AB'den Türkiye'ye 'Doğu Akdeniz' kınaması
AB Türkiye'yi Doğu Akdeniz'deki doğalgaz ve petrol arama faaliyetleri nedeniyle kınayarak bunun AB-Türkiye ilişkileri açısından 'çok ciddi' sonuçlar doğurabileceği belirtildi.
Brüksel'de toplanan 28 Avrupa Birliği ülkesinin devlet ve hükümet başkanları Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de doğal gaz ve petrol arama çalışmalarını bir kez daha kınadı.
Daha önce alınan kararları hatırlatan Avrupa Birliği Konseyi Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Ege'de sürdürdüğü faaliyetlerin "yasal olmadığını" belirtti.
Türkiye'nin bu bölgedeki eylemlerini kınadıklarını belirten Avrupa Birliği Konseyi, yaptığı yazılı açıklamada, "Konsey petrol arama çalışmaları konusunda derin endişelerini dile getiriyor ve Türkiye'nin, Avrupa Birliği uyarılarına rağmen bu eylemlerini durdurmaması konusunda üzüntüsünü dile getiriyor." denildi.
Söz konusu eylemlerin Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri üzerinde olumsuz etkileri olacağını belirten Avrupa Birliği Konseyi, Türkiye'ye çekilme çağrısında bulundu. Açıklamada ayrıca Avrupa Birliği'nin durumu yakından takip etmeye devam edeceğini ve Güney Kıbrıs'a tam destek vereceği vurgulandı.
Zirve öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan İrlanda Başbakanı Leo Varadkar "Daha önce aldığımız kararlar doğrultusunda sert bir dil kullanılması için baskı uygulayacağım" dedi.
Avrupa Birliği 22 Mart 2018 tarihinde petrol arama çalışmaları konusunda Türkiye'yi sert bir dille kınayarak uluslararası yasalara uymasını talep etmişti. Avrupalı liderler Türkiye'nin bütün AB ülkeleri ile ilişkilerini normalleştirmesi gerektiğini belirtmişti.
Ankara, Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulmadan yer altı kaynaklarına tek taraflı olarak müdahale edilmesine karşı çıkıyor ve ada etrafındaki söz konusu kaynakların eşit şekilde paylaştırılması gerektiğini savunuyor.
Türkiye, AB'nin iddialarına geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile sert tepki göstermişti.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "AB’nin bu taraflı ve gerçeklerden kopuk tavrını değiştirmeye davet ediyoruz. Türkiye bütün çevre denizlerinde olduğu gibi Ege ve Doğu Akdeniz’de de barış ve istikrardan yana olagelmiştir. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin meşru hakları ve çıkarları hilafına adım atanlar, Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye’yi bölgede yok saymaya kalkışanlar, bu amaçlarına asla ulaşamayacaklar." ifadelerine yer verilmişti.
Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Rum yönetimi AB'nin Türkiye'ye yönelik daha sert bir tutum içinde olmaması halinde Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Kosova, Sırbistan, Karadağ ve Bosna Hersek'i de yakından ilgilendiren genişleme konusunda her tür anlaşmayı veto edeceğini duyurmuştu.
Türkiye'ye Avrupa Birliği tarafından uygulanabilecek yaptırımlar arasında fonların kesilmesi, üst düzey toplantı sayısının düşürülmesi ve sondaj çalışmalarına katılan şirket ve kişilere yönelik yaptırım uygulanması ihtimali bulunuyor.
Bu arada Türkiye Doğu Akdeniz'de doğal gaz arama çalışmaları için 2. sondaj gemisini bölgeye gönderdiğini açıkladı. (Euronews)