Almanya'dan AB taslağındaki nükleer enerji stratejisine itiraz: Tehlikeli buluyoruz
AB’nin nükleer enerjiyi iklim stratejisinin bir parçası olarak gören tasarısına itiraz eden Almanya, bunu 'tehlikeli' bulduklarını, nükleer atıkların da önemli bir sorun olduğunu belirtti.
Foto: AFP/ Gundremmingen'deki nükleer enerji santrali, Almanya
Almanya, Avrupa Birliği'nin (AB) nükleer enerjiyi gelecekteki iklim stratejisinin bir parçası olarak gören tasarısına itiraz ederek nükleer enerjiyi 'tehlikeli' bulduğunu açıkladı.
Almanya, son kalan 3 nükleer enerji santralini de yıl sonuna kadar kapatıp kömürden elektrik üretimine de 2030 yılına kadar son verme kararı almıştı.
Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit gazetecilere yaptığı açıklamada nükleer teknolojinin tehlikeli olduğunu düşündüklerini ve binlerce nesil varlığını sürdürecek olan nükleer atıkların da önemli bir sorun olduğunu vurguladı.
Hebestreit Almanya'nın bu konudaki duruşunu AB'ye ve Avrupa Komisyonuna birçok defa ilettiğini aktardı. Sözcü bu konuda bir sonraki adımları değerlendirdiklerini belirtti.
‘YEŞİL ENERJİYE DÖNMENİN ZAMANI GELDİ DE GEÇİYOR’
Euronews’in haberine göre ülkedeki yeni koalisyonun bir parçası olan Yeşiller Partisi sosyal medya üzerinden "Yeşil enerjiye dönmenin zamanı geldi de geçiyor. Gerçek sürdürülebilir enerji kaynaklarına yapılacak yatırımlar tehlikeli nükleer enerji lehine bloke edilmemeli" yorumunda bulundu.
Fakat çevreciler Almanya'nın doğal gaz konusundaki tutumunu eleştiriyor. Doğal gaz kömüre göre daha çevre dostu bir enerji kaynağı olsa da yine de karbon salımı yapan bir yöntem.
Hebestreit, Alman hükümetinin doğal gazı sadece bir geçiş teknolojisi olarak gördüğünü ve onu 2045 yılı itibariyle yenilenebilir kaynaklarla üretilen ve kirlilik oluşturmayan hidrojenle değiştirmeyi amaçladığını belirtti. Almanya 2045 yılına kadar nötr karbon seviyesini yakalama sözü vermişti.
FRANSA TAM TERSİNİ YAPIYOR
Öte yandan Fransa enerji ihtiyacını karşılamak için var olan nükleer santrallerini modernize etmek ve yenilerini inşa etmek istiyor.
Avrupa Birliği'nin en büyük iki ekonomisinin izlediği birbirinin tamamen tersi iki strateji Avrupa Komisyonu'nda karmaşaya neden oluyor. AP tarafından görülen bir taslakta hem nükleer enerjinin hem doğal gazın belli şartlar altında yatırım için sürdürülebilir olacağı belirtiliyor.