Almanya'da yeni 'Kiralık İşçi' yasası

Almanya‘da kiralık işçi olarak çalışanlar, aynı işi yapmalarına rağmen kadrolu işçilere göre daha az ücret alıyorlar. HABER MERKEZİ– Almanya’da...

Almanya'da yeni 'Kiralık İşçi' yasası

Almanya‘da kiralık işçi olarak çalışanlar, aynı işi yapmalarına rağmen kadrolu işçilere göre daha az ücret alıyorlar.

HABER MERKEZİ– Almanya’da yaklaşık bir milyon kişi kiralık işçi olarak çalışıyor. Önemli bir emekçi kesimi ilgilendiren "kiralık işçilik" konusunda yeni bir yasa hazırlandı ve 1 nisanda yürürlüğe girdi.

Aslında, kiralık işçilerin durumunu değiştirmeyecek olan bu göstermelik yasa kiralık işçilerin „daha fazla hakka sahip olacağını" iddia ediyor.

Bu yasayla, işe başlanan gün değil de 9 ay sonra eşit işe eşit ücret ödeneceği, kiralık işçi olarak en fazla 18 ay çalıştırılabileceği iddia ediliyor.

Ama bunun geçerliliği olmayacak. Zira firmalar bir işçiyi genellikle en fazla 3 aylığına kiralıyor. Bugün metal endüstrisinde veya mezbahalarda çalışırken yarın başka bir şirkete kiralanıyorlar.

‘YASA ALMAN İŞVERENLERİNİN SİPARİŞİDİR'

Yasayı sahtekarlık olarak yorumlayan Sol Parti milletvekili Klaus Ernst ise gerekçesini şöyle açıkladı:

"Kiralık işçilere dokuz ay sonra aynı işe aynı ücret verilmesini istemek sahtekarlıktan başka bir şey değil. Çünkü kiralık işçilerin yarıdan fazlasının iş sözleşmesi en fazla üç ay sonra bitiyor. Toplu iş sözleşmelerinde kiralık işçilerin 18 aydan fazla çalışabileceğinin yer alması durumunda, bunun sonsuza kadar uzatılması mümkündür. Bu nedenle yasa tasarısı kiralık işçiliğe davetten başka bir şey değildir. Bu yasa taslağı apaçık Alman İşverenler Birliği’nin siparişidir."

Kiralık işçilik giderek artıyor. 2015 yılı sonunda kiralık işçi olarak çalışan 728.000 kiralık işçi kadrolu işçi arkadaşına göre ayda brüt olarak 1285 euro daha az ücret alıyordu. Çalıştıkları firma ya da fabrikada imzalanan toplu iş sözleşmesinden ise yararlanamıyorlar.

almanya