Arjantin'de Milei'nin işçi haklarını kaldıran kararnamesi askıya alındı: 'Baskıcı, cezalandırıcı'
Artı Gerçek - Yıllık enflasyonun yüzde 160’ın üzerine çıktığı ve yoksulluğun yüzde 40’a ulaştığı Arjantin'de ekonomik krize karşı öfkeyi arkasına alarak devlet başkanı seçilen aşırı sağcı Javier Milei'nin işçi haklarını başkanlık kararnamesiyle büyük ölçüde tırpanlama girişimi yargıdan döndü. Latin Amerika'nın üçüncü büyük ülkesinde hükümetin "çalışma reformu" adı altında sunduğu kararname, ülkenin ana işçi konfederasyonu olan Genel Emek Konfederasyonu'nun (CGT) açtığı davada askıya alındı.
CGT, geçen cuma günü fiilen yürürlüğe giren düzenlemelerin işçilerin grev ve doğum izni gibi temel haklarının altını oyduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. Arjantin Ulusal Çalışma Mahkemesi de, kararnamenin iş yerlerinde yasal deneme süresini üç aydan sekiz aya çıkaran, yasal tazminatı azaltan ve doğum iznini kısaltan maddeleri başta olmak üzere birçok kısmını, Kongre'de doğru düzgün ele alınması gerekliliğine dayanarak askıya aldı.
'DOĞASI GEREĞİ BASKICI VEYA CEZALANDIRICI'
Arjantin basınına dağıtılan karara göre, yargıç Alejandro Sudera, Milei'nin görev başına gelmesinden sadece birkaç gün sonra, 20 Aralık günü imzaladığı kararnamenin "gerekliliğini" ve "aciliyetini" sorguladı. Sudera, kararnamedeki bazı maddelerin "doğası gereği baskıcı veya cezalandırıcı olduğunu", bunların uygulanmasının Milei'nin "gerçek istihdam yaratma" hedefine ulaşmasına nasıl yardımcı olacağının belirsiz göründüğünü belirtti.
Milei hükümetinin ise kararı yargıya taşıyacağı açıklandı.
KARARNAME NEYİ ÖNGÖRÜYORDU?
Arjantin'de kendisini "anarko kapitalist" olarak tanımlayan Milei'nin büyük kısmı işçileri ilgilendiren 350'den fazla ekonomik düzenlemeyi değiştiren veya kaldıran "mega kararnamesi" büyük tepki çekmişti. Kararname aynı zamanda ev kiralarındaki düzenlemeyi kaldırıyor, çok sayıda devlet kurumunun özelleştirilmesini öngörüyor ve devletin 7 bin sözleşmesine son vererek kamu harcamalarında büyük bir kesinti öngörüyordu.
BİNLERCE KİŞİ PROTESTO ETTİ
Binlerce kişi geçen hafta sokağa dökülerek kararnameyi protesto ederken, çok sayıda hukukçu da böylesine geniş bir kitleyi ilgilendiren yasaların bu yöntemle değiştirilmesinin anayasayı ihlal ettiğini vurgulamıştı. Kararnamenin iptali için çok sayıda dava çılmıştı.
"Ekonomik şok terapi" vaadi ile iktidara gelen Milei ise kararnamenin amacının "ülkenin yeniden inşa yoluna girmesi" ve "ekonomik büyümeyi engelleyen devasa sayıda düzenlemenin geri alınmasına başlanması" olarak savunmuştu. (DIŞ HABERLER)
Milei 'şok terapi'ye başlıyor: Arjantin'de devalüasyon yapıldı, dolar yüzde 50 artacak
Arjantin'in Trump'ı yemin töreniyle göreve başladı: 'Ekonomiye şok terapisinden başka yol yok'