Libya'dan İtalya'ya giden bottan kurtarılan göçmenler, içlerinden 60'ının öldüğünü söyledi

Libya'dan İtalya'ya giden bottan kurtarılan göçmenler, içlerinden 60'ının öldüğünü söyledi
Batı'nın Küresel Güney'e yönelik sömürü ve dış müdahaleleri, göçmen akını olarak geri dönerken, dünyanın en ölümcül göç yolu Orta Akdeniz'de yeni bir göçmen trajedisi yaşandığı ortaya çıktı.

Artı Gerçek - Libya'dan İtalya veya Malta'ya göçmen taşıyan bir deniz aracında 60 kadar kişinin boğulmasından endişe edildiği açıklandı.

Dün Ocean Viking gemisinin, Libya arama kurtarma bölgesinde dürbün kullanarak tespit edilen sürüklenmekte olan lastik bottan 25 kişiyi tahliye ettiğini duyuran SOS Mediterranee isimli örgüt, bugün yeni bir açıklama yaptı.

KURTARILANLAR ÖLMENİN EŞİĞİNE GELMİŞ

Akdeniz'in orta bölgesinde İtalyan Sahil Güvenliği ile koordineli olarak "çok zayıf" durumdaki 25 kişiyi kurtardığını ve bilinci kapalı 2 kişinin helikopterle Sicilya'ya götürüldüğünü paylaşan SOS Mediterranee, göçmenlerin kurtarılmalarından 7 gün önce Libya'nın kuzeybatısındaki Zaviye şehrinden hareket ettiklerini söylediğini aktardı.

'GÜNLERCE AÇ SUSUZ HALDE DENİZDE SÜRÜKLENDİLER'

Açıklamaya göre "3 gün sonra motorları bozulan göçmenler, günlerce aç susuz halde denizde sürüklendiler. Hayatta kalanlar, aralarında kadınlar ve en az bir çocuğun da bulunduğu en az 60 kişinin yolda hayatını kaybettiğini bildirdi".

ORTA AKDENİZ'DE GEÇEN YIL YAKLAŞIK 2500 GÖÇMEN ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre dünyanın en ölümcül deniz göç yolu olan Orta Akdeniz'de geçen yıl yaklaşık 2500 göçmen, 2024'ün başından bu yana 226 göçmen öldü veya kayboldu. Bunların resmi sayılar olup gerçek sayının çok daha fazla olduğu belirtiliyor.

SOS Mediterranee açıklamasında, "Daha fazla trajediyi önlemek için deniz devriyelerini güçlendirmeye ve acil eyleme ihtiyaç var" vurgusu yapıldı.

LİBYA VE TUNUS'A 'PARAYI AL, GÖÇMENLERE NE YAPARSAN YAP' POLİTİKASI

2014'ten bu yana 17 binden fazla ölüm ve kaybolma vakasının kayıtlara geçtiği Orta Akdeniz'i kullananların çoğu Libya ve Tunus'tan hareket ediyor; ancak genellikle Suriye, Afganistan, Lübnan, Türkiye, Mısır gibi daha uzak ülkelerden ayrılmış oluyor.

İtalya ve diğer Avrupa Birliği (AB) hükümetleri, Kuzey Afrika'dan Akdeniz üzerinden gelen göçmenlerin sayısını azaltmak için Libya ve Tunus'a kıyılarından göçmen çıkışını durdurmaları karşılığı para veya ekipman teklif etti. İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre geçen yıl bu dönemde 19 bin 937 olan denizden gelen göçmen sayısı bu yıl şu ana kadar 5.968 göçmene düştü.

'LİBYA BİR CEHENNEM'

Ocak 2024'te yine Libya'dan hareket eden ve 126 kişiyi taşıyan bottan kurtarılanlar "Libya bir cehennemdi. Bize insan muamelesi yapmıyorlardı" diyerek çok ağır insan hakları ihlallerine maruz kaldırdıklarını aktardı. (Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar