Almanya ile Türkiye arasında koruma pazarlığı
İnterpol kararı olmadığı için Erdoğan'ın korumalarını tutuklama yetkisi olmayan Almanya, sorunu diplomatik yollarla çözmek istiyor. Türkiye ile 'korumaları getirme' pazarlığı sürüyor.
Ayşegül KARAKÜLHANCI
ARTI GERÇEK - Erdoğan'ın ABD'de tutuklama kararı verilen korumalarını Almanya'ya getirip getirmeyeceği tartışmaları sürüyor. Almanya, henüz haklarında bir interpol kararı olmayan korumaların ülkeye gelmesi halinde doğacak yeni bir krizi önlemeye çalışıyor. Türkiye'ye 'korumaları getirme' mesajı veriliyor.
Almanya’nın Hamburg kentinde 7-8 temmuz tarihlerinde yapılacak G20 zirvesine Recep Tayyip Erdoğan’ın haklarında ABD’de tutuklama kararı olan 12 koruma görevlisini getirip getirmeyeceği henüz netlik kazanmadı. Korumaların Almanya'ya getirilmesi halinde yeni bir kriz patlak verecek.
DİE WELT 'KORUMALAR LİSTEDE' DEMİŞTİ
Alman Die Welt gazetesi iki gün önce söz konusu korumaların isimlerinin Türkiye tarafından Alman makamlarına verilen 50 kişilik listede bulunduğunu yazdı. Hürriyet gazetesi ise bugün o korumaların listede yer almadığını ileri sürdü. Alman makamları ise Artı Gerçek'in konuya ilişkin sorusuna net bir yanıt vermekten kaçındı.
Almanya Federal Hükümeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dr. Schäfer, listede o korumaların isimlerinin bulunup bulunmadığını ne onaylayabileceğini ne de yalanlayabileyeceğini söyledi. Die Welt’te yazanların, yani Ankara ile Berlin arasında bu konuda bir iletişim olup olmadığı konusunda bir bilgi veremeyeceğini de sözlerine ekledi. Ancak sözcü Alman toprağı üzerinde bulunan herkesin Alman yasalarına uymak zorunda olduğunu, eğer İnterpol tarafından aranıyor ve ayrıcalıklı kişiler değillerse tutuklanmaları gerektiğini vurguladı.
"DİPLOMATİK DOKUNULMAZLIKLARI YOKSA GELEMEZLER"
Bakanlık sözcüsü bu kişilerin diplomatik dokunulmazlıklarının olup olmadığını bilmediğini ifade etti ve eğer yoksa geleceklerini düşünmediğini de sözlerine ekledi.
Federal Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ise korumaların Almanya'ya gelmesi halinde tutuklanıp tutuklanmayacaklarına Adalet Bakanlığı'nın karar vereceğini ifade etti. Sözcü açıklamasının devamında genel kararlar yerine, münferit olaylara ve kişilere göre tek tek bakılmakta olduğunu söylerken, diplomatik koruma görevlisi olarak çalışan kişilerin de, Almanya’da yaşayan vatandaşlar gibi hukuka uygun hareket etmek zorunda olduklarını vurguladı.
Almanya belli ki yeni bir krize neden olmamak, zaten gergin olan ilişkileri daha da germemek için diplomasi içerisinde konuyu çözmeye çalışıyor. Dışişleri Bakanı Sözcüsü verilen 50 kişilik listede hangi isimlerin bulunduğunu bilmediğini ama gerekirse birkaç gün içinde öğrenip bu isimleri basına verebileceğini de ifade etti.
ALMAN YETKİLİLERDEN GELMEYİN UYARISI
Her fırsatta Alman yetkililer ABD’de Kürt muhaliflere saldıran 12 kişinin Almanya’ya gelmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) Sol Parti’ye kadar (Die Linke) herkes hükümete bu korumalarının gelmemesi gerektiğini, bu konunun açıkça Türk makamlarına iletilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Sol Parti Erdoğan’ın korumalarına silah taşıma izni verilmemesi gerektiğini bile söylüyor.
Ancak Alman makamları bu konuda net cevaplar vermediklerine göre belki de Türkiye ile bu konuda hala pazarlık içerisindeler. Önümüzdeki bir kaç gün içinde kamuoyunda ve basında artması beklenen tepki karşısında Alman makamlarının da tavırlarını netleştirmesi bekleniyor.