AP: Biden Ukrayna'ya misket bombası gönderilmesini onayladı

AP: Biden Ukrayna'ya misket bombası gönderilmesini onayladı
ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'ya karşı saldırısı devam eden Ukrayna'ya misket bombası tedarik edilmesiyle ilgili düzenlemeyi onayladığı belirtildi. Pentagon'un bugün resmi açıklamayı yapması bekleniyor.

Artı Gerçek - ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya sağlanacak 800 milyon dolar (yaklaşık 21 milyar Türk Lirası) değerindeki askeri yardım paketi kapsamında misket bombalarının tedarikine izin verdiği belirtildi. Associated Press (AP) ajansının aktardığına göre, Pentagon'un resmi açıklamayı bugün yapması bekleniyor.

Hata oranı yüzde 1'den fazla olan misket bombalarının üretimini, kullanımını ya da transferini yasaklayan ABD yasalarını baypas edecek olan bu hamle, Kiev'in Rus ordusuna karşı başlattığı saldırı ve Batı'nın konvansiyonel mühimmat stoklarının azalmasıyla ilgili tartışmalar devam ederken geldi. ABD yönetimi içinde söz konusu mühimmatların tedarik edilip edilmeyeceği konusundaki tartışmalar aylardır devam ediyordu.

HAVADA PATLAYARAK GENİŞ BİR ALANA YAYILIYOR

Misket bombaları hedefini vurmadan önce havada patlayarak yüzlerce küçük alt mühimmatı (misket) geniş bir alana yayıyor. Bu silahların kullanımını yasaklayan uluslararası sözleşmeyi 120'den fazla ülke imzalamış durumda. Ancak, ABD, Rusya ve Ukrayna'nın sözleşmede imzası bulunmuyor ve Rusya'nın Ukrayna'da misket bombalarını yaygın olarak kullandığı iddia ediliyor. Misket bombalarının yüksek patlamama oranları sebebiyle çatışmanın sona ermesinden yıllar sonra bile hem dost birliklerin hem de sivillerin hayatını riske attığı biliniyor. Pentagon, gönderilecek mühimmatın patlamama oranı azaltılmış mühimmatlar olacağını ve bu sayede istenmeyen sivil ölümlerinin önüne geçilebileceğini iddia ediyor. Ukraynalı yetkililer misket bombalarını, Rus birliklerinin hatlarını aşmak ve devam eden karşı saldırıda kazanımlar elde etmek için talep etmişlerdi.

BAZI MİSKET BOMBASI TÜRLERİ YÜZDE 40'A VARAN PATLAMAMA ORANINA SAHİP

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'ne göre, bazı misket bombaları arkalarında patlamama oranı yüzde 40'a varan 'bomba parçaları' bırakabiliyor. ABD ise Ukrayna'ya gönderilecek mühimmattaki patlamama oranının yüzde 3'ten az olduğunu ifade ediyor. Ancak bu oran da uluslararası sözleşmeler ve ABD yasalarının koyduğu sınırlamaların çok üzerinde.

ABD, KORE SAVAŞINDAN BU YANA GİRDİĞİ HER SAVAŞTA KULLANDI

Amerika Birleşik Devletleri Kore savaşından bu yana her büyük savaşta misket bombası kullanmış olsa da, yıllardır yenilerinin üretilmediğine inanılıyordu. Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Savunma Bakanlığı raporlarından derlediği tahminlere göre, 500 milyondan fazla alt mühimmat ya da 'misket' içeren 4,7 milyon kadar misket bombası, roket, füze ve bomba askeri envanterlerde bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar