G7, Rus petrolüne tavan fiyatı duyurdu, Ukrayna tatmin olmadı
Artı Gerçek- Avrupa Birliği'nin (AB) ardından G7 üyesi ülkeler ve Avustralya da Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaştı.
VARİL BAŞINA 60 DOLAR
G7 üyesi ülkeler ve Avustralya'dan yapılan açıklamada, AB'nin de benzeri bir adım attığına işaret edilerek, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasına ilişkin fikir birliğine varıldığı belirtildi.
5 ARALIK'TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Bu karar ile G7 ülkelerinin Rusya'nın Ukrayna savaşında kar kaynaklarının kesilmesi yönündeki taahhütlerini yerine getirdiğine işaret edilen açıklamada, böylece Rusya-Ukrayna savaşının küresel piyasalardaki olumsuz etkisinin de en aza indirgenmesinin amaçlandığı belirtildi.
Ortak açıklamada, "Rusya menşeli ham petrol ve petrol ürünlerini iç pazarlarımızdan kademeli olarak çıkarma niyetimizi yeniden teyit ediyoruz" ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, söz konusu uygulamanın 5 Aralık'ta yürürlüğe gireceği belirtildi.
YERMAK: VARİL BAŞINA 30 DOLAR OLMALI
G7'nin kararının ardından açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Andriy Yermak 60 dolarlık tavan fiyatından tatmin olmadıklarını söyledi.
Yermak "Rusya'nın ekonomisini daha hızlı çökertmek için tavan fiyatın varil başına 300 dolara düşürülmesi önemli" dedi.
G7 ve AB ülkeleri Tavan fiyat uygulamasını uzun süredir görüşüyordu. G7, geçen hafta Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına tavan fiyatının 65 ila 70 dolar olarak belirlenmesini teklif etmişti.
Polonya, Estonya ve Litvanya bu oranı fazla bulmuş ve karşı çıkmıştı.
AB'NİN POLONYA'YI İKNA ETMESİNDEN SONRA ANLAŞILDI
Ayrıca, Rus petrolüne 60 dolar tavan fiyata ilave olarak yeni bir fiyat sınırlama mekanizması kurulması da söz konusu olacak. Mekanizma, Rus petrolüne tavan fiyatın dünya piyasası fiyatlarının yüzde 5 altında tutulmasını sağlayacak.
Polonya karara tavan fiyatın piyasa fiyatlarının yüzde 5 altında tutulması şartıyla destek vermişti.
RUS PETROLÜNÜN YÜZDE 38'İ TÜRKİYE'DEN
Rus petrolüne uygulanan tavan fiyat iki ayda bir yeniden değerlendirecek. Tavan fiyat uygulamasının, AB'nin Rusya'dan deniz yoluyla ham petrol tedarikinin kesilmesine yönelik kararının devreye alınacağı 5 Aralık'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Rusya dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu yapıyor.
Türkiye şu anda dünya genelinde Rusya'dan yapılan petrol ithalatının yüzde 38'ini karşılıyor.
Rus yetkililer, tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satmayacağını açıklamıştı.
G7 ülkeleri ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya'dan oluşuyor ve Avrupa Birliği de G7 içinde yer alıyor. (DIŞ HABERLER)
AB liderlerinin 'uzun gecesi': Doğalgaza tavan fiyatta anlaşma değil kriz çıktı
Scholz, Putin'e yüklendi: Yakıp yıkma taktikleri savaşı kazandırmayacak