256 milyar euro
Avrupa Birliği Ukrayna'daki savaşın tırmandırdığı jeopolitik gerilimler sebebiyle en kapsamlı genişleme hamlelerinden birine hazırlanıyor. Yapılan hesaplar, Ukrayna ve sekiz yeni üyenin katılmasının maliyetinin en az 256 milyar euro olacağını gösterdi.

Artı Gerçek - Avrupa Birliği tarafından basına sızdırılan hesaplamalar, aralarında Ukrayna'nın da bulunduğu dokuz yeni ülkenin Birliğe katılmasının toplam maliyetinin 256 milyar euro'dan (yaklaşık 7 trilyon 500 milyar Türk Lirası) fazla olduğunu ortaya koydu. Sızan belgede, dokuz ülkenin de katılması halinde bütçenin yüzde 21 oranında artarak 1.47 trilyon euro'ya ulaşacağı tahminine yer verildi.

MALİ PLAN KABUL EDİLİRSE KIBRIS'A FON DESTEĞİ KESİLECEK

'Uyum fonu' olarak bilinen ve az gelişmiş ülkelerdeki altyapı için kaynak sağlayan fonun da genişlemeden önemli ölçüde etkilenmesi bekleniyor. Mevcut mali formül hayata geçerse, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Slovenya, Kıbrıs, Malta ve Litvanya bu fondan yararlanamayacak. Sızıntı, Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını üstlenen İspanya'nın Granada kentinde düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nde genişleme için atılacak adımların masaya yatırılacağı temaslar öncesinde geldi.

ÜYE OLMASI HÂLİNDE UKRAYNA'YA YEDİ YILDA 186 MİLYAR EURO DESTEK VERİLECEK

AB konseyi sekretaryası tarafından Financial Times'a sızdırılan belgede, "Tüm üye ülkeler AB bütçesine daha fazla ödeme yapmak ve bütçeden daha az pay almak zorunda kalacak; şu anda net alıcı konumunda olan birçok üye ülke net katkı sağlayıcı konumuna gelecek" ifadelerine yer verildi. Gazeteye göre, potansiyel aday olarak kabul edilen dokuz ülke arasında açık ara en büyüğü olan Ukrayna, yedi yıl boyunca 186 milyar euro almaya hak kazanacak. Dünya Bankası tarafından bu yıl yapılan hesaplamalar Ukrayna'nın yeniden inşasının maliyetinin 400 milyar euro'ya ulaşmasını öngörüyordu.

EN TARTIŞMALI KONU BÜTÇE

Genişleme AB için en acil konulardan biri haline gelirken yarın başlayacak zirvede genişlemenin maliyeti başta olmak üzere, Avrupa Parlamentosu'ndaki sandalye sayısı, ortak tarım politikasının geleceği ve genişlemiş bir AB'nin belirli alanlarda oybirliğiyle hareket edip edemeyeceği gibi kilit konular ele alınacak. Öte yandan, AB'nin, iki kademeli bir üyelik süreciyle ilerleyip ilerlemeyeceği de tartışma başlıklarından biri. Ancak, İngiliz basınına açıklamalarda bulunan üst düzey bir AB diplomatı, bütçenin en tartışmalı konu olacağını ve bir sonraki mali döngünün başlayacağı 2027 yılına kadar karara bağlanması gerektiğini söyledi.

VON DER LEYEN 'AVRUPALI DOSTLARIMIZI GERİDE BIRAKAMAYIZ' DEMİŞTİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen geçen ay Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda yaptığı yıllık "Birliğin Durumu" konuşmasında üye ülkeleri, genişlemiş bir AB'ye hazırlanmak için Ukrayna ve diğerlerinin "kararlılığına ayak uydurmaları" gerektiği konusunda uyarmıştı. Von der Leyen "Avrupalı dostlarımızı geride bırakmayı göze alamayız" diyerek genişlemenin yakın bir olasılık olduğunu vurgulamıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar