Avam Kamarası'nda kadın milletvekili sayısı rekoru kırıldı
Britanya'da dün düzenlenen seçimlerin sonucunda parlamentoya giren kadın milletvekili sayısı tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaştı.
Parlamentodaki 650 sandalyenin 220'sini kadın adaylar kazandı. Böylece parlamentoda kadınların oranı yüzde 34'e yükseldi.
202 sandalye kazanan İşçi Partisi, 104 ile en fazla kadın milletvekili çıkartan parti olurken, 87 kadın aday da Muhafazakar Parti'den parlamentoya girdi.
CORBYN BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYUYORUM
İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, seçim sonuçlarından dolayı "en yoksul kesimler" adına büyük üzüntü duyduğunu söyledi.
İşçi Partisi, dün yapılan seçimlerde 59 sandalye kaybetti ve milletvekili sayısı 203'e geriledi. Bu, İşçi Partisi'nin 1935 yılındna bu yana kaydettiği en kötü performans oldu.
Corbyn seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı ilk açıklamada, önümüzdeki yılın başlarında partinin yeni liderini seçene kadar görevde kalacağını söyledi.
Corbyn, görevden ayrılmasıyla ilgili takvimi Merkez Yönetim Kurulu'nun belirleyeceğini aktararak, "Merkez Yönetim Kurulu'nun çok kısa bir zaman içerisinde toplanması ve (ne zaman ayrılacağımla ilgili kararı) benim değil, onların vermesi gerekiyor. Parti içerisinde gerekli tartışmaların yapılacağı bir dönemin yaşanacağını umuyorum. Bunun önümüzdeki yılın başlarında olacağını düşünüyorum" dedi.
"İSKOÇYA DÜN İTİBARİYLE KENDİSİNE FARKLI BİR YOL ÇİZMİŞTİR"
İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri Nicola Sturgeon, seçimlerde elde ettikleri sonuçların partinin "kampanya, mesaj ve vizyonunun geniş bir kitle tarafından onaylandığı" anlamına geldiğini söyledi.
İskoçya'nın bağımsızlığı için ikinci bir referandum yapılması gerektiğini savunan SNP, İngiltere parlamentosundaki sandalye sayısını 13 artırdı ve İskoçya'dan seçilen 59 sandalyenin 48'ini kazanmayı başardı.
Sturgeon, seçim sonuçlarıyla ilgili bugün yaptığı açıklamada, bu sonuçların İskoçya'nın kendisine ülkenin geri kalanından farklı bir yol çizdiğini ortaya koyduğunu belirtti.
Sturgeon, dünkü seçimleri bir "dönüm noktası" olarak tanımladı.
SNP'ye oy veren herkesin İskoçya'nın bağımsızlığını desteklemediğinin farkında olduğunu belirten Sturgeon, İskoçya'nın bağımsız bir devlet olup olmamasının "burada yaşayan insanları ilgilendiren bir mesele olması gerektiğini" vurguladı.
Sturgeon, "Bu karar, Londra'da oturan bir başbakana ya da dün gece İskoçya'da hezimete uğrayanlara ait değildir" dedi. (BBC)