Almanya'da seçimler bitti: Sosyal Demokratlar birinci parti olurken gözler Yeşiller ve FDP'de
Almanya'da federal meclis seçimlerinde sandıktan SPD 25,7 ile birinci çıktı. Hristiyan Birlik partileri ise yüzde 24,1'de kaldı. Koalisyon için gözler Yeşiller ve Hür Demokratlar'a çevrildi.
ARTI GERÇEK- Almanya’da 60,4 milyon seçmenin çağrılı olduğu genel seçimlerde, Almanya'da meclis seçimlerini geçici resmi sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) kazandı. Olaf Scholz'un başbakan adaylığını yürüttüğü SPD'nin oy oranı yüzde 25,7 ile birinci parti oldu. Sosyal Demokrat Parti Fedenal Meclis'te bulunan 735 vekil sandalyesinin 206'sını alarak meclisin en çok sandalyesine sahip oldu.
Angela Merkel başbakanlığında 16 yıldır iktidarda olan Hristiyan Demokrat Birlik/Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) ise yüzde 24,1 ile tarihinin en düşük oy oranını kaydetti. Birlik partilerinin 2013 seçimlerinde yüzde 41,5 olan oy oranı 2017'de yüzde 32,9'a gerilemişti. Hristiyan Birlik Partilerinin Federal Meclis'teki sandalye sayısı 196 olarak belirlendi.
Üçüncü sırada yüzde 14,8 oy oranı ile Yeşiller yer aldı. Federal Meclisin üçüncü büyük partisi olan Yeşiller Federal Meclis'te 118 sandalye sahip oldu.
Yine tarihi bir başarı kazanan Liberal Parti (FDP) oy oranı 11.5 yüzdesi ile seçimin kazananlar arasında yer alarak dördüncü büyük parti oldu. Liberaller aldıkları oy karşılığında Federal meclis'te 92 sandalye ile temsil edilecekler.
2017'deki seçimlerde yüzde 9,2 oy alan Sol Parti, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 4.9 oy alabildi. Böylece yüzde 4,2'lik oy kaybına uğradı ancak yüzde 5 barajın altında kaldı.
IRKÇI PARTİ AfD'NİN OYLARI DÜŞTÜ
Göçmen karşıtı ve yabancı düşmanı söylemleriyle dikkat çeken aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 10,3'e gerileyerek üçüncülükten beşinci sıraya düştü. AfD, 2017'de ilk kez katıldığı Federal Meclis seçimlerinde yüzde 12,6'lık oy oranına ulaşmıştı.
83 milyonluk Almanya'da dün sandığa gitme hakkı bulunan seçmen sayısı 60 Milyon 400 bin olurken, sandığa gidenlerin oranı yüzde 76.6'de olarak belirlendi. Oyların yüzde 41.1 'i ise mektupla kullanıldı. 16 eyalette 299 seçim bölgesinde 85 bin sandıkta 47 parti ve 6 bin 211 aday için kullanıldı ve Federal Meclise CDU/CUS, SPD, FDP, Yeşiller ve AfD girme hakkını kazandı.
GÖZLER KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNDE
Bu kadar başa . Ancak tahminlere göre, seçeneklerden biri "büyük koalisyon"un devam etmesi yani 2013 yılından bu yana Almanya’yı yöneten CDU/CSU ve SPD’nin yeniden koalisyon hükümeti kurması. Diğer koalisyon alternatifleri ise üçlü CDU/CSU, Yeşiller ve FDP koalisyonu veya SPD, Yeşiller ve FDP koalisyonu olarak görülüyor. Yeni başbakanın belirlenmesi koalisyon hükümeti kurulana kadar mümkün olmayacak. Bu süreç aylar alabilir. Başbakan Angela Merkel’in de yeni başbakan seçilene kadar görev yapması gerekiyor.
Koalisyon arayışlarında FDP-Yeşiller ikilisi kilit konumda. Seçimlerde FDP yüzde 11,5, Yeşiller ise yüzde 14,8 oranında oy aldı. İki parti, seçimlerin hemen ardından yaptıkları açıklamada öncelikle kendi aralarında sondaj çalışmaları yürüteceklerini, daha sonra kiminle koalisyon kurulacağına karar vereceklerini açıkladı. FDP tercihinin Hristiyan Birlik partileri olacağını saklamazken Yeşiller de seçimi kazanan SPD'nin meşru bir koalisyon ortağı olacağı mesajını verdi.
Yeşiller'in Meclis Grup Başkanı Anton Hofreiter bugün yaptığı açıklamada FDP ile "çok küçük bir grup" içinde hükümette birlikte yer alma konusunu görüşeceklerini ve ortak noktaları tespit etmeye çalışacaklarını kaydetti. FDP'nin Genel Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki de Yeşiller ile ortak çizgi belirlemek istediklerini belirterek, "En mantıklısı, Hür Demokratlar ile Yeşiller'in önce birlikte ne yapılabileceği ve neyin yapılamayacağı konusunda anlayışa varması" diye konuştu.
