Aleksey Navalny: Rusya'ya dönüyorum

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 15 Eylül 2020'de Navalny'nin Rusya'ya dönmekte 'özgür' olduğunu söylemişti.

Aleksey Navalny: Rusya'ya dönüyorum

Rusyalı muhalif siyasetçi Aleksey Navalny, 17 Ocak'ta, zehirlendiği iddiasıyla tedavi gördüğü Almanya'dan ülkesine döneceğini bildirdi. Navalny'nin devlet tarafından zehirlendiği iddiaları dünya gündemini aylarca meşgul etmişti. Navalny geçtiğimiz günlerde bir anda askeri kamuflajlar giyinmiş bir şekilde ortaya çıkmış ve "Rusya’ya dönmek gibi bir niyetim yok" şeklinde konuşmuştu.

Aleksey Navalny, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, daha önce zehirlendiği gerekçesiyle Almanya'ya tedavi için özel ambulans uçakla nakledildiğini hatırlattı.

Her zaman ülkesine dönmek istediğini vurgulayan Navalny, "17 Ocak'ta evime döneceğim" ifadesini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 15 Eylül 2020'de Navalny'nin Rusya'ya dönmekte "özgür" olduğunu söylemişti.

'NAVALNY'NİN ZEHİRLENDİĞİ' İDDİASI

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Navalny'ninuçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine iniş yapmıştı.

Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalny’nin çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. 44 yaşındaki Navalny, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesi'ne nakledilmişti.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül 2020'de Navalny'nin sinir hastalıklarıyla mücadelede kullanılan Noviçok grubuna ait bir kimyasalla kesin olarak zehirlendiğinin tespit edildiğini açıklamıştı.

Seibert, 14 Eylül 2020'de de Navalny'nin zehirlendiğinin İsveç ve Fransa'daki 2 ayrı bağımsız laboratuvar tarafından daha doğrulandığını kaydetmişti.

Charite Hastanesi 7 Eylül 2020'de, Navalny'nin sağlık durumunun iyiye gittiğini ve komadan çıktığını bildirmişti.

Muhalif siyasetçinin ekibi de Noviçok grubuna ait kimyasalın daha önce Navalny'nin Tomsk kentinde kaldığı otel odasındaki su şişesinde bulunduğunu ileri sürmüştü.

NAVALNY KİMDİR?

Rusyalı muhalif aktivist Navalny, ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle biliniyor.

"Aleksey Navalny" ve "Navalny Live" Youtube kanalını yöneten Navalny, Kremlin yönetimine karşı protesto gösterileri düzenlemesi nedeniyle sık sık hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yolsuzlukla Mücadele Vakfını 2011’de kuran Navalny, "Kremlin'in aşçısı" olarak anılan Yevgeniy Prigojin’in yemek şirketinin hizmet verdiği okullarda, öğrencileri hastalandırdığını iddia etmişti.

Navalny, Prigojin'in kendisine, vakfa ve vakfın avukatı Lubov Sobol'e yönelik toplam 88 milyon rublelik (yaklaşık 1 milyon 240 bin dolar) dava açması nedeniyle vakfını kapatma kararı aldığını bildirmişti.

Moskova belediye başkanlığı seçimlerinde, 2013'te Halkın Özgürlüğü Partisi (PARNAS) tarafından desteklenen Navalny, mevcut Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'e karşı seçimleri kaybetmişti.

Navalny'nin Rusya'da 2018'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde adaylığı, sabıka kaydı gerekçesiyle Rusya Merkez Seçim Komisyonu'nca kaydedilmemişti.

Navalny, 2012'de Time Dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak kabul edilmişti. (HABER MERKEZİ)

rusya almanya berlin zehirlenme siyaset Vladimir Putin aleksey navalny