'Almanya, Türkiye'yle mülteci anlaşmasından endişeli'

Wall Street Journal, Berlin yönetiminin, Türkiye ekonomisindeki kötü gidişatın mülteci anlaşmasının iptali ile sonuçlanmasından endişe ettiğini yazdı.

'Almanya, Türkiye'yle mülteci anlaşmasından endişeli'

ABD ile yaşanan gerilimin ardından kur krizi ile sarsılan Türk ekonomisine ilk somut destek Erdoğan'ın daha önce 'Nazi rejimi' benzetmesi yaptığı Berlin hükümetinden geldi. Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Alman yetkililere dayandırdığı haberinde, Alman hükümetinin tam anlamıyla patlak veren bir ekonomik krizin bölgeyi istikrarsızlaştırabileceği endişesiyle Türkiye'ye acil maddi yardım sağlamayı düşündüğünü söylediğini yazdı. Bojan Pancevski imzalı haberin spotunda, Berlin'in, Türkiye ekonomisinin erimesi sonucu doğacak korkunç sonuçların Avrupa’ya yayılabileceğinden korktuğu öne sürüldü.

İLGİLİ HABER: DER SPİEGEL'E KONUŞAN AKP'Lİ: ERDOĞAN ULUSAL İFLASI IMF'YE TERCİH EDER

Görüşmeler erken bir aşamada olsa da veya herhangi bir yardımla sonuçlanmasa da tartışılan olasılıklar, Avro bölgesi borç krizi sırasında dağıtılan türlere benzer bir eşgüdümlü Avrupa kurtarma paketinden devlet kontrolündeki kalkınma bankaları ve iki taraflı yardım ile projeye özel kredilere kadar uzanıyor.

'Almanya, Türkiye'yle mülteci anlaşmasından endişeli' - Resim : 1

Berlin, Türkiye ekonomisinin erimesinin Avrupa'ya yayılmasından, Ortadoğu'da daha fazla huzursuzluğa neden olmasından ve kuzeye doğru yeni bir göç dalgasını tetiklemesinden korkuyor.

Üst düzey bir Alman yetkili, "Türkiye'yi istikrara kavuşturmak için çok şey yaparız" dedi.

"ÇOK FAZLA SEÇENEĞİ YOK"

Diğer Avrupa hükümetlerinin endişeleri de benzer şekilde büyüdü. Pazartesi günü Türk mevkidaşına Paris'te ev sahipliği yapan Fransız Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Türkiye'nin ekonomisini onarma çabalarını desteklemenin önemli olduğunu söyledi.

Ancak ekonomistler, Kuzey-Atlantik Antlaşması Örgütü'nün bir üyesi olan Türkiye'nin, potansiyel olarak sorunlu borcunun büyük bir kısmının özel sektörde olması nedeniyle ne kadar paraya ihtiyaç duyulabileceğini belirlemek için çok erken olduğunu söylüyorlar. Ekonomistler, Haziran ayında Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) 50 milyar dolarlık bir kredi limiti alan ve benzer sorunlarla karşı karşıya olan ancak daha küçük gelişmekte olan bir ekonomi olan Arjantin’e işaret ediyor.

"BERLİN'İN ASIL ENDİŞESİ"

Berlin yönetimi, 2015'ten sonra ülkeye yaklaşık iki milyon sığınmacının girmesinden sonra kendi kamuoyunda büyük bir tepkiyle karşılaştı.

Ödemeler dengesi sorunlarıyla karşı karşıya kalan ülkeler geçmişte Washington merkezli Uluslararası Para Fonu'na (IMF) dönerek, sıklıkla popüler olmayan ekonomik reformlar karşılığında hissedarlarına nakit akışı sağlayabildiler.

"AB'DEN IMF ŞARTI"

Üst düzey iki AB yetkilisinin olası bir kurtarma hakkında olan tartışmaları doğruladıkları, ancak IMF'nin bu programa katılımının gerekeceği konusunda ısrar ettikleri bildirildi. Habere göre, yetkililerden biri, tam teşekküllü bir kurtarma işlemi dışındaki yolların, Avrupa Yatırım Bankası veya belirli projeler için Avrupa Araştırma Bankası ve Kalkınma Bankası tarafından verilen kredileri kapsayabileceğini söyledi. Bu tür bir önlem ise AB’nin diğer üye ülkelerinin de onayını gerektiriyor.

Ancak, ABD'nin IMF'nin finansmanı için herhangi bir talebi veto etmekle tehdit etmesi nedeniyle Berlin ve Brüksel'deki yetkililer, Avrupa'nın kendi başına adım atmak zorunda kalabileceğini söyledi. Bir Alman ve iki AB yetkilisi, IMF'nin katılımı olmadan, bir AB konsensüsünü gerektirecek yeni araçların oluşturulması gerektiğini söyledi.

Bir Fransız maliye bakanlığı yetkilisi ise " Türkiye bu talebi başlatmalı ve ancak o zaman onlara hangi desteği sağlayabileceğimizi tartışacağız" dedi. Ankara'daki ABD büyükelçiliği sözcüsü ise yorum yapmayı reddetti. Türk Maliye Bakanlığı sözcüsü herhangi bir kurtarma görüşmesini reddetti ve Türk yetkililer dış destek istemediklerini belirttiler. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Türkiye erdoğan imf merkel almanya berlin WSJ