Almanya depremzedelere vize için şartları açıkladı
Alman İçişleri Bakanlığı, Türkiye'den depremzedelere vize kolaylığı için gereken şartları açıkladı. Bakanlık, depremzedelerin Almanya'ya gelebilmesi için yakınlarının "taahhüt beyanında" bulunmasını şart koştu.
Artı Gerçek - Almanya hükümeti Almanya'da yakını olan depremzedelere vize kolaylığı sağlanmasına ilişkin koşulları açıkladı. İçişleri Bakanlığı sözcüsü Berlin'de yaptığı açıklamada federal hükümetin Türkiye'den depremzedelerin Almanya'ya gelmesine ilişkin süreci "bürokratik olmayan ancak düzenli bir biçimde" işleteceğini duyurdu. Sözcü, Almanya'da yakınları olan depremzedelerin Almanya'ya gelebilmesi için yakınlarının "taahhüt beyanında bulunmasının" şart olduğunu açıkladı. Söz konusu beyanname ile Almanya'da yaşayan yakınlar, Türkiye'den ülkeye gelecek depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılama konusunda Alman makamlarına güvence verecek.
Alman İçişleri Bakanlığı, cumartesi günü yapılan açıklamada, depremzedelerin "hızlı bir şekilde" üç aylık vize almasının sağlanacağını açıklamıştı. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, depremzedelerin "hızla çıkarılan ve üç ay geçerli olan düzenli vizelerle" Almanya'ya girişine izin vermek istediklerini söylemişti.
AKRABALIK ŞARTI
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise sürecin olabildiğince "pragmatik" şekilde yürütülmesinin hedeflendiğini belirterek vize kolaylığından faydalanabilecek depremzedelerin Almanya'da "birinci ve ikinci dereceden" akrabaları bulunması gerektiğini ifade etti. Sözcü, taahhüt beyanının yanı sıra Almanya'ya gelecek kişilerin "ülkelerine geri dönmeye hazır olmalarının" da vize şartları arasında olacağını söyledi. Depremzedelerin Almanya'ya gelebilmesi için vize almaları koşulunun halen geçerli olduğunu ifade eden sözcü, depremzedelerin mağduriyetlerini kanıtlayan "asgari ölçüde belgeyi" de Alman makamlarına ibraz etmesi gerektiğini kaydetti.
PASAPORTU ENKAZ ALTINDA KALANLAR NE YAPACAK?
Depremzedelerin bazılarının pasaportlarının olmayışının "bir sorun" olduğunu belirten Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, pasaport gibi yeni seyahat belgelerinin hazırlanması konusunda ise Türk makamlarının yetkili olduğunu ifade etti.
Reuters'ın aktardığına göre sözcü "Kaybolan pasaportlar elbette bir sorun. Her şeyini kaybedenlerin pasaportu olması pek olası değil, ancak Türk makamlarının pasaport egemenliğini öylece baltalayıp yabancılara seyahat belgelerini bu şekilde veremeyiz" dedi. Pasaportları enkaz altında kalan Türklerin, Almanya'daki akrabalarının yanında kalmak istemeleri halinde, sorumluluklarını üstlenmesi gereken Ankara'daki Alman büyükelçiliği ile iletişime geçmeleri tavsiye ediliyor.
SURİYELİLER İÇİN ZOR SÜREÇ
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Almanya'nın Suriye'de diplomatik temsilciliğinin bulunmadığını hatırlatarak, Suriyeli depremzedelerin Almanya'ya kabul edilmesi konusunda ise "basit bir çözüm" bulunmadığını söyledi. Sözcü, Almanya'ya gelmek isteyen Suriyeli depremzedelerin komşu ülkelerdeki Alman büyükelçiliklerine başvurması gerektiğine dikkat çekti. Sözcü, bölgeye insani yardımların da artırılacağını ifade etti. Ancak Almanya İçişleri şu ana kadar depremden etkilenen ve Almanya'daki akrabalarının yanına gitmek isteyen kaç Türkiye ve Suriye vatandaşı olduğu konusunda bir rakam vermedi. (KAYNAK, DIŞ HABERLER)
Stefan Kuntz depremzedeler yararına kasiyerlik yaptı
Almanya, depremzedelere vize kolaylığı sağlayacak
Alman ekibin 104 saat sonra enkazdan çıkardığı Zeynep Kahraman öldü
Hatay'da 'çatışma' iddiası: Avusturya ve Almanya kurtarma çalışmalarını askıya aldı
Alman ekip Kırıkhan'da 104 saat sonra bir kadını enkazdan kurtardı