Almanya'da sendikalardan 'Suriyeliler kalsın' çağrısı

23 Şubat'ta erken seçimlere hazırlanan Almanya'da, sağ siyasetçilerden gelen Suriyeli sığınmacıların dönmesi çağrıları gündemin ilk sırasına yerleşti. Hükümetin yeni başvuruları durdurması sonrası sendikalardan tepki var.

Almanya'da sendikalardan 'Suriyeliler kalsın' çağrısı

Artı Gerçek - İşgücü açığı yaşayan Almanya'da, Beşar Esad yönetiminin devrilmesi sonrası yaklaşık 1 milyon Suriyeli sığınmacının dönmesi yönünde sağcı siyasetçilerden yükselen çağrılara sendikalar itiraz etti. Almanya'da özellikle sağlık sektöründe Suriyeli doktorlara ihtiyaç duyulduğu vurgulanırken, ülkenin en büyük sendikalarından Verdi'nin Başkanı Frank Werneke hükümetin Suriyeli sığınmacıları göndermemesi gerektiğini söyledi.

'BU ÜLKEYİ AYAKTA TUTUYORLAR'

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesine konuşan Werneke, "İster bakım sektöründe, ister hastanelerde, ister posta ve paket hizmetlerinde veya diğer birçok meslekte olsun, Suriye'den kaçan insanlar birçok yerde bu ülkenin ayakta kalmasına yardımcı oluyor" dedi.

'ALMAN İŞ DÜNYASI DA ELİNDE TUTMAK İSTİYOR'

Almanya'nın en büyük metal işçileri sendikası IG Metall'in Başkanı Christiane Benner, "Almanya'nın yurtdışından daha fazla vasıflı işgücüne ihtiyacı olduğunu" söyledi. Benner, "Alman iş dünyası da Suriyeli işçileri elinde tutmak istiyor" diye konuştu.

Aile Şirketleri Derneği Başkanı Marie-Christine Ostermann da, birçok şirketin "iyi entegre olmuş nitelikli işgücüne dayalı şekilde çalıştığını" vurguladı. Ostermann, hem vasıflı hem vasıfsız işçi açığını kapatmak için mültecilerin eğitim ve öğretimine yatırım yaptıklarını ekleyerek "Bu durumda sınır dışı edilmemeleri gerekir" dedi.

SAĞLIK SEKTÖRÜ, 5 BİN SURİYELİ DOKTORA MUHTAÇ

Almanya'da Angela Merkel'in hükümetinin özellikle vasıflı işçilere uyguladığı açık kapı politikası sonucunda 2015-2016'da ülkeye iç savaştan kaçan yaklaşık 1 milyon sığınmacı gelmişti. İstatistiklere göre, Almanya'ya 2015'te göç eden Suriyeli erkeklerin istihdam oranı, Almanya'da doğan erkeklerinkinden daha yüksek. Ülkede özellikle sağlık sektöründe 5 bini doktor olmak üzere çok sayıda Suriyeli çalışıyor. Yaklaşık 143 bin Suriyeli de Almanya vatandaşlığı da almış durumda. Bu durum, Almanca öğrendikleri ve mali yardıma ihtiyaç duymadıkları anlamına geliyor. Bununla birlikte, yaklaşık 700 bin Suriyeli de hâlâ sığınmacı statüsü için beklemede.

23 Şubat'ta erken seçimlere hazırlanan ülkede, Esad yönetiminin devrilmesi sonrası sağ partilerden yükselen "Sığınmacıları gönderin" çağrıları üzerine yeni başvuru işlemleri askıya alınmıştı. (DIŞ HABERLER)

suriye almanya