Bangladeş'te eylemciler, mahkeme kararını uygulaması için hükümete 48 saat süre verdi

Bangladeş'te kamu istihdamında kotaya isyan eden öğrenciler, uygulamanın yargı kararıyla kaldırılması sonrası hükümet üzerindeki baskıyı sürdürüyor. Eylemciler, mahkeme kararının yayınlanması ve gözaltındakilerin bırakılması için hükümete 48 saat verdi.

Bangladeş'te eylemciler, mahkeme kararını uygulaması için hükümete 48 saat süre verdi

Artı Gerçek - Bangladeş’te on binlerce kişiyi sokağa döken kamuda istihdam kotasının Yüksek Mahkeme'den dönmesine rağmen sokağa çıkma yasağı bugün (22 Temmuz) de devam etti. Eylemleri yürüten öğrenciler ise hükümete ültimatom vererek taleplerinin yerine getirilmemesi halinde gösterilere devam edeceklerini açıkladı.

‘KARARI YAYINLAMAK İÇİN 48 SAATİNİZ VAR’

Kamu istihdamının üçte birinin bağımsızlık gazilerinin akrabalarına tahsisi uygulamasının geri getirilmesine karşı gidilen temyizde, Yüksek Mahkeme söz konusu düzenlemeyi büyük ölçüde iptal etmişti. Ancak karar henüz Resmi Gazete’de yayınlanmadı.

Reuters’a konuşan bir üniversite öğrencisi, kamu işlerinin yüzde 93'ünün liyakata dayalı olarak ve herhangi bir kota konmadan her adaya açık olmasına, yüzde 30’luk kotanın ise yüzde 5’e düşürülmesine yönelik kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasına dek gösterilerine devam edeceklerini duyurdu. Hükümete ise harekete geçmesi için 48 saat süre verildi.

GÖZALTINA ALINANLARIN SERBEST BIRAKILMASI DA TALEP EDİLİYOR

Eylemlere katılım gösteren öğrenciler ayrıca gözaltına alınan eylem sorumlularının serbest bırakılmasını, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını ve çarşamba gününden bu yana kapalı olan üniversitelerin yeniden açılmasını talep etti.

ÜÇ SAAT SÜREYLE SOKAĞA ÇIKMA İZNİ VERİLECEK

Yüksek Mahkeme kararını takip eden pazartesi günü herhangi bir şiddet olayı ya da eylem bildirilmedi. Sokağa çıkma yasağının ise halkın temel ihtiyaçlarını satın alabilmeleri için öğleden sonra üç saat süreyle gevşetileceği öğrenildi.

Öte yandan, iletişim araçlarında uygulanan kesintiler yaygın olarak devam ediyor. Bangladeş hükümeti benzeri görülmemiş bir iletişim kesintisi uygulayarak interneti kapatmış, telefon hizmetlerini kısıtlamıştı.

SON SAYILARA GÖRE EN AZ 147 KİŞİ ÖLDÜ

Geçtiğimiz ay bir mahkemenin Başbakan Sheikh Hasina hükümeti tarafından 2018 yılında kaldırılan kamuda istihdam kotasını geri getirmesinin ardından on binlerce eylemci sokağa dökülmüştü. Öğrenciler ve güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 147 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı.

Eylemlerin ardından duruşma tarihinin erkene çekilmesiyle Yüksek Mahkeme pazar günü kota kararını geri getiren alt mahkeme kararını iptal etti. İptal kararına göre yüzde 30 oranındaki kota yüzde 5'e düşürülecek, yoksul kesim ve engelliler için de yüzde 2 oranında kota uygulanacak. (Dış Haberler)

Bangladeş liyakat