Baltık ülkesi Estonya'da aşırı sağ sandıktan ikinci çıktı

Estonya’da yapılan genel seçimleri, oyların yüzde 31.2'sini alan Başbakan Kaja Kallas'ın merkez sağ Reform Partisi kazandı. Aşırı sağcı EKRE partisi ise yüzde 16.1 ile ikinci sırada yer aldı.

Baltık ülkesi Estonya'da aşırı sağ sandıktan ikinci çıktı

Artı Gerçek - Baltık ülkesi Estonya'da yapılan genel seçimlerde Başbakan Kaja Kallas liderliğindeki merkez sağ eğilimli Reform Partisi sandıktan birinci parti olarak çıktı.Rusya-Ukrayna savaşında Kiev hükümetinin sıkı destekçisi olan Avrupa Birliği üyesi ülkede Kallas'ın partisi oyların yüzde 31,2'sini alırken, aşırı sağcı Estonya Muhafazakar Halk Partisi (EKRE) oyların yüzde 16,1'ini alarak sandıktan ikinci olarak çıktı.

1,3 milyon nüfuslu ülkede seçime katılımın yüzde 63,7 olduğu ve oyların yüzde 51'inin internet üzerinden kullanıldığı açıklandı. 900 binden fazla seçmenin bulunduğu Estonya'da 9 siyasi partinin katıldığı seçimlerde Merkez Partisi ise oyların yüzde 15,3'ünü alarak üçüncü oldu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından ulusal güvenlik ve başta hayat pahalılığı olmak üzere sosyo-ekonomik sorunlar seçim kampanyalarının ana temaları oldu. Aşırı sağın ikinci sırada yer almasında bu konuların etkili olduğu belirtiliyor. 2019'daki seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 18'ini alarak en büyük üçüncü parti olarak ülke siyasetinin ana akımına giren aşırı sağ popülist EKRE partisi seçim kampanyasında Kallas'a meydan okumuş, EKRE lideri Martin Helme, Kallas'ı Ukrayna'ya silah vererek Estonya'nın savunmasını zayıflatmakla suçlamış ve ülkede yüzde 19'lara varan yüksek enflasyondan mevcut hükümeti sorumlu tutmuştu.

KALLAS: GÜVENLİĞİMİZE YATIRIM YAPMALIYIZ

45 yaşındaki Kallas şimdi hükümeti kurma çalışmalarına başlayacak. Kallas seçimin, partisini Rusya'ya baskı çağrısı yapmaya devam edecek bir koalisyon hükümeti kurmak için güçlü bir konumda bıraktığını söyledi. Parti destekçilerinin dün akşam toplandığı başkent Tallin'deki otelde gazetecilere verdiği demeçte Kallas "Biz güvenliğimize yatırım yapmalıyız, saldırgan komşumuz ortadan kaybolmadı ve kaybolmayacak, bu yüzden bununla uğraşmak zorundayız" dedi.

1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrıldıktan sonra NATO ve Avrupa Birliğine katılan ülkedeki mevcut hükümet, Kallas'ın yanı sıra muhafazakar Anavatan Partisi ve Sosyal Demokratlarla kurulmuştu. Ancak hükümet 2021'de dağılmış ve Kallas Estonya Merkez Partisi ile kurulan koalisyonun başına geçmişti. Kallas'ın daha fazla yeşil enerjiyi hayata geçirme ve Ukrayna'dan gelen mültecileri kabul etmeyi sürdürme politikalarına devam etmesi bekleniyor. Ancak aşırı sağcı EKRE partisi bu iki politikaya da karşı çıkıyor. (DIŞ HABERLER)