Avustralya, 16 yaş altı çocukların sosyal medya kullanımına çok sıkı yasak getiren yasa çıkarıyor

Avustralya, 16 yaş altı çocukların sosyal medya kullanımına çok sıkı yasak getiren yasa çıkarıyor
'Demokrasinin beşiği' iddiasındaki Anglosakson dünyaya mensup Avustralya'da 16 yaş altı çocuklara sosyal medyayı yasaklamak için bu yıl yasa çıkarılacak. Ebeveyn izni yok, biyometrik tarama, hükümet veri tabanından kimlik doğrulama gibi yöntemler var.

Artı Gerçek - Avustralya'da sosyal medyayla ilgili tartışmalar, anlatıyı küçük yaştan kontrol altına alma hamlesi olarak eleştirilen bir karara kadar vardı. İşçi Partisi hükümeti, halihazırda pilot program olarak kısıtlı uyguladığı yaş sınırlamasıyla ilgili bir yasa tasarısını dün onayladı. Başbakan Anthony Albanese, sosyal medya kullanımına 16 yaş altı sınırlamasının yasalaşmasıyla Avustralya'nın bu konuda dünyaya öncülük edeceğini söyledi.

Muhalefetin de desteklediği yasa tasarısının bu ay parlamentoya sunulması, parlamento onayından 12 ay sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.

'SOSYAL MEDYANIN ÇOCUKLARIMIZA ZARAR VERMESİNE SON VERİYORUM'

Tasarıyı hazırlamadan önce binlerce ebeveynle ve diğer yetişkinlerle konuştuklarını belirten Albanese, şöyle konuştu: "Sosyal medya çocuklarımıza zarar veriyor ve ben buna son veriyorum. Avustralyalı ebeveynlerle ailelerin hükümetin yanlarında olduğunu bilmelerini istiyorum. Ebeveynlerin 'Üzgünüm evlat, bu yasadışı' diyebilmelerini istiyorum."

YAŞ SINIRLAMASINA UYMAYAN PLATFORMLAR CEZALANDIRILACAK

Karara gerekçe olarak, aşırı sosyal medya kullanımı kaynaklı çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığına yönelik riskleri, özellikle de vücut imajının zararlı tasvirleri ve erkek çocuklarına yönelik kadın düşmanı içeriklerden kaynaklanan riskleri sıralayan Avustralya Başbakanı, yaş sınırlamasına uymayan çevrimiçi platformların cezalandırılacağını duyurdu.

Ancak X, Facebook, Instagram, TikTok ve diğerlerinin yaş sınırını nasıl uygulayacağının ayrıntılarına açıklık getirilmedi. Sosyal medyaya erişmeyi başaran 16 yaşından küçük kullanıcılar ile ebeveynleri için herhangi bir ceza olmayacak.

'MEVCUT 1 MİLYON DOLARIN ALTINDAKİ CEZALAR YETERLİ DEĞİL'

İletişim Bakanı Michelle Rowland, "eGüvenlik Komisyonu yaptırımlardan sorumlu olacak. Yaş sınırlamasına uyulmasını sağlamak için cezaların artırılması gerekiyor. Mevcut mevzuatta 1 milyon doların altındaki cezalar yeterli değil" dedi.

1984'Ü ÇAĞRIŞTIRAN YÖNTEMLER

Rowland'ın "Gerçekten dünya lideri olacak" dediği yasa tasarısı, halihazırda sosyal medya hesabı olan ya da ebeveyninden izin alan çocuklar için hiçbir muafiyet tanımıyor. Sosyal medya kullanıcılarının yüzlerinin biyometrik taramaya tabi tutulması, çevrimiçi platformların kullanıcı yaşını hükümet veritabanına bakarak doğrulaması veya yaşı kaç olursa olsun tüm sosyal medya kullanıcılarının yaş kontrollerine tabi tutulması olasılığını dışlamıyor.

'GENÇLERİ KARANLIK İNTERNETE YÖNLENDİREBİLİR' UYARISI

Meta, TikTok, X ve Google'ın üye olduğu Dijital Endüstri Grubu, tasarının, yasal ağlara erişimlerini keseceği gençleri, internetin daha karanlık, düzenlenmemiş kısımlarını keşfetmeye teşvik edebileceği uyarısını yaptı.

'21. YÜZYILIN ZORLUKLARINA 20. YÜZYILDAN KALMA BİR YANIT'

DIGI Direktörü Sunita Bose, "Gençleri çevrimiçi ortamda güvende tutmak en önemli öncelik... ancak gençlerin dijital platformlara erişiminin yasaklanması önerisi, 21. yüzyılın zorluklarına 20. yüzyıldan kalma bir yanıt" eleştirisini getirdi.

Bose, "Yasaklamalar yoluyla erişimi engellemek yerine, yaşa uygun alanlar yaratmak, dijital okuryazarlığı geliştirmek ve gençleri çevrimiçi zararlardan korumak için dengeli yaklaşım benimsemek gerekiyor" dedi.

FRANSA'DA 15, ABD'DE 13 YAŞ ALTI İÇİN DÜZENLEMELER VAR

Fransa'da geçen yıl sunulan 15 yaş altındakiler için sosyal medya yasağı, ebeveyn izniyle erişim tanıyordu.

ABD'de teknoloji şirketlerinin 13 yaş altındaki çocukların verilerine erişmek için ebeveyn izni almasını zorunlu kılması, çoğu sosyal medya platformunun bu yaşın altındakilere erişimi yasaklamasına yol açıyor. (Reuters, Guardian Australia, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar