Assange, Britanya hükümetinin ABD'ye iade etme kararına karşı tam temyiz hakkı kazandı

Assange, Britanya hükümetinin ABD'ye iade etme kararına karşı tam temyiz hakkı kazandı
Washington'ın savaş-insanlık suçlarını gözler önüne serdiği için Casusluk Yasası'na göre 175 yıla kadar hapis cezasının istendiği ABD'ye iade edilmekle karşı karşıya kalan WikiLeaks kurucusu, Britanya'daki Yüksek Mahkeme'den karar itiraz hakkı elde etti.

Artı Gerçek - ABD'nin savaş ve insanlık suçlarını gözler önüne seren gizli belgelerini yayımlayan WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD'de demir parmaklıklar ardında ölmesi anlamına gelebilecek iadesine karşı temyiz hakkı kazandı. Londra'daki Yüksek Mahkeme, ABD'nin iadeye ilişkin sunduğu güvencelerin yetersiz olması nedeniyle tam bir temyiz duruşması yapılmasına karar verdi.

MAHKEMEYE GÖRE ABD TATMİN EDİCİ GÜVENCELER SUNAMADI

Mart ayında 52 yaşındaki Assange'a üç gerekçeyle geçici olarak temyiz izni veren Londra'daki Adalet Yüksek Mahkemesi, ABD'den de Anayasası Birinci Değişikliği'ne güvenip güvenemeyeceği ve ölüm cezasına tabi tutulup tutulamayacağı soruları hakkında "tatmin edici güvenceler" sunmasını talep etti.

Bugün mahkemenin iki kıdemli yargıcı, ABD'nin sunumlarının yeterli olmadığını ve temyizin devam etmesine izin vereceklerini duyurdu.

24 SAAT İÇİNDE UÇAKLA ABD'YE GÖNDERİLMEKTEN DÖNDÜ

Mahkeme aleyhte karar verseydi, WikiLeaks kurucusu 24 saat içinde uçağa konulup ABD'ye gönderilebilecekti.

Avukatları, Assange'ın aleyhindeki davanın siyasi amaçlı olduğunu savunageldi.

BRİTANYA'DA MUHAFAZAKAR PARTİ HÜKÜMETİNİN KARARI

ABD'ye iade kararı 2022'de dönemin Britanya İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından imzalanan Assange, Şubat 2024'te temyiz talebiyle Yüksek Mahkeme'ye başvurdu. (Reuters, BBC, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar