ABD'li senatörlerden Türkiye'ye yönelik ağır yaptırım talebi
Önergede talep edilenler arasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mal varlığına yönelik rapor oluşturulmasına ilişkin yaptırımlar da bulunuyor.
ARTI GERÇEK - ABD'li Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham, Demokrat mevkidaşı Chris Van Hollen ile birlikte Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik başlattığı harekat nedeniyle Türkiye'ye ağır yaptırımlar öngören bir yasa önergesini Senato'ya sunacağını açıkladı.
Graham, Twitter'dan duyurduğu önergeyle ilgili olarak, "Senatör Chris Van Hollen ile Suriye'yi işgali nedeniyle Türkiye'ye yönelik sert yaptırımları içeren partilerüstü bir anlaşma yaptığım için memnuniyet duyuyorum" dedi.
Önergede talep edilenler arasında, Türkiye'ye yönelik askeri ambargoların yanı sıra, Ankara'dan ABD'ye gidecek lider kadrosuna yönelik vize kısıtlamaları ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mal varlığına yönelik rapor oluşturulmasına ilişkin yaptırımlar da bulunuyor.
I am pleased to have reached a bipartisan agreement with Senator @ChrisVanHollen on severe sanctions against Turkey for their invasion of Syria.
— Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) October 9, 2019
While the Administration refuses to act against Turkey, I expect strong bipartisan support. pic.twitter.com/Ph5fIVt7k3
İŞTE MADDE MADDE O ÖNERGE
Graham'ın paylaştığı taslak metine göre, yaptırım listesinin 1. maddesinde Türkiye liderliği olarak "Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Milli Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, Ticaret Bakanı, Enerji ve Doğal Kaynakları Bakanı" tanımlanıyor.
Önergenin 2. maddesinde, Türk Hava Kuvvetleri'ne uçak ve uçak düzeneği satan, Türk Kara ve Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan ekipman ve hizmetleri sunan ve Türkiye ordusuna silah ya da savunma malzemesi sunan üçüncü kişilere yaptırım uygulanması talep ediliyor.
Önergenin 3. maddesi enerji sektörüne yönelik yaptırımları öngörüyor.
Buna göre;
Türkiye'nin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılan, ürettiği petrol ya da doğal gaz için mal, servis, teknoloji, bilgi ya da başka bir destek sağlayan herhangi bir üçüncü kişi ya da kuruluş için yaptırım uygulanacak.
Önergenin 4. maddesinde ABD'nin Türkiye'ye yönelik askeri yardımına ilişkin kısıtlamalar düzenleniyor:
- ABD savunma malzemeleri, hizmetleri, teknolojileri ve materyallerinin TSK'ye satışının yasaklanması.
- Türkiye'ye yönelik mühimmat satışı ve transferinin yasaklanması.
180 GÜN SÜRE
Önergenin 5. maddesi ABD Kongresi'nin Ağustos 2017'de çıkardığı ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası'na (CAATSA) ilişkin yaptırımları konu alıyor:
- Türkiye'nin S-400 satın alması CAATSA'nın 231'inci maddesi kapsamında dikkat çeken bir hamle olarak işlem görsün.
- CAATSA yaptırımları 180 gün içerisinde görünür hale getirilmeli.
İSTİSNAİ DURUMLAR
6. madde istisani durumları öngörüyor:
- İnsani yardım.
- Tıbbi yardım.
- Demokrasinin teşviki / seçim yardımı
- İstihbarat paylaşımı
'ERDOĞAN'IN MALVARLIĞI ARAŞTIRILSIN'
7. maddede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın malvarlığıyla ilgili bir rapor hazırlanması talep ediliyor.
'TÜRKİYE'DEN GELEN HÜKÜMET MENSUPLARINA VİZE UYGULAMASI'
8. maddede ise Türkiye'den ABD'ye gidecek hükümet üyelerine vize kısıtlaması getirilmesi talep edildi. (HABER MERKEZİ)