ABD'nin Gazze'de ateşkesi tüm İsrailli rehinelerin bırakılması şartına bağlayan tasarısını Rusya ile Çin veto etti

ABD'nin Gazze'de ateşkesi tüm İsrailli rehinelerin bırakılması şartına bağlayan tasarısını Rusya ile Çin veto etti
BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılmasıyla ilişkilendirip diplomasiyi destekleme çağrısıyla yetinen karar tasarısına Rusya ile Çin veto kartını çıkardı.

Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD’nin Gazze’ye ilişkin sunduğu karar tasarısı için 15 üyeden 11'i lehte oy verirken, Rusya ve Çin veto yetkisine başvurdu, Cezayir aleyhte, Guyana çekimser oy kullandı.

5 daimi üye içinde yer alan Rusya ve Çin'in vetosu, tasarının reddi demek.

'ATEŞKES İÇERMEDİĞİ HALDE DESTEKLEMEK UTANÇ VERİCİ OLUR'

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, oylamadan önce yaptığı konuşmada, üyeleri, "ikiyüzlü bir gösteri" diye tanımladığı tasarı lehine oy kullanmamaya çağırdı.

"Ateşkes içermeyen tasarıyı destekleyecek ülkelerin kendilerini utanç verici bir duruma düşüreceğini" söyleyen Rusya Temsilcisi, şöyle konuştu:

"Ateşkes talebi içermeyen, bizi hiçbir yere götürmeyen anlamsız kararları artık geçirmeyeceğimizi söylemiştik. Bunu yaparsanız, kendinizi utanç verici bir duruma düşürürsünüz. Uluslararası toplumun kafasını karıştırmak ve Konsey'in otoritesini zayıflatmak için tasarlanmış bu ikiyüzlü girişimi desteklerseniz, Ortadoğu halklarının ve kendi ülkelerinizin gözünde nasıl görüneceğinizi bir kez daha düşünün."

'REFAH'A KARA HAREKATINA YEŞİL IŞIK YAKIYOR'

Nebenzya, "aşırı derecede politize" diye nitelediği Amerikan karar tasarısının Gazze nüfusunun yarısından fazlasının sığındığı Refah'a İsrail'in kara harekatı düzenlemesine etkin yeşil ışık yaktığını söyledi.

Rusya Temsilcisi "Bu, İsrail'in ellerini serbest bırakacak ve tüm Gazze'nin ve tüm nüfusunun yıkım, mahvolma veya tehcirle karşı karşıya kalmasıyla sonuçlanacaktır" dedi.

'GAZZE NEREDEYSE YERYÜZÜNDEN SİLİNDİKTEN SONRA'

"Gazze'de İsrail'i dizginlemek için hiçbir şey yapmayan" Washington'ın "Gazze neredeyse yeryüzünden silindikten" sonra ateşkesten bahsetmesiyle alay eden Nebenzya, tasarının "suçlarına hiç değinmediği İsrail'in cezasız kalmasını sağlayacağını" vurguladı.

'ALTERNATİF TASARIYI DESTEKLEYİN'

Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan bazı üyelerinin alternatif bir karar tasarısı hazırladığını aktaran Nebenzya, "dengeli" diye nitelediği alternatif tasarıyı üyelerin desteklememesi için hiçbir neden bulunmadığını dile getirdi. Çin de Amerikan tasarısının doğrudan ateşkes içermediğine dikkat çekerek alternatif karar tasarısına destek açıkladı.

ABD: TASARININ KABULÜ HAMAS'I ÖDÜN VERMEYE ZORLAR

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise oylamadan önce, Konsey'in kararı kabul etmemesinin "tarihi bir hata" olacağını söyledi.

"Hamas'ın elindeki tüm rehinelerin serbest bırakılmasına yol açacak ve Gazze'deki vahim insani krize çözüm bulmamıza yardımcı olacak anlaşmanın bir parçası olarak acil ve sürekli ateşkesten" söz eden ABD Temsilcisi, ateşkes anlaşmasına yaklaşıldığını ama henüz ulaşılamadığını dile getirerek "tasarının geçmesinin Hamas üzerinde masadaki anlaşmayı kabul etmesi yönünde baskı oluşturacağını" vurguladı.

'ABD'NİN BAŞARISIZLIĞA UĞRADIĞINI GÖRMEYİ TERCİH ETTİLER'

Thomas-Greenfield, oylamanın ardından "Konsey'in büyük çoğunluğu bu kararın lehinde oy kullandı, ancak ne yazık ki Rusya ve Çin veto hakkını kullanmaya karar verdi" diye konuştu.

Rusya ile Çin'in vetosunu "ABD'nin başarısızlığını görmeyi tercih ediyorlar" diye değerlendiren ABD Temsilcisi, "Rusya bir kez daha siyaseti ilerleme kaydetmenin önüne koyuyor" dedi.

TASARIDA NE VAR? 'TERÖRİST HAMAS FİLİSTİN'İ TEMSİL ETMİYOR'

ABD’nin 20 Şubat’ta müzakerelere açtığı karar tasarısının son hali, Gazze’de ateşkesi İsrailli rehinelerin bırakılmasıyla ilişkilendirip diplomasiyi destekleme çağrısıyla yetindi. Diplomatik çabalarla sağlanacak ateşkesin sürdürülebilir ateşkese çevrilmesinin öneminden söz eden tasarıda, “Hamas ve diğer terörist ve aşırıcı grupların Filistin halkını temsil etmediği” ve Hamas’ın “bazı üye ülkelerce terör örgütü ilan edildiği” dile getirildi.

Gazze’nin 1967’de işgal edilen toprakların bir parçası olduğu belirtilerek iki devletli çözüme destek veren tasarıda şöyle denildi:

“Tüm taraflarda sivilleri korumak için derhal ve sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanması, gerekli insani yardımın sevkiyatı, çekilen acının azaltılması ve söz konusu ateşkesin geri kalan tüm esirlerin serbest bırakılmasıyla birlikte sağlanması için diplomatik çabaların desteklenmesi önem taşıyor."

Tasarıda tüm taraflara uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuka uyma çağrısı yapıldı, siviller ve sivil altyapının korunması ile insani yardım erişiminin sağlanması istendi, Gazze’de sivil halkın zorla yerinden edilmesine karşı çıkıldı, bunun uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukukunun ihlali olduğu belirtildi.

6 AYDA 9. KARAR TASARISI

7 Ekim sonrası BMGK’de Gazze’ye ilişkin bugün yapılanla birlikte 9 karar tasarısı oylamaya sunuldu. Şimdiye kadar sadece 2712 ile 2720 sayılı kararlar kabul edilirken, bunlarda ateşkes çağrısı yapılmadı. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar