Assange'ın ABD'de demir parmaklıklar ardında ölmemesi için Britanya'daki son çaba

Assange'ın ABD'de demir parmaklıklar ardında ölmemesi için Britanya'daki son çaba
ABD'nin savaş ve insanlık suçlarını gözler önüne seren gizli belgelerini yayımlayan WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD'de demir parmaklıklar ardında ölmesi anlamına gelebilecek iadesine karşı Britanya'da son hukuki girişimini yaptı.

Artı Gerçek - Washington'ın ifade özgürlüğü ve demokrasi söylemlerini yalanlayan şekilde yüksek güvenlikli hapishanede tecrit altında öldürmek istediği WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın Britanya'dan ABD'ye iade edilmesini önlemeye yönelik son girişimi başladı.

ABD'nin savaş ve insanlık suçlarını gözler önüne seren gizli belgelerini yayımlayan WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'de demir parmaklıklar ardında ölmesi anlamına gelebilecek iadesine, Britanya'da yargının ardından Haziran 2022'de hükümet de onay vermişti.

Bügün Londra'daki Yüksek Mahkeme önünde kalabalık bir katılımla Julian Assange'ın (52) özgürlüğüne kavuşması için gösteriler düzenlendi, konuşmalar yapıldı.

ASSANGE'IN EŞİNDEN NAVALNIY BENZETMESİ

Eşi Stella, Assange'ın davasını, cuma günü Rusya'da hapishanede 30 yıllık cezasını çekerken ölen Rus muhalif aktivist Aleksey Navalnıy'ın davasına benzeterek "Julian siyasi bir mahkum ve hayatı risk altında. Navalnıy'ın başına gelenler Julian'ın da başına gelebilir" dedi.

18 SUÇLAMADAN 175 YIL HAPİS CEZASI İSTENİYOR

ABD Adalet Bakanlığı'nın savcıları, Assange hakkında WikiLeaks'in ABD'nin gizli askeri kayıtları ve diplomatik yazışmalarından oluşan yüz binlerce belgeyi yayımlamasının Casusluk Yasası'nı ihlal ettiği iddiasıyla 18 suçlamadan 175 yıl hapis cezası istiyor.

ASSANGE HASTALIĞI NEDENİYLE DURUŞMAYA KATILAMADI

WikiLeaks'e sızdırılmasının ardından dünya basınında da yayımlanan belgelerin Amerikan ajanlarının hayatını tehlikeye attığını iddia eden ABD tarafı, Assange'ın işlediği suçun hiçbir mazeretinin olmadığını öne sürüyor. Destekçileri Assange'ın ABD'nin yanlışlarını ifşa ettiği için zulüm gören bir gazeteci olduğunu savunuyor.

Assange'ın "kendisini iyi hissetmediği için" mahkemede bulunmadığı ve duruşmaya uzaktan katılmadığı açıklandı.

'DAVA SİYASİ SAİKLİ'

Mahkemedeki sabah oturumunda, avukatları, Assange'ın ABD Casusluk Yasası kapsamında suçluların iadesi anlaşmasını ihlal etmekle suçlanması nedeniyle siyasi suçlardan hedef alındığını ve bu davanın onun ifade özgürlüğüne müdahale ettiğini söyledi.

'BUNLAR SIRADAN GAZETECİLİK UYGULAMALARI'

Avukat Edward Fitzgerald, "Assange, doğru ve kamu çıkarını ilgilendiren gizli bilgileri elde etmek ve yayımlamak gibi sıradan gazetecilik uygulamalarına giriştiği için yargılanıyor" dedi. Bunun "dünya çapındaki gazeteciler için meşru endişelere" yol açtığını belirtti.

ABD TEMYİZ MAHKEMESİ KARARINA GÖRE DE SİYASİ GÖRÜŞ ÜZERİNDEN ZULÜM

Avukatlar, siyasi saik iddiası için ABD Temyiz Mahkemesi'nden örnekler verdi. Buna göre 2000 yılında ABD'li yargıçların bir gerekçeli kararında şöyle denildi: "Yolsuzluk yapan hükümet yetkililerine karşı ihbarda bulunulması, siyasi görüş nedeniyle zulme temel oluşturmaya yeterli siyasi faaliyet teşkil edebilir. Hükümetteki yolsuzluğu ifşa eden ve kovuşturan kişilere karşı resmi misilleme, uygun koşullarda, siyasi görüş nedeniyle zulme varabilir.”

