Arjantin işçi sınıfı, Adalet Sarayı önünde: Milei'nin işçi haklarını kaldıran kararnamesi anayasaya aykırılıktan iptal edilsin
Artı Gerçek - Arjantin'de yeni Devlet Başkanı Javier Milei'nin "ekonomiye şok terapisine" karşı protesto dalgası yükseliyor. Dün başkent Buenos Aires'te sokağa dökülen binlerce kişi, Milei'nin 20 Aralık'ta imzaladığı ekonomiyi deregüle eden kararnamenin "anayasaya aykırı" ilan edilip iptali için yargıya çağrı yaptı.
Latin Amerika'nın üçüncü büyük ekonomisinin onlarca yıllık borç ve kötü mali yönetim döngüsü yüzünden dizlerinin üstüne çökmesi, yıllık bazda yüzde 160'ı aşan enflasyonla boğuşması ve halkın yüzde 40'ını yoksulluk içinde yaşatmasının sonucu, kendinden menkul "anarko kapitalist" Milei'nin devlet başkanı seçilmesi oldu. Siyasi yelpazenin sağ ucundaki Milei, hızlıca, kamu varlığıyla yararını ortadan kaldırma ve işçi sınıfının tabutuna son çiviyi çakmaya koyuldu.
Kamuyu kökünden kesip atmaya niyetini simgelercesine elinden elektrikli testereyi düşürmeyen Arjantin liderinin imzaladığı kararname, özünde, ekonominin kuralsızlaştırılması, çalışanların aleyhine çalışma sisteminin çok geniş çaplı değiştirilmesi ve devlet şirketlerinin özelleştirilmesini öngörüyor.
AZ RASTLANIR BİR EMEKÇİ DÜŞMANLIĞI
Milei’nin imzaladığı 366 maddeli 86 sayfalık Gereklilik ve Aciliyet Kararnamesi (DNU) 350'den fazla yasa ve düzenlemenin değiştirilmesi ya da iptalini içeriyor. Buna göre binlerce kamu çalışanı işten çıkarılacak, kayıtsız işçi çalıştıran şirketlere ceza verilmemesi, işe alım tarihinin belirsizleştirilmesi ve işçi ücretlerinin doğru gösterilmemesi teşvik edilecek, toplu iş sözleşmesi kanunundaki kayıtsız işçilere daha fazla tazminat maddesi çıkarılacak, tüm sektörlerde işçilerin iş durdurma hakkı engellenebilecek.
'KİMSE BİZDEN TEK BİR İŞTEN ÇIKARMAYI KABUL ETMEMİZİ BEKLEMESİN'
Devlet Çalışanları Birliği (ATE) Genel Sekreteri Rodolfo Aguiar, "Kimse bizden tek bir işten çıkarmayı kabul etmemizi beklemesin" tepkisini göstererek şu vurguyu yaptı:
"Hükümet, işten çıkarmayı hayata geçirirse, işçilerle aileleri doğrudan etkilenecek, ancak dolaylı olarak tüm toplum etkilenecek. Devlette herhangi bir işten çıkarma, tüm halkımızın haklarının kaybı anlamına gelir."
Thousands in Argentina protest Milei's proposed economic reforms, deregulation
— FRANCE 24 (@FRANCE24) December 27, 2023
➡️ https://t.co/GqEzKCDe5y pic.twitter.com/hCNNVLFwUh
Kongre'nin alt ve üst kanatlarının her ikisi de tamamını iptal etmezse, kararname yarın yürürlüğe girecek. Kararnamenin anayasaya aykırı ilan edilerek iptal edilmesi için mahkemeye başvuran sendikalar, gelişmelere göre olası genel grev kararı ve mücadele planını görüşmek için yarın toplantı düzenleyecek.
ÖZELLEŞTİRMELERE KARŞI 'VATAN SATILIK DEĞİL' SLOGANLARI
Dün sendikalar, sol hareketler ve solcu partiler, destekçilerini, yargının kararnameyi geçersiz kılması gerektiğini vurgulamak için Buenos Aires'teki mahkemelerin önünde topladı. Dün Arjantin bayrakları, sendikaların bayrakları ve "Vatan satılık değil" yazan pankartlar taşıyarak, davul zurna çalarak yürüyen protestocular, Arjantin Adalet Sarayı önünde buluştu.
VIDEO: Thousands of protesters gather in Buenos Aires to oppose a series of measures unveiled by President Javier Milei to deregulate the country's struggling economy, calling on Argentina's courts to declare them unconstitutional.
— AFP News Agency (@AFP) December 28, 2023
Latin America's third-biggest economy is on its… pic.twitter.com/ZA7BSIntWP
SENDİKA LİDERİ: MİLEİ GÜÇLER AYRILIĞINA SAYGI GÖSTERMELİ
İnşaat işçileri sendikası UOCRA'nın lideri Gerardo Martinez, yürüyüş sırasında gazetecilere "Başkan Milei'nin meşruiyetini sorgulamıyoruz, ancak onun güçler ayrılığına saygı duymasını istiyoruz. Anayasaya aykırılık olduğunda işçiler haklarını savunur" diye konuştu.
Argentina's unions take to the streets to protest president's cutbacks, deregulation and austerity https://t.co/lRkBHIB3dw
— Reality Matters-Whether You Believe In It Or Not (@IainSim55659177) December 28, 2023
'İMPARATOR DİYE SEÇMEDİK'
Protestoya katılan 45 yaşındaki öğretmen Martin Lucero, "Kararname tüm işçi haklarını yok ediyor" saptamasını yaparak ekledi: "Arjantin halkı Milei'yi ulusun başkanı olarak seçti, imparator olarak değil."
PROTESTOLARA KATILANLARA DEVLET YARDIMLARI KESİLECEK
Protesto sırasında küçük bir grupla polis arasında arbede çıktı, bir dizi gözaltı yapıldı. Öncesinde Milei hükümeti, protestolara karşı Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich'in 14 Aralık'ta açıkladığı "Kamu Düzeni Protokolü" dahil "her türlü caydırıcı önleme" başvuracağını açıkladı.
Argentina’s new president, Javier Milei, has issued a decree with over 350 reforms tearing up labor rights and privatizing industries. The “shock therapy” plan marks a dangerous expansion of the president’s powers — but it also faces fierce opposition.https://t.co/qgQkCwz0y2
— Jacobin (@jacobin) December 28, 2023
Buna serbest dolaşımı tümden yasaklama, protestolara katılanlara devlet yardımlarını kesme, polis müdahalesinin faturasını protestoculara ödetme de dahil.
IMF VE ARJANTİN İŞ İNSANLARI DERNEĞİ'NDEN DESTEK
Aşırı sağcı Milei'nin "reformları", Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Arjantin İş İnsanları Derneği'nin desteğine sahip. İkincisi, "Devletin aşırı büyüklüğü ve onlarca yıldır süren bütçe açıklarının olumsuz sonuçlarıyla mücadele etmek için tarihi bir fırsat" diyerek alkışladı. (AFP, AP, Dış Haberler)