Al Monitor: Saldırılar sırasında İstanbul'da olan Haniye'nin Türkiye'den gitmesi istendi
Hamas'ın politbüro şefi İsmail Haniye'nin, İsrail'e düzenlenen saldırılar sırasında İstanbul'da olduğu belirtiliyor. İddiaya göre Ankara, Haniye ve ekibinin Türkiye'yi terk etmesini istedi. Times of Israel gazetesinde konuşan bir yetkili haberi yalanladı.
Artı Gerçek - Hamas'ın politbüro şefi İsmail Haniye'nin, İsrail'de 1400 kişinin öldürüldüğü 7 Ekim saldırıları sırasında İstanbul'da olduğu ileri sürüldü. Buna göre, Haniye'nin ve başka Hamas üyelerinin saldırıya dair haberleri televizyonda izlerken "şükür duası" yaptığına dair bazı görüntülerin sosyal medyada yayılması sonrasında "nazikçe" Türkiye'den gitmeleri istendi.
'ARURİ'NİN YORUMLARI DA ANKARA'YI ZORA SOKTU'
Gazeteci Fehim Taştekin, Al Monitor sitesinde yayımlanan yazısında, bu iddiayı iki farklı kaynağa dayandırdı. Kaynaklar, Ankara'nın Haniye'nin sağ kolu olan Salih el Aruri'nin aynı gün El Cezire televizyonu ile söyleşisinde yaptığı yorumlardan da rahatsız olduğunu söyledi. İsrail'in Türkiye'den sınırdışı etmesini istediği bilinen Aruri söyleşide, "ellerinde İsrail hapishanelerinde bulunan bütün Filistinli tutsakların serbest kalmasını sağlayacak kadar çok İsrailli rehine bulunduğunu" ileri sürmüştü.
Al Monitor'a konuşan iki kaynağa göre de, son aylarda İsrail'le normalleşme süreci başlatan Ankara bu gelişmelerin ardından "İsrailli sivilleri öldürmesinden sonra da Hamas'ı koruyor" gibi görünmek istemedi ve "Haniye ile ekibinden nazikçe Türkiye'yi terk etmelerini istedi."
TIMES OF ISRAEL: TÜRK YETKİLİ YALANLADI
Times of Israel gazetesine konuşan bir Türkiye hükümeti yetkilisi ise haberi yalanladı. İsmi açıklanmayan yetkili, aralarında İsmail Haniye'nin de bulunduğu Hamas yetkililerinin Türkiye'den gitmesinin istediği iddiası için "doğru değil" dedi.
'TÜRKİYE ZORLU BİR DİPLOMATİK DENGEYİ KOLLUYOR'
Gazeteci Taştekin yazısında, Türkiye'nin bir yandan Filistin davasına olan desteğini sürdürürken, diğer yandan da İsrail'le kısa süre önce başlatılan normalleşmeye zarar vermemeye çalışırken zorlu bir diplomatik denge tutturmak zorunda olduğu yorumunu da yaptı.
Taştekin, Türkiye'nin Batı tarafından Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest kalmasına arabuluculuk yapabilecek bir ortak olarak görüldüğünü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Filistin topraklarına dair geçmişteki açıklamalarına kıyasla daha dikkatli bir dil kullandığını ve Gazze'deki artan ölümler nedeniyle İsrail'e karşı tonunu sertleştirse bile "Hamas'ın hoşuna gidebilecek desteği" esirgediğini de belirtti.
FİLİSTİNLİ KAYNAK: TÜRKİYE'NİN DURUŞUNDAN MEMNUN DEĞİLİZ
Ankara'daki bir Filistinli kaynak ise Al Monitor'a, "Hamas dahil Filistinli gruplar Türkiye'nin duruşundan memnun değil. Açıklamaları yetersiz görülüyor. İsrail Büyükelçisi'ni protesto için Dışişleri'ne çağırmadılar bile" dedi.
'REHİNE GÖRÜŞMELERİNİN ÖN KOŞULU ATEŞKES'
Haberde, Türkiye'nin rehinelerin serbest bırakılması için arabuluculuk çabalarına da değinildi. Buna göre, rehine görüşmelerinde Hamas'ın son dönemde daha yoğun varlık gösterdiği Katar öne çıksa da, Ankara'nın 'nüfuz sahibi olmadığı' görüşü tam olarak doğru değil. Zira kaynaklar, Hamas'ın ihtilafın ilk aşamasında Katar ve Mısır'dan gelen önerilere de açık olmadığını söyledi.
Kaynak, Hamas, İslami Cihad ve Gazze'deki diğer direniş gruplarının şu an arabuluculuk girişimlerini reddettiğini söyledi. Buna göre, rehinelerin serbest bırakılması için götürülen önerilerin hepsi, karşılığında su ve elektrik tedarikinin yeniden başlamasını ve Refah sınır kapısının açılmasını öngörüyordu. Gazze'deki grupların ise rehine görüşmelerinin ön koşulu olarak bombardımanın durmasını ileri sürdüğü belirtildi. Kaynak ayrıca, "Eğer taraflar bir ateşkese hazır hale gelirse, Mısır arabuluculuğu kimseye bırakmaz. Katar ve Türkiye yan roller oynar" ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE'YE İSRAİL'DEN ÇOK ABD BASKI YAPIYOR'
Öte yandan, Al Monitor'un Filistinli kaynağı, Ankara'ya Hamas'la bağlarını kesmesi için baskıyı İsrail'den çok ABD'nin yaptığını da belirtti.
ERDOĞAN HANİYE İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son olarak cumartesi günü Haniye ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Görüşmede, Erdoğan'ın Haniye'ye Türkiye'nin ateşkes çabalarını, Gazze'ye insani yardımın girişi ve yaralıların Türkiye'de tedavi edilmesi için ortaya koyduğu girişimleri anlattığı belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)
İsrail ordu radyosu: Kara harekâtı ertelendi
İsrail'de barış yanlıları hükümetin hedefinde: 'Soruşturmalar tsunami gibi geliyor'
Rehinelerin ailelerinden Netanyahu'ya: Harekatı ertele, Hamas'la masaya otur
İsrail ordusu: Rehineleri aramak için Gazze'ye sınırlı kara baskınları yapıldı
İsrail, Gazze'de gece boyunca 320 noktayı vurdu, 182'si çocuk 436 ölü
İsrail Savunma Bakanı: Gazze'ye yönelik kara harekatı aylarca sürebilir