AB'ye tepki: 'Sisi'ye göçmenleri engellemesi için 7.4 milyar euroluk rüşvet verilecek'

Afrika'dan göçü engelleme politikasının parçası olarak Mısır'la 7.4 milyar dolarlık bir anlaşma yapması beklenen Avrupa Birliği, Abdülfettah Sisi'nin otokratik yönetimini ödüllendirmekle suçlanıyor: "Sınırsız baskı, AB'den yeni destekle ödüllendiriliyor."

AB'ye tepki: 'Sisi'ye göçmenleri engellemesi için 7.4 milyar euroluk rüşvet verilecek'

Artı Gerçek - Avrupa Birliği'nin Afrika'da göçü engelleme girişimleri çerçevesinde Mısır'la bugün açıklanması beklenen 7.4 milyar euroluk anlaşması insan hakları gruplarının tepkisini çekti. Brüksel, göçü önlemek adına diktatörleri desteklemekle suçlanıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü AB'ye, "göçmenlerin Avrupa'ya doğru yola çıkmasını engellemek için Mısır'ın otokratik lideri Abdülfettah Sisi'yi ödüllendirme" eleştirisi getirdi.

MISIR'A NE VERİLECEK?

Anlaşma, ekonomik krizdeki Mısır'a 7.4 milyar dolarlık bir yardım paketi verilmesini, aynı zamanda Kahire-Brüksel ilişkilerinin "stratejik ortaklık" seviyesine yükseltilmesini öngörüyor. Anlaşma çerçevesinde, Mısır'a ekonomik reformları destekleme adına 5 milyar euroluk düşük faizli kredinin yanı sıra 2024 için 1 milyar euroluk acil yardım gönderilecek. Anlaşmanın, yenilenebilir enerji, ticaret ve güvenlik gibi alanlarda daha derin işbirliğinin yanı sıra Mısır'ın tekleyen ekonomisini önümüzdeki üç sene boyunca desteklemek için hibe, borç ve başka fonları içerdiği belirtiliyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in yanı sıra geçen sene Tunus'la benzer bir anlaşmanın yapılmasını sağlayan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Sisi ile birlikte anlaşmaya imza atmak için Kahire'ye gitmesi bekleniyor.

GAZZE VE SUDAN'DAN GÖÇMENLER DE 'HEDEFTE'

Enflasyonun tavan, yoksulluğun zirve yaptığı 106 milyon nüfuslu Mısır için hazırlanan destek paketi, AB'nin Kuzey Afrika'dan göçü önlemek üzere oluşturduğu politikanın bir parçası. Brüksel geçen sene de aynı amaçla, Tunus'la 150 milyon euroluk tartışmalı bir anlaşma imzalamıştı. Uzmanlara göre Yunanistan ve İtalya, Gazze ve Sudan'dan göçmenlerin de Mısır üzerinden Libya'ya geçerek Avrupa'ya gelmesini engellemek istiyor. Anlaşmanın borç değil hibe olarak verilecek bir kısmının da Sudan ve Libya sınırlarının güçlendirilmesi için kullanılacağı belirtiliyor.

'MUHALEFETİ BASTIRDI, MEDYA VE SİVİLİ TOPLUMU SİNDİRDİ'

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise 2013 yılında, ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı halk destekli bir darbe yapan ve sonrasında yüzlerce Müslüman Kardeşler üyesinin ölümünden sorumlu tutulan Sisi'nin "ödüllendirilmesine" tepki gösterdi. Açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı'nın iktidara darbe ile geldiği hatırlatılarak "Sisi'nin hükümetleri Mısır'ı demir yumrukla yönetti" denildi. Sisi'nin "muhalefeti bastırdığı, kendisini eleştirenleri hapse attığı, medya ve sivil toplumu sindirdiği" vurgulandı; "Şimdi bu sınırsız baskı, AB'den yeni bir destekle ödüllendiriliyor" denildi.

Avrupa Parlamentosu da, geçen çarşamba söz konusu anlaşma nedeniyle Brüksel'i eleştirmişti. AB ise "komşularıyla işbirliği yapmaya çalıştığını, onlarla ilişkileri kesmek yerine ortaklıklar aracılığıyla demokrasi ve insan haklarını güçlendirmeye çalıştığını" savunmuştu. (DIŞ HABERLER)