Anayasa değişikliği girişimi başarısızlığa uğrayan İrlanda Başbakanı, Biden'ın yüzüne Gazze eleştirisi sonrası istifa etti
Artı Gerçek - İrlanda Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık'ta şok etkisi yaratan bir açıklama yapan Leo Varadkar, hem İrlanda başbakanlığı hem de iktidardaki Fine Gael partisinin liderliğini bıraktığını duyurdu.
'LİDERLİK BAYRAĞI DEVRETME CESARETİ GEREKTİRİR'
Annesi İrlandalı, babası Hintli Varadkar, Katolik damarın güçlü attığı İrlanda'nın 2017'de eşcinselliğini kamuoyuna açıklamış ilk başbakanı oldu ve 2020'de ayrıldığı koltuğa Aralık 2022'de geri döndü. Anayasada aile ve kadın tanımını değiştirme girişiminin başarısızlığa uğraması sonrası bugün Dublin'de duygusal bir konuşma yapan 45 yaşındaki Varadkar, "Liderliğin bir kısmı, bayrağı başka birine devretme zamanının geldiğini bilmek ve sonra bunu yapma cesaretine sahip olmaktır" diyerek şöyle devam etti:
“O zaman şimdi. Bu yüzden bugünden itibaren Fine Gael'in başkanı ve lideri olarak istifa ediyorum ve halefim göreve gelir gelmez başbakanlıktan (taoiseach) da istifa edeceğim."
SİNN FEİN İKTİDARI MI?
Varadkar'ın üç partili koalisyonun başından ayrılması otomatik olarak genel seçimi tetiklemiyor. Yerine Fine Gael'deki halefinin gelmesi bekleniyor. IRA'nın siyasi uzantısı Sinn Fein, ana muhalefet partisi olarak, son iki yıldır tüm anketlerde Fine Gael ile baş koalisyon ortağı Fianna Fail'in açık ara önünde. Seçimin 2025 başında yapılması beklenirken, anketler, mevcut koalisyonun da yeniden seçilme şansının bulunduğunu gösteriyor.
'İSTİFA NEDENLERİM HEM KİŞİSEL HEM SİYASİ'
İstifa nedenlerinin "hem kişisel hem de siyasi" olduğunu söyleyen İrlanda'nın gelmiş geçmiş en genç başbakanı, yeni başbakanın hazirandaki yerel ve Avrupa Parlamentosu seçimlerine hazırlanmak için iki ay ve genel seçimlerden önce de bir yıla kadar süreye sahip olacağını belirtti.
Now there's a shocker.https://t.co/BHslFwSYVN
— Scotland's No1 Comrade Now Politically homeless (@no1_scotland) March 20, 2024
'ARTIK BU İŞ İÇİN EN İYİ KİŞİ OLDUĞUMU DÜŞÜNMÜYORUM'
"Bu hükümetin yeniden seçilebileceğine ve bunun İrlanda için en iyisi olacağına inancını" dile getiren başbakan, şu vurguyu yaptı:
"Ancak dikkatli bir değerlendirme ve biraz ruhsal araştırmadan sonra, bu amaçla ekibi yenilemek ve güçlendirmek, mesajımızı politikalara odaklamak ve uygulamayı teşvik etmek için yeni bir lider ve başbakanın benden daha iyi bir konumda olacağına inanıyorum. Ve 7 yıllık görevden sonra artık bu iş için en iyi kişi olduğumu düşünmüyorum."
'İRLANDA'YI DAHA EŞİT VE MODERN YAPMAKTAN GURURLUYUM'
Başbakanlığın "hayatının en tatmin edici dönemi" olduğunu, liderliğinin İrlanda'yı daha eşit ve müreffeh bir ülke haline getirdiğini ve LGBTQ+, kürtaj hakları konusunda ilerleme sağladığını söyleyen Varadkar, "Ülkeyi daha eşit ve daha modern bir yer haline getirdiğimiz için gurur duyuyorum" dedi. Ancak gazeteci kalabalığından uzaklaşırken, kendisine bu ay başarısızlığa uğrayan çifte anayasa referandumunun başbakanlığı için bardağı taşıran son damla olup olmadığı soruldu.
REFERANDUM ETKİSİ
8 Mart referandumunda seçmenlere 1937 tarihli anayasayla ilgili iki soru yöneltildi: 1) Aile tanımını evliliğe dayanmayanları da kapsayacak şekilde genişletmek isteyip istemedikleri? 2) Kadınların evdeki rolüne ilişkin atfın yerine aile üyelerinin birbirlerine bakım sağlamasını dikkate alan bir ifade koymak isteyip istemedikleri?
Varadkar'ın Dünya Kadınlar Günü'nde düzenlemek için aceleye getirmekle eleştirildiği referandumda aile değişikliği yüzde 67, kadın değişikliği yüzde 74 hayır oyuyla reddedildi. Ancak başbakanın bugünkü istifasına kadar referandum fiyaskosunun siyasi yansımalarının sınırlı olması bekleniyordu.
BİDEN'A NASIL SİTEM ETTİ?
Pazar gününe denk gelen Aziz Patrick Günü'nde Beyaz Saray'daki davete katılan Varadkar, Gazze'de yaşananları İrlanda'nın geçmişine benzettiği konuşmasıyla gündem oldu. Biden'a, İrlandalıların Filistin halkıyla empati kurmasının nedeninin, Gazze halkının kendi yaşadıklarına benzer acılar çekmesi olduğunu hatırlatan Varadkar, İrlanda'nın Britanya sömürgesi olduğu döneme atıfla şöyle devam etti:
"Dünyayı dolaştığımda liderler bana sık sık 'İrlandalıların, Filistin halkına karşı neden bu kadar empati duyduğunu' soruyor. Cevabı basit, onların gözlerinde kendi tarihimizi görüyoruz. Yerlerinden edilmesi, mülklerinin ellerinden alınması, ulusal kimlikliklerinin kabul edilmemesi, zorunlu göç, ayrımcılık ve açlığın hikayesi..."
'BİR İRLANDALI OLARAK BİDEN'A DÜŞEN GÖREV'
İrlanda Başbakanı, Biden'a "bir İrlandalı olarak demokrasinin gereklerini yerine getirmesi ve Gazze'deki dramın son bulmasına öncülük etmesi" çağrısında bulunarak "ABD'nin Ortadoğu'ya barış getirebilecek güce sahip olduğunu" vurguladı. (The Guardian, AA, Dış Haberler)