Batı Şeria'da büyük operasyona girişen İsrail'in Filistinlilere tehcir baskısı, Ürdün'de alarm zillerini çaldırdı

Batı Şeria'da büyük operasyona girişen İsrail'in Filistinlilere tehcir baskısı, Ürdün'de alarm zillerini çaldırdı
İsrail'in 330 gündür saldırdığı Gazze Şeridi'nden Filistinlileri Mısır'a sürme çabasına Kahire'nin set çekmesinin ardından, tehcir dahil Gazze benzeri savaş çağrıları eşliğinde Batı Şeria'da büyük operasyona girişmesi Ürdün'ü alarma geçirdi.

Artı Gerçek - Katar'a ait El Arabi el Cedid (Al-Araby Al-Jadeed), Haşimi Krallığı'nın Batı Şeria'da İsrail'in yoğunlaşan askeri operasyonları ve Yahudi yerleşimci şiddeti nedeniyle Filistinlilerin Ürdün'e sığınacağından endişe duyduğunu duyurdu.

Habere göre Ürdünlü yetkililer, Filistinlilerin Ürdün'e geçmesi sonucunda bölgesel gerginliğin daha da tırmanacağı, ülkede ve bölge genelinde güvenlik risklerinin artmasına yol açacağından korkuyor.

ÜRDÜN KRALI'NIN HERHANGİ BİR TIRMANIŞA İZİN VERMEME MESAJI

Kral 2. Abdullah, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, Amman'ın "Ürdünlüler veya Ürdün'ün güvenliği ve emniyeti pahasına bölgede herhangi bir tırmanışa izin vermeyeceğini" söylemişti.

'ÜRDÜN İÇİN VAROLUŞSAL TEHDİT'

El Arabi el Cedid'e konuşan Ürdünlü bir güvenlik uzmanı, Batı Şeria'daki Filistinlilerin herhangi bir yerinden edilmesinin, Ürdün için varoluşsal tehdit oluşturacağını ve hem Ürdün hem Filistin halkı tarafından kesinlikle reddedileceğini" belirtti.

İSRAİLLİLERİN BATI ŞERİA'YI TÜMDEN İSTİLA ETMESİ RİSKİ

Haberde üst düzey Ürdünlü yetkililerin, Batı Şeria'yı terk etmeleri halinde Filistinlilerin kalıcı olarak yerlerinden edilebilecekleri ve topraklarının Yahudi yerleşimciler tarafından ele geçirilebileceğinden endişe duydukları aktarıldı.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM HAVADA BULUT

Ürdünlü bir analist, bu risk ile İsrail hükümetindeki aşırı sağcı bakanların Tapınak Tepesi'nde (Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Harem-üş Şerif) statükoyu değiştirme açıklamaları birleştirildiğinde, "Ürdün'ün bağımsız Filistin devleti kurulması konusundaki baskın çıkarına zarar veren iki devletli çözüme dayalı herhangi bir siyasi çözüm olasılığının" ortadan kalkacağını vurguladı.

HAŞİMİ KRALLIĞI'NDAKİ FİLİSTİN UNSURU 'PATLAYABİLİR'

İsrail'in kuruluşundan beri Filistinlileri tehcir edip topraklarını gasp etme uygulamaları yüzünden 11.3 milyon nüfuslu Ürdün'de yaklaşık 3 milyon Filistinli mülteci yaşıyor. 1994'te İsrail'le barış anlaşması imzalamış krallık, 7 Ekim'de Gazze Savaşı'nın başlamasından beri sürekli Filistinlilere destek, İsrail'i protesto gösterilerine sahne oluyor.

BATI ŞERİA'DAKİ MÜLTECİ KAMPLARI: BİZ DE BİR GAZZE'YİZ

İsrail'in hafta ortasında Batı Şeria'da giriştiği büyük operasyon başlangıçta Tulkerim, Cenin kentleri ile Tubas kenti yakınındaki Far'a kasabasına odaklanırken, hedefteki Tulkerim'in Nur Şems Mülteci Kampı'nda altı üstüne getirilen yollar, deşik olmuş duvarlar, yıkılmış evler ve beton blok yığınları arasında kalan Filistinliler, Fransız haber ajansı AFP'ye göre umutsuzluklarını dile getirdi.

İsrail güçleri gittikten sonra hasarı inceleyen Nur Şems sakini Nayif Alacmeh, "Özellikle mülteci kamplarında biz de bir Gazze'yiz" dedi. Nebil Ebu Şala "Bugün, savaş olsun ya da olmasın, tıpkı Gazze gibiyiz... Ama biz kararlıyız ve Gazze halkı da kararlı" diye konuştu.

BATI ŞERİA'DAKİ DİRENİŞÇİLER 'ŞEHİTLİĞE' HAZIR

Kamptaki bir cenaze törenini aktaran AFP'ye göre direniş örgütlerinin üyeleri, artık kimliklerini gizlemek için yüz maskesi takmıyor, çünkü kendilerini "şehitlik yolunda" görüyor.

'FİLİSTİN HALKI DİRENİŞE SIRTINI ÇEVİRMEYECEK'

Far'a Mülteci Kampı'nda çarşamba günü İsrail baskını sırasında öldürülen dört Filistinlinin cenazesine katılan komünist Filistin Halk Partisi'nin Merkez Komitesi üyesi Muhammed Mansur, “Burada da direnişe baskı yapmak için pek çok katliam ve bombalama gerçekleştirdiler" diyerek ekledi:

"Halkın direnişe karşı dönmesini istiyorlar, ama bu olmayacak."

HAMAS'TAN FİLİSTİN YÖNETİMİ'NE İSRAİL'LE İŞBİRLİĞİ SUÇLAMASI

Bu arada El Arabi el Cedid, Hamas'ın, Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde Filistinli siviller üzerinde sınırlı egemenliğe sahip Filistin Yönetimi'ni, direniş örgütlerine karşı "tutuklama kampanyası" yürütmekle suçladığını yazdı.

Habere göre Hamas, Batı Şeria'nın başka kentlerinde İsrail güçleriyle çatışırken, Nablus'ta direnişçileri, aktivistleri ve serbest bırakılan tutuklularının Filistin Yönetimi tarafından hedef seçilerek yakalandığını öne sürdü. İslamcı örgüt, Mahmud Abbas yönetimini, İsrail ordusunun Cenin ve Tulkerim'deki operasyonlarına destek verip işbirliği yapmakla suçladı, ancak herhangi bir kanıt sunmadı.

30 yıl önce kurulduğundan bu yana Filistin Yönetimi'nin güvenlik güçlerinin İsrail'le büyük ölçüde işbirliği yaptığı biliniyor.

İsrail ordusu, dün öğleden sonra yaptığı açıklamada, Batı Şeria operasyonunda 20 savaşçıyı öldürdüğünü ve arananlar listesinden 17 Filistinliyi gözaltına aldığını duyurmuştu. (Times of Israel, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar