AİHM: Gazetecilere açılan davalar otosansüre zorlar
AİHM kararında, gazeteci Ali Gürbüz’e sürekli dava açılmasının ve yargılamaların yıllarca sürmesinin Gürbüz’ü baskı altına aldığı ve otosansür uygulamaya ittiği ifade edildi.
AİHM, Ülkede Özgür Gündem gazetesinin İmtiyaz Sahibi Ali Gürbüz’ün başvurusuna dair kararını açıkladı. AİHM Ali Gürbüz’ün hakkında açılan butün davalardan beraat etmiş olsa açılan sistematik davaların gazeteciler üzerinde bir baskı aracı olduğunu, gazetecileri otosansüre yönelttiğini ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ilgili kararı bugün verdi.
Bianet'in haberine göre, Ali Gürbüz’ün 2011 yılında yaptığı başvuruyu sonuçlandıran AİHM, Gürbüz kendisine açılan tüm davalardan beraat etmiş olsa dahi bu yargılama süreçleriyle yıllarca baskı altında tutulduğunu ifade etti. Türkiye tazminata mahkum oldu.
AİHM’in kararında, bu yargılamaların, gazetecilerin mahkum olma korkusuyla kontrol altına alma amaçlı olduğunu ve toplumsal tartışma ortamı ile ifade özgürlüğü üzerinde caydırıcı etki yarattığını belirtti.
NE OLMUŞTU?
Ali Gürbüz’e 2004 ve 2006 yılları arasında gazetede yayınlanan 11 makale ve haber nedeniyle yedi dava açıldı.11 makale ve haber içerisinde, PKK’nin Noel mesajı ve mahpusların, Kürt sorunu konusunda barışçıl çözüm adına Abdullah Öcalan ile diyalog kurulmasına yönelik açıklamaları vardı.
Gürbüz, 2007 yılında "terör örgütünün açıklamalarını yayınlamaktan" suçlu bulundu ve para cezası ödemeye mahkum oldu.
Ceza, Yargıtayca bozuldu. Yargıtay’ın bozma kararında, Anayasa Mahkemesi’nin, Terörle Mücadele Kanunu’nun o dönemki 6/4 maddesinde yer alan ve gazetenin sahibini sorumlu tutan ifadesini kaldırması gerekçe gösterildi.
Ali Gürbüz, 2011’de tüm suçlamalardan beraat etti. Ancak Gürbüz yine de AİHM’ne başvurarak, gazetede yazılanlar sebebiyle sürekli olarak soruşturma ve davalarla karşı karşıya kalmasının, profesyonel bir medya çalışanı olarak yargılama süresi boyunca üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti.
Türkiye’yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesi uyarınca ifade özgürlüğünü ihlalden suçlu bulan mahkeme, Gürbüz’e 3 bin 500 Euro manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
Mahkemenin kararında, Gürbüz’e gazetedeki açıklamalar sebebiyle ve TMK uyarınca sistematik olarak dava açıldığının altı çizilerek, gazetecinin yedi yıldan fazla süre boyunca yargılandığı ifade edildi.
Gazetede yayınlanan makale ve haberlerin "önemsiz mesajlar içerdiğine" değinen AİHM, "TMK’nın, içeriğine bakılmaksızın terör örgütünce yapılan her açıklamaya otomatik olarak uygulanmasının, toplumsal tartışma ortamı ve ifade özgürlüğü üzerinde caydırıcı bir etki yarattığını" yazdı.
Kararda, çok sayıdaki davanın ve uzun süreli yargılamaların, gazetenin sahibinin gözünü korkutma ya da Gürbüz’ün toplumu ilgilendiren konularda yayın yapma konusundaki cesaretini kırma amaçlı bir çeşit taciz olduğu belirtildi. (HABER MERKEZİ)