Afrika'da her beş ilaçtan biri standartları karşılamıyor olabilir: Her yıl 500 binden fazla kişi ölüyor
Artı Gerçek - Etiyopya'daki Bahir Dar Üniversitesi'nin yürüttüğü bir araştırma, Afrika’daki ilaçların beşte birinin standartların altında veya tahrif edilmiş olabileceğini ortaya koydu. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından geçen yıl yayınlanan tahminlere göre, tahrif edilmiş ve standart altı ilaçların Sahra altı Afrika’da neden olduğu ölümlerin sayısı 500 bini bulurken; araştırmanın sonuçları kıtadaki ilaç sorununun boyutlarını yeniden vurguladı.
ARAŞTIRMADA 7 BİNDEN FAZLA İLACI ELE ALAN 27 ÇALIŞMA İNCELENDİ
The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, araştırma kapsamında 27 çalışma analiz edildi. İncelenen 7 bin 508 ilaç örneğinden 1639'unun en az bir kalite testinden geçemediğini ve standartların altında veya tahrif edilmiş olduğunu araştırma sonucunda doğrulandı. Standart altı ilaç tanım ruhsatlı olan ancak kalite standartlarını karşılamayan ilaçları kapsarken tahrif edilmiş ilaç tanımı ise bileşimleri, kaynakları veya tanımları kasıtlı olarak yanlış beyan edilmiş ilaçları kapsadı.
‘BU BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR’
Amsterdam merkezli kâr amacı gütmeyen Access to Medicine Foundation'ın (İlaca Erişim Vakfı) araştırma müdürü Claudia Martínez, bulguyu önemli bir halk sağlığı sorunu olarak nitelendirdi. Martinez, "Hastalar standartların altında ya da düpedüz sahte ilaçlar alıyorsa, bu durum tedavilerinin başarısız olmasına ve hatta önlenebilir ölümlere yol açabilir" dedi.
TEMEL NEDENLERDEN BİRİ YETERLİ DENETLENMEYEN TEDARİK ZİNCİRLERİ
Martínez, kıtadaki ürünlerin dağıtımında çok sayıda aracının rol oynamasının, standart altı veya tahrif edilmiş ilaçların tedarik zincirine sızmasını kolaylaştırdığını söyledi. Araştırmacı, "Birçok düşük ve orta gelirli ülkedeki ilaç tedarik zincirleri genellikle karmaşık, verimsiz ve parçalıdır; bölge temel ilaçlar için büyük ölçüde sınırlı sayıda tedarikçiye güvenmektedir ve birçok ülke ürünleri zamanında tedarik etme ve piyasadaki ürünlerin kalitesini etkin bir şekilde denetleme konusunda önemli zorluklarla karşılaşmaktadır" ifadelerini kullandı.
YÜZDE 42'Sİ AFRİKA'DAN
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından daha önce yapılan bir araştırmada, gelişmekte olan ülkelerdeki her 10 tıbbi üründen birinin standartların altında ya da tahrif edilmiş olduğu, standartların altında ve tahrif edilmiş ilaçlarla ilgili raporların yüzde 42'sinin Afrika'dan, yüzde 21'inin Amerika'dan ve yüzde 21'inin Avrupa'dan geldiği tespit edilmişti.
SÖZ KONUSU İLAÇLAR HASTALIKLA MÜCADELEYİ ETKİSİZ KILIYOR
Bir DSÖ sözcüsü, Afrika'da en çok tahrif edilen ilaçların antibiyotikler ve sıtma ilaçları olduğunu söyledi. Standart altı veya tahrif edilmiş antibiyotiklerin yanlış dozajlar veya yanlış etken maddeler içerebildiği, bunun da etkisiz tedavilere ve dirençli varyantların hayatta kalmasına yol açtığı öğrenildi. DSÖ, bu tür ürünlerin mikrop öldürücü direncin artmasına neden olabileceğini belirtti.
‘BULGULAR GENELLEŞTİRİLMEMELİ’
Ancak Oxford Üniversitesi Tropikal Tıp ve Küresel Sağlık Merkezi'nde matematiksel modelleme uzmanı olan Sean Cavany, yeni araştırmadan elde edilen bulguların genelleştirilmemesi konusunda uyarıda bulundu.
Araştırma metodolojisinin gerçeği yansıtmayacak şekilde kurgulanmış olabileceğini belirten Cavany, ülkeler arası bir ortalama oluşturmanın da yanıltıcı olduğunu vurguladı. Afrika ve Asya kıtaları dışında yürütülen çalışmaların sayıca az olduğunu hatırlatan uzman, bunun da bulguların genelleştirilmemesi için bir neden olduğunu belirtti.
İLGİLİ OTORİTELERE ‘HAREKETE GEÇİN’ ÇAĞRISI
Araştırmaya göre, standart altı ve tahrif edilmiş ilaçların en yüksek oranda Malavi'de bulunduğu tespit edildi. Yetkili isimler, ilgili otoritelerin gerekli düzenlemeleri yürürlüğe koymak ve kamuoyu farkındalığını yaratmak içim derhal harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi. (Dış Haberler)