İki parti arasında en önemli görüş ayrılıkları iklim ve vergi politikaları konularında ortaya çıkıyor. Ayrıca iki parti de maliye bakanlığı görevine talip.
BÜYÜK KOALİSYON SEÇENEĞİ
Yeşiller ile FDP'nin anlaşamaması durumunda teorik olarak yeniden bir Büyük Koalisyon kurulması da mümkün. Ancak SPD de Birlik partileri de, zaten yıpranmış durumdaki bir Büyük Koalisyona yeniden girmekten yana değil ve bu nedenle bu seçeneği şu aşamada öne çıkarmamaya özen gösteriyor.
OLAF SCHOLZ: ALMANYA YENİ BİR BAŞBAKAN İSTEDİĞİNİ ORTAYA KOYDU
Sosyal Demokrat Parti için büyük bir başarı elde ettik diyen Olaf Scholz, "çok sayıda vatandaş yeni bir başbakan istiyor o da Olaf Scholz olsun dediler. İklim değişikliğine karşı savaşacağız. İnsanların onurlu yaşaması için çalışacağız. Ekonomiyi daha iyi hale getireceğiz" dedi.
Koalisyon görüşmelerini Noel'e kadar tamamlamak istediklerini belirten Scholz, "Bu ancak birbirimizle yapıcı şekilde konuşmakla olur" dedi.
ARMIN LASCHET: HÜKÜMETİ KURABİLİRİZ
Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) başbakan adayı Armin Laschet CDU'ya verilen her oy solla yönetilecek bir hükümete karşı verilen bir oydur. Aldığımız sonuç iyi değil belki ama yine de hükümet kuracak durumdayız. Belki üçlü bir kaolisyon kurarız. Laschet ilk açıklamasında koalisyonu "birlik partilerinin liderliğinde" kurmak için ellerinden geleni yapacakalrını söyledi. Laschet’in "geleceğin koalisyonu" ifadelerini kullanması FDP ve Yeşiller ile bir koalisyon sinyali olarak yorumlandı. Laschet "Almanya’yı bi arada tutmalıyız" diyerek "Bütün demokratların çaba göstermesine ihtiyaç olduğunu" belirtti.
ANNALENA BAERBOCK: GELECEKTE İKTİDAR OLMAK İÇİN GÖREV VERİLDİ
Seçimlerden sonra ilk açıklamayı yapan Yeşiller'in başbakan adayı Annalena Baerbock "Bu kez iktidara gelecek kadar oy alamadık. Ama gelecek için bu görevi aldık. Yeni nesil tercihini Yeşiller'den yana koydu" dedi. Baerbock, hayal kırıklığı yaratan seçim sonucunun büyük oranda "kendi hataları" ile ilişkili olduğunu söyledi. Baerbock sözlerine "Bu akşam kutlama yapamıyoruz. Birinci parti olmak ve ülkeyi şekillendirmek istedik. Daha fazlasını istedik. Kısmen seçim kampanyasının başında bizzat yaptığımız hatalar, özellikle de kendi hatalarım nedeniyle bunu başaramadık. Bu sefer yetmedi ama partimizin bir gelecek misyonu var… Şimdi bu misyona odaklanacağız. Gece devam ediyor… Bu ülkenin bir iklim hükümetine ihtiyacı var, seçimin sonucu bu" şeklinde sürdürdü.
Yeşiller partisi eş başkanı Robert Habeck ise partisinin her türlü koalisyon alternatifi için müzakerelere açık olduğunu söyledi. Yeşiller’in kurulacak yeni "hükümette güçlü bir şekilde yer almak için iyi bir şansı" olduğunu belirten Habeck "Hükümette yer almak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
SOL PARTİ MECLİS GRUP BAŞKANI: HER AÇIDAN BERBAT BİR SONUÇ
Sol Parti’nin Meclis Grup Başkanı Jan Korte partisinin federal meclis seçimlerinde elde ettiği sonuçlarla ilgili yaptığı açıklamada sonuçları "felaket" olarak nitelendirdi. "Her açıdan berbat, felaket sonuçlar" diye konuşan Korte, şimdi son yıllarda nerede yanlış yapıldığını sormanın zamanı olduğunu ifade etti. Partinin başbakan adayı Dietmar-Bartsch da son yıllarda hatalar yapıldığını ifade ederek, "Böyle devam edemez" şeklinde konuştu. İlk sonuçlara göre, Sol Parti'nin oy oranı yüzde 5.