Almanya'da şirket iflasları bu yılın en yüksek seviyesinde
Alman Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü, Almanya'da iflas eden şirketlere ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Buna göre, Almanya'da şirketlerin ve ortaklıkların iflas başvuruları 2021'in kasım ayına göre yüzde 23 artarak 808’e yükseldi.
Artı Gerçek - Almanya'daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının kasımda bu yılın en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı.
Buna göre, Almanya'da şirketlerin ve ortaklıkların iflas başvuruları 2021’in kasım ayına göre yüzde 23 artarak 808’e yükseldi.
Açıklamada, Enstitüsü'nün ekim ayında 722 iflas başvurusu bildirdiği hatırlatılarak, kasımda yılın en yüksek aylık verisine ulaşıldığının altı çizildi.
İFLAS EDEN ŞİRKET SAYISI ORTALAMANIN ALTINDA
Bununla birlikte, mevcut iflasların, uzun vadeli bir karşılaştırmada hala düşük kaldığına yer verilen açıklamada, resmi istatistiklere göre, 2015-2019 arasındaki kasım ayı ortalamasına bakıldığında 1007 ortaklık ve şirketin iflas ettiği belirtildi.
IWH Yapısal Değişim ve Verimlilik Bölümü Başkanı Steffen Müller, konuya ilişkin değerlendirmesinde, iflasların şimdiye kadar birçok kişinin beklediğinden daha temkinli bir şekilde geliştiğini söyledi.
ÇİP KRİZİ VE UKRAYNA SAVAŞININ ETKİSİ
Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'da daha yüksek enerji maliyetlerine yol açarken, uluslararası tedarik zincirlerindeki aksaklıklar ülkede üretim için ithal edilen birçok ara malını daha pahalı hale getiriyor.
Covid-19 krizi birçok sektör için önemli iş kayıplarına neden olduktan sonra, enerji krizi, malzeme eksikliği ve yüksek enflasyon aylardır Alman ekonomisini olumsuz etkiliyor.
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal sıkılaşmaya gitmesi de Alman şirketlerinin finansman maliyetlerini artırıyor. Ekim ayında saatlik asgari ücretin 10.45 eurodan 12 euroya yükseltilmesi de Alman firmalarına ek maliyet yükü getirdi.
ECB FAİZ ORANLARINI SON 20 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ÇEKMİŞTİ
ECB Yönetim Konseyi, 8 Eylül'deki toplantısında bankanın üç temel politika faizini 75 baz puan artırmıştı. Böylece, banka 1999’da avroya geçilmesinden bu yana en yüksek faiz artışına gitmiş oldu. ECB'nin ekonomide resesyon beklentisine rağmen, faiz oranlarını 2011’den beri en yüksek seviyeye çıkarması dikkati çekmişti.
Alman Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği’ne (BVMW) göre, ülkede şirketlerin yüzde 52’si yüksek enerji fiyatları nedeniyle ekonomik varlıklarını tehdit altında hissediyor. (AA)
Almanya'da darbeye hazırlanan aşırı sağcı 'Reich Yurttaşları' gözaltına alındı
AB'nin Rusya'ya yönelik petrol yaptırımları yürürlüğe girdi
G7, Rus petrolüne tavan fiyatı duyurdu, Ukrayna tatmin olmadı