Avukatların Londra'daki Yüksek Mahkeme'nin kabul etmesini istediği temel savlardan biri bu.

'ASSANGE'DEN BAŞKA HİÇ KİMSEYE BU SIZINTILARI YAYIMLADIĞI İÇİN DAVA AÇILMADI'

Assange'ın avukatları, WikiLeaks'teki sızıntıları tüm dünya medyasının yayımladığına ve bunlarla ilgili hiçbir yasal süreç başlatılmadığına dikkat çekti. Yanısıra ilk iade duruşmasındaki tüm delillerin, ABD'de ulusal güvenlik sızıntılarının çok yaygın olduğunu, kariyerlerini sızıntıları haber yapmaya adamış bir gazeteci ordusunun bulunduğunu gösterdiğini anlattı.

Avukat Mark Summers KC, ABD'de hiç kimsenin bu sızıntıları yayımladığı için yargılanmadığını söyleyerek neden müvekkilinin peşine düşüldüğü sorusuna yanıt istedi.

Bunun üzerine mahkemenin iki yargıcından biri, ABD'nin Assange'ı suçladığı türden, insan kaynaklarının gerçek kimliklerini açığa çıkaran sızıntı nedeniyle herhangi birinin yargılanıp yargılanmadığını bilmek istediğini belirtti.

ABD TARAFI NE DİYOR?

Assange'ın Irak ve Afganistan'da Amerikan güçlerinin isyancılar ve terör gruplarıyla mücadelesine yardım eden gizli muhbirlerin hayatlarını tehlikeye attığı iddiası, ABD'nin davasının köşe taşını oluşturuyor.

ABD tarafı, Assange'a karşı açılan davanın Assange'ın hukuk ekibi tarafından "sürekli ve defalarca yanlış tanıtıldığını" söyledi. Davanın sızan belgelerin yayımlanması nedeniyle değil, Assange'ın "eski ABD ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning'e yardım etmesi ve bu materyalleri yasadışı şekilde elde etmek için komplo kurması, ardından kaynakların adlarını ifşa etmesi ve bu bireyleri ciddi zarar riski altına sokması" nedeniyle açıldığını iddia etti.

TRUMP EMİR VERDİ, CIA ÖLDÜRME PLANI YAPTI, BRİTANYA İZİN VERMEDİ

Gelgelelim savunma, mahkemeye, ABD'nin WikiLeaks kurucusunu öldürme veya kaçırma planlarını hatırlattı. Avukat Summers, önceki ABD Başkanı Donald Trump'ın Assange'ı öldürmek için "ayrıntılı seçenekler" istediğini belirtti. 2021'de Yahoo News, Trump yönetiminin Assange'ın ortadan kaldırılması talebi için CIA yetkililerinin seçenekler hazırladığını bildirmişti. Summers "Kıdemli CIA yetkilileri plan talep etti, bizzat Başkan, bunun nasıl yapılacağına dair seçenekler verilmesini talep etmişti ve hatta taslaklar bile hazırlandı" dedi.

ABD'nin Assange'ı öldürmeye ya da ABD'ye kaçırmaya yönelik plan geliştirdiğini gösteren kanıtların bulunduğunu, koruma altındaki bir tanığın planı bölge yargıcına anlattığını söyleyen Summers, planın Assange'ın yaklaşık 7 yıl boyunca kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden kaçırılması veya orada zehirlenmesini içerdiğini aktardı. "Ancak Birleşik Krallık yetkilileri Londra sokaklarında bir teslim etme veya silahlı çatışmaya girme fikrine pek istekli olmadığında plan suya düştü" dedi.

SON ÇARE AİHM

Londra'daki Yüksek Mahkeme, WikiLeaks kurucusunun ABD'ye iade kararına itirazını yarın da görüşecek. Assange bu davayı kazanırsa, itirazının yeniden değerlendirilmesi için tam bir temyiz duruşması yapılacak. Kaybetmesi halinde geriye kalan tek seçeneği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitmek olacak. Stella Assange, avukatlarının gerekirse acil tedbir kararı için Avrupalı yargıçlara başvuracağını söyledi. Ancak Londra'daki Muhafazakar Parti hükümeti, AİHM kararlarını tanımama ve uygulamama politikası benimsemiş durumda. (Reuters, BBC, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar