Belarus muhalefet lideri Tihanovskaya Litvanya’ya gitti

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Belarus’ta devlet başkanlığı adaylarından muhalefet lider Svetlana Tihanovskaya’nın Litvanya’da olduğunu açıkladı.

Belarus muhalefet lideri Tihanovskaya Litvanya’ya gitti

Açıklamayı, Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius yaptı. Seçim sonuçlarını protesto gösterileri de iki gündür devam ediyor. Gösterilerde bir kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Seçim kampanyası ekibinin, Merkez Seçim Komitesi yetkilileri ile görüştükten saatler sonra Tihanovkaya’ya telefonla ulaşılamadıklarını bildirmesi endişe yaratmıştı.

Diğer yandan Belarus Devlet Güvenlik Komitesi (KGB) Başkanı Valeriy Vakulçik, Tihanovskaya’ya karşı suikast girişiminin önlendiğini belirtmişti.

Tihanovskaya, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'ya iktidarı barışçıl yoldan bırakma çağrısı yapmıştı.

Yüzde 80.23 oya sahip Lukaşenko'dan sonra yüzde 9.9 oyla en yüksek oyu alan muhalif aday olan Tihanovskaya, Belarus Merkezi Seçim Komitesi tarafından açıklanan seçim sonuçlarını tanımadıklarını belirtmişti.

BELARUS YÖNETİMİ GİTMEYE ZORLADI

Tihanovskaya'nın kampanya ekibinden Olga Kovalkova, "Belarus yetkilileri onu ülkeden çıkardı, çıkışını onlar organize etti. Svetlana’nın başka şansı yoktu. Önemli olan özgür ve hayatta olması" dedi.

Kovalkova, Tihanovskaya’nın Belarus yönetiminin baskısıyla ülkeden ayrılmak zorunda kaldığını ifade etti.

Kovalkova, seçim sonuçlarıyla ilgili itirazda bulunmak için Merkez Seçim Komitesi’ne gidene kadar, böyle bir plan olmadığını belirtti.

ULUSLARARASI TEPKİ NASIL OLDU?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, seçim sonuçlarındaki zaferi için Lukaşenko'yu tebrik etti. Çin ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri liderleri de destek mesajları gönderdi.

ABD ise seçimden 'derin kaygı duyduklarını' belirtip hükümete 'barışçıl gösterilere saygı gösterilmesi ve güç kullanımından kaçınılması' uyarısında bulundu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de seçim sonuçlarının yayınlanması çağrısında bulundu ve Avrupa'da taciz ve baskının yeri olmadığını söyledi.

Bazı Avrupa ülkeleri de gösterilere destek çıktı. Komşu ülke Ukrayna'nın Devlet Başkanı Volodimir Zeslenski seçimlere ilişkin şüphelerin 'şiddet, çatışma ve halkın artan öfkesine yol açtığını' ifade etti.

seçimler Belarus litvanya