Arjantin'de Javier Milei'nin 'şok terapisi'ne karşı ilk büyük protesto: Binlerce işsiz sokağa döküldü

Arjantin'de Javier Milei'nin 'şok terapisi'ne karşı ilk büyük protesto: Binlerce işsiz sokağa döküldü
Aşırı sağcı Javier Milei'nin ekonomik krize karşı adım adım devreye soktuğu sert tasarruf önlemlerine karşı binlerce kişi sokağa indi. İşsizlerin başını çektiği eylemde yoksullara daha fazla devlet yardımı çağrısı yapıldı.

Artı Gerçek - Güney Amerika ülkesi Arjantin'de ekonomik krize karşı öfke dalgasını arkasına alarak seçimleri kazanan aşırı sağcı Javier Milei'nin "şok terapi" diye adlandırdığı, geniş çaplı tasarruf tedbirlerini, devlet yardımlarının kesilmesini ve özelleştirmeleri öngören ekonomi programına karşı ilk büyük gösteri düzenlendi. Başkent Buenos Aires'te, işsizleri temsil eden grupların başını çektiği binlerce kişi, yoksullara daha fazla devlet yardımı çağrısı ile sokağa döküldü.

Ancak başkanlık sarayının önündeki sembolik buluşma noktası Mayıs Meydanı'nda (Plaza de Mayo) biraraya gelmek üzere yürümeye başlayan binlerce kişi, yoğun polis varlığı ile karşılaştı. Polis, trafiğin engellenmemesi için meydana yürüyen protestocuları yollardan kaldırıma iterken, Milei hükümetinden yapılan açıklamada da "sokakları kapatanların devlet yardımı hakkını kaybedeceği" tehdidinde bulunuldu. Buenos Aires'teki tren istasyonlarında da bir yetkilinin "Yolu kesenlere ödeme yapılmayacak" anonsu duyuldu.

Eylem için ilk çağrıyı yapan solcu Polo Obrero (İşçi Kutbu) örgütlenmesinin lideri Eduardo Belliboni, "Bu barışçı bir protesto. Herhangi bir çatışma istemiyoruz" dedi.

Enflasyonun yüzde 150'ye yükseldiği, Merkez Bankası rezervlerinin giderek gerilediği ve yoksulluğun yüzde 40 seviyelerine çıktığı Arjantin'de Milei, eski hükümetin maliye bakanı Sergio Massa'yı yenilgiye uğratarak başkan seçilmişti. Milei, "şok terapi" olarak adlandırdığı ekonomi politikalarını başkanlığının ikinci haftasında hayata geçirmeye başlamış ve ilk olarak Arjantin pesosunu dolar karşısında yüzde 54 oranında devalüe etmiş, bazı harcamaların kesileceğini de duyurmuştu.

Milei dün akşam televizyonda yayınlanan konuşmasında da, devlet şirketlerini özelleştirmek, madencilik ve diğer sektörler üzerindeki düzenlemeleri hafifletmek, kira düzenlemesi yasasını iptal etmek gibi adımları içeren 300'den fazla yeni "önlem" açıkladı. Arjantin'in yeni devlet başkanı, ülke içindeki fiyatları kontrol etme gerekçesiyle getirilen ihracat kısıtlamasını da iptal etti.

Ekonomi Bakanı Luis Caputo da ayrıca yaptığı açıklamada yakıt ve ulaşım sübvansiyonları dahil kamu harcamalarının azaltılacağını, hükümetin birçok kontratının da askıya alınacağını duyurdu.

Milei, başta dolar kurunun Arjantin pesosu karşısında 800'e yükselmesine yol açan devalüasyon kararı olmak üzere bu acı reçeteye karşı düzenlenecek eylemleri de şimdiden "kontrol" altına almaya çalışıyor. Milei'nin yeni atadığı güvenlik bakanı geçen hafta, federal polisin "yolları kapatacak türden düzen bozucu" eylemleri engellemesinin önünü açan bir protokol sunmuştu. Protokol, protesto hakkını engellediği gerekçesiyle eleştirilmişti.

Arjantin'deki Peronist hükümet, derinleşen ekonomik kriz karşısında 2019'dan beri serbest piyasaya müdahale ederek dolar kurunu yapay bir biçimde daha düşük tutuyordu. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar