Almanya İstihbarat Şefi: Rusya bir fırtına ise Çin iklim değişikliğidir

Almanya İstihbarat Şefi: Rusya bir fırtına ise Çin iklim değişikliğidir
Almanya'da bir Çin gemicilik firmasının Hamburg limanından hisse alımı için teklifte bulunması tartışmaya yol açtı. Alman istihbarat örgütlerinin başkanları kritik işletmelerdeki hisselerin yabancılara açılmasının tehlikelerine karşı siyasileri uyardı.

Artı Gerçek - Almanya'da Hamburg limanına yatırım yapma izni verilip verilmeyeceği tartışma konusu olan Çin merkezli Cosco firmasına ilişkin tartışmaya Alman istihbaratı yetkilileri de dahil oldu.

Hükümet kaynaklarına göre Yeşiller'in yönetimindeki Ekonomi Bakanlığı Cosco'nun hisse alımı için yaptığı teklife ret oyu vermeyi planlarken, Sosyal Demokratların kontrolündeki Başbakanlık teklifin lehinde pozisyon almış durumda.

Çin, Almanya'ya “ekonomik ilişkileri politikleştirmemesi” ve “ulusal güvenlik bahanesiyle korumacı politikalara yönelmemesi" yönünde baskı uygularken, parlamentoda gerçekleşen bir oturumda Alman iç ve dış istihbarat örgütlerinin başkanları Cosco'nun teklifine ilişkin detaylı bir değerlendirmede bulunamayacaklarını, ancak genel olarak dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

'ÇİN'İN ALTYAPI TESİSLERİNE GİRİŞİ KONUSUNDA SON DERECE HASSASIZ'

Alman Dış istihbarat Örgütü (BND) Başkanı Bruno Kahl, Çin'in kritik altyapılarda sahip olacağı hisseleri siyasi çıkarlarını korumak için koz olarak kullanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

“Çin'in stratejik önemdeki altyapı tesislerine girişi konusunda son derece hassasız" diyen Kahl, limanların stratejik önemde bir altyapı tesisi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve bu sebeple bu tip tesislere herhangi bir dış yatırımcının girişinin çok dikkatle ele alınması gerektiğini vurguladı.

Çin'in 5G altyapısındaki ağırlığını veya ekonomik gücünü, iki ülke arasında oluşması muhtemel herhangi bir politik anlaşmazlıkta “kendi fikirlerini dayatmak için” kullanabileceğini savunan Kahl, Almanya'nın buna hazırlıklı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Alman İç İstihbarat Örgütü Başkanı Thomas Haldenwang ise kritik işletmelerdeki hisselerin yabancılara açılmasının kamuoyu algısını olumsuz etkileyebileceği ve hatta sabotajlara kapı açabileceği uyarısında bulundu.

Haldenwang, "Yabancı ortaklarımızla ne zaman Çin üzerine konuşsam bana şunu söylüyorlar: Rusya bir fırtına ise Çin iklim değişikliğidir" dedi.

Çinli Cosco şirketi etrafında yaşanan anlaşmazlıklar, Almanya'nın en büyük ticaret partneri olan Çin'e bağımlılığının konuşulduğu daha geniş bir tartışmanın parçası.

Ülkede, özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşla beraber, giderek saldırganlaşan otoriter rejimlere olan bağımlılığın tehlikeleri ve söz konusu bağımlılığın nasıl azaltılabileceği konusuna ilişkin tartışma bu kapsamda yeniden alevlenmiş görünüyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar