Astana görüşmelerinde yeni takvim açıklandı
Suriye savaşına siyasi çözüm amaçlayan görüşmelerde 6. tur 14-15 Eylül'de.

DÜNYA - Suriye'de 300 binden fazla kişinin ölümü, milyonlarca kişinin yerinden edilmesine neden olan savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla kurulan Astana Barış Görüşmeleri'nin 6. turu 14-15 Eylül tarihlerinde yapılacak.
Suriye'deki savaşa siyasi çözüm umuduyla bir araya gelen ancak zamanla ABD'nin isteksizliği ve bölgenin önemli unsurlarından PYD'nin dışarıda kalması gibi sebeplerle etkisi zayıflayan Astana Görüşmeleri'nde Eylül takvimi açıklandı.
Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, başkent Astana’da 6'ncısı düzenlenecek Suriye konulu toplantının, 14-15 Eylül tarihlerinde yapılacağını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, toplantıda çatışmasızlık bölgelerindeki güvenlik güçlerinin faaliyetlerini düzenleyen belgelerin ele alınacağını ve İdlib’teki kontrol güçlerinin oluştulması üzerindeki çalışmaların devam edeceğini ifade edildi.
Katılımcıların İdlib, Humus ve Doğu Guta bölgelerindeki çatışmasızlık bölgelerinin sınırlarını onaylayacağının ifade edildiği açıklamada, koordinasyon merkezi, tutukluların ve esirlerin serbest bırakılmasıyla ilgili ortak çalışma grubu, cenazelerin teslim edilmesi ve kayıp kişilerin aranmasıyla ilgili hüküm taslağının da onaylanacağı kaydedildi.
Açıklamada, tarafların toplantıda Suriye’de UNESCO'nun kültür mirası listesindeki bölgelerin de mayınlardan temizlenmesi konusunda bildirge kabul edeceklerine değinildi.
Açıklamada ayrıca, Türkiye, İran ve Rusya'dan oluşan garantör ülkelerin 13 Eylül'de de teknik görüşmeleri yapacağı duyuruldu.
İLK ASTANA 23-24 OCAK'TA YAPILMIŞTI
23 -24 Ocak 2017'de başlayan Astana görüşmelerinin önceliğinin, ateşkesi güçlendirmek olduğu belirtilmiş, toplantının ana hedefinin ise Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğü ve İran'ın katılımıyla Suriye hükümetini ve muhalif grupları, Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi huzurunda bir araya getirmek olduğu belirtilmişti.
Toplantılarda Türkiye, Rusya, İran, BM, muhalefet ve rejim heyetleri, ateşkesi izlemek için üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşmıştı.
Yalnızca garantör ülkelerin katıldığı 6 Şubat'taki toplantıda izleme mekanizmasına ilişkin teknik detaylar ele alınmıştı. Tüm taraflar, 15-16 Şubat'taki ikinci toplantıda yeniden bir araya gelmişti.
Astana 3 toplantısı da 14-15 Mart’ta yapılmıştı. Toplantıda İran'ın da Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra ateşkesin garantörü olmasında anlaşılmıştı. Garantörler, 3-4 Mayıs'ta düzenlenen 4. toplantıda, rejim ve muhalefet arasında çatışmaların en yoğun olduğu alanlarda "çatışmasızlık bölgeleri" kurulmasına karar vermişti.