Biden, bölgesel savaş çıkarmadan İran'a misilleme ikileminde: Blinken 'Ortadoğu, son 40 yılın en tehlikeli döneminde' dedi

Biden, bölgesel savaş çıkarmadan İran'a misilleme ikileminde: Blinken 'Ortadoğu, son 40 yılın en tehlikeli döneminde' dedi
Irak Direnişi'nin üstlendiği Suriye sınırında ABD üssüne saldırıda askerlerin ölmesi üzerine Biden ulusal güvenlik ekibiyle toplandı. Yetkililer 'İran'la geniş çaplı savaş istenmediğini' belirtti. Blinken uyardı: Ortadoğu'da 40 yılın en tehlikeli dönemi.

Artı Gerçek - İran destekli Direniş Ekseni'nin Irak ayağının ABD'nin Ürdün-Suriye sınırındaki üssüne düzenlediği SİHA saldırısında 3 ABD askerinin ölmesi, 40 askeri personelin yaralanması üzerine Washington'daki şahin kanat Tahran'a karşı savaş tam tamları çalıyor. İsrail'in Gazze Savaşı'na verdiği tam destekle Ortadoğu'da misilleme döngüsü tetikleyen Başkan Joe Biden yönetimi, daha geniş bir savaşı tetiklemeden SİHA saldırısına sert yanıt verme gerekliliğinin baskı altında. Biden, dün Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, ve ulusal güvenlik ekibinin diğer üyelerinden brifing aldı.

BİDEN'DAN 'MİSİLLEME İÇİN ASKERİ SEÇENEKLERİ HAZIRLAYIN' TALİMATI

Politico'ya göre ABD Başkanı, danışmanlarına misilleme için askeri seçenekler hazırlama talimatı verdi. Pentagon'un elindeki seçenekler arasında Suriye veya Irak’taki İran personeline veya Basra Körfezi’ndeki İran donanma varlıklarına saldırmak var. ABD’li yetkililer, Biden yetki verdiğinde, misillemenin muhtemelen gelecek birkaç gün içinde başlayacağını ve çeşitli hedeflere karşı dalgalar halinde geleceğini öne sürdü.

KİRBY: İRAN'LA GENİŞ ÇAPLI SAVAŞ İSTEMİYORUZ

Cumhuriyetçilerin "İran'ı vuralım, liderini indirelim" çağrılarına, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby "ABD, bölgede İran'la geniş çaplı savaş istemiyor. Ancak yapmak zorunda olduğumuzu yapmamız gerekiyor" karşılığını verdi. Kirby, "İran'la savaş peşinde değiliz. Seçeneklere bakmaya devam edeceğiz. İran dini lideri adına, onun ne istediği ya da ne istemediği hakkında konuşamam. Size ne istediğimizi söyleyebilirim. İstikrarlı, güvenli, müreffeh bir Ortadoğu istiyoruz ve bu saldırıların durmasını istiyoruz" dedi.

BLINKEN: UZUN SÜRELİ, KATMANLI, AŞAMALI KARŞILIK

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile düzenlediği basın toplantısında, ABD yönetiminin askeri karşılık seçeneklerini değerlendirdiğini söyledi. Washington'ın nasıl bir yanıt vereceğinin sorulması üzerine, Blinken, "Karşılık vereceğiz ve bu karşılık çok katmanlı olacak, aşamalar halinde ve uzun süreli şekilde gerçekleşecek" dedi.

'YOM KİPPUR SAVAŞI'NDAN BERİ BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ'

İran'la savaş peşinde olmadıklarını, gerilimin bölge geneline yayılmasını istemediklerini, ama ABD kuvvetlerini ve çıkarlarını korumak için gereken her şeyi yapmaya devam edeceklerini yineleyen Blinken, 7 Ekim'de Hamas-İsrail savaşının başlamasıyla tırmanan gerilimin bölgede ciddi tansiyon biriktirdiğini, Ortadoğu'daki durumun son 40 yılda hiç olmadığı kadar gergin olduğunu belirtti.

Yom Kippur Savaşı'na atıfla "En azından 1973'ten bu yana bölge genelinde şu anda karşı karşıya olduğumuz kadar tehlikeli bir durumla karşılaşmadığımızı düşünüyorum. Hatta muhtemelen ondan önce bile" diyen ABD Dışişleri Bakanı, "Bunun Ortadoğu'da inanılmaz derecede istikrarsız bir dönem olduğunu belirtmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum" diye ekledi.

KATAR: ÖYLE YA DA BÖYLE BÖLGESEL GÜVENLİĞE MUTLAKA ETKİSİ OLACAK

Katar'dan, ABD misillemesinin, bölgesel güvenliğe zarar vermemesi ve İsrail-Hamas arasında ateşkes-esir takası pazarlıklarında kaydedilen ilerlemeyi sekteye uğratmaması uyarısı geldi. Washington DC'deki düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nde konuşan Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman el Sani, "ABD misillemesinin kesinlikle etkisi olacak. Öyle ya da böyle bölgesel güvenliğe mutlaka etkisi olacak ve biz olayların kontrol altına alınacağını umuyoruz" dedi. Olası İsrail-Hamas anlaşması pazarlıklarına atıfla "Umarım hiçbir şey yürüttüğümüz çabaları baltalamaz veya süreci tehlikeye sokmaz" diye ekledi.

Bunun için CIA Direktörü William Burns, Mossad Başkanı David Barnea, Katar Başbakanı Abdulrahman el Sani ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil, pazar günü Paris'te buluşmuştu. ABD, İsrail, Katar tarafı, görüşmenin "görüş ayrılıklarına rağmen yapıcı geçtiğini" dile getirdi.

Bu arada Hamas, "daha fazla rehine serbest bırakmadan önce İsrail'in Gazze saldırısını durdurması ve Gazze Şeridi'nden çekilmesi" şartını yineledi. İsrail hükümeti de "Hamas'ın kökünü kazıyana kadar savaş" söyleminde ısrar etti. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar