Almanya'dan kritik haber: 'Bütçe krizi aşıldı, bugün açıklama yapılacak'

Almanya'dan kritik haber: 'Bütçe krizi aşıldı, bugün açıklama yapılacak'
Avrupa Birliği'nin en büyük ekonomisi olan Almanya'da, Anayasa Mahkemesi kararı sonrası patlak veren bütçe krizinin aşıldığı belirtildi. Reuters'a konuşan üç kaynak, bugün açıklama yapılacağını söyledi.

Artı Gerçek - Almanya'da Anayasa Mahkemesi'nin pandemi dönemi için öngörülen 60 milyar euronun iklim fonuna aktarılamayacağı yönündeki kararının ardından patlak veren bütçe krizinin aşıldığı belirtildi. Reuters ajansına konuşan üç alman hükümeti kaynağı, Başbakan Olaf Scholz'un üç partili koalisyonunun bir ay süren çetin müzakerelerin ardından 2024 bütçesi üzerinde uzlaşma sağladığını söyledi.

Kaynaklar bütçe anlaşmasının ayrıntılarına dair bilgi vermezken, sosyal Demokrat Partili Başbakan Scholz, Hür Demokrat Partili (FDP) Maliye Bakanı Christian Lindner ve Yeşiller üyesi Ekonomi Bakanı Robert Habeck'in bugün basın toplantısı düzenleyeceği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Söz konusu krizin arka planında, Almanya Anayasa Mahkemesi'nin 15 Kasım'da verdiği karar ve hükümetin borçlanmasına yasal sınırlamalar getiren, Alman Anayasası'nda yer alan "borç freni" kuralı yatıyor. Mahkeme bu tarihteki kararında, pandemi döneminden kullanılmayan 60 milyar euroluk borcun iklim ve dönüşüm fonlarına aktarılmasını Anayasa'ya aykırı bulmuştu.

HANGİ PARTİ NE İSTEDİ?

Scholz'un hükümeti bu nedenle, 'borç freni'ni 2023 bütçesi için askıya almak zorunda kalmış ve yaklaşık 450 milyar euroluk 2024 bütçesinde 17 milyar euroluk açık kalacak olması nedeniyle bütçeyi yeniden görüşmek zorunda kalmıştı. Hükümetin bütçe açığının nominal gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 0,35'ini geçmemesini gerektiren 'borç freni' ve açığın nasıl kapatılacağı konusunda üç koalisyon partisi arasında tartışma çıkmıştı. İş dünyası yanlısı FDP'li bakan Linder borç freninin 2024'te de kullanılması için ısrarcı olurken, SPD ve Yeşiller refah programları ve yeşil ekonomiye dönüşümü etkileyecek harcama kesintilerinden kaçınmak için borç frenini bir kez daha askıya almayı teklif etmişti.

2024'E YİNE DE GEÇİCİ BÜTÇE İLE GİRİLECEK

Şimdi varılan anlaşma ile Almanya hükümetini çökmeye götürebilecek kriz aşıldı. Uzlaşmanın, Avrupa Birliği'nin en büyük ekonomisinde iş dünyasını rahatlatması bekleniyor. Ancak Almanya parlamentosunun alt kanadı Bundestag'ın 2024 bütçesine bu sene içinde nihai şeklini veremeyeceği, bu nedenle 1 Ocak'ta geçici bir bütçe yönetimine geçileceği belirtiliyor. Bu süreçte de, Maliye Bakanlığı, yani FDP daha fazla söz sahibi olacak. Zira geçici bütçe yönetiminde belirli harcamalara izin verme yetkisi bu bakanlıkta. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar