'Biden'ın Erdoğan’a karşı yapması gerekenler'

Emekli Amiral Yardımcısı Herman Shelanski ve JINSA kıdemli analisti Ari Cicurel Türkiye’nin Akdeniz politikalarının ABD'yi, NATO’yu ve Avrupa’yı tehdit ettiğine ilişkin bir analiz yayınladı.

'Biden'ın Erdoğan’a karşı yapması gerekenler'

ARTI GERÇEK - NATO'nun 21-22 Ekim'deki zirvesi, Karadeniz ve Baltık'ta Rusya'ya karşı koymaya odaklandı, ancak ittifak içindeki sorunlar hala ele alınmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki düşmanca davranışı, istikrarsızlığı teşvik, ekonomik ve enerji gelişimini tehdit ederek ve silahlı çatışma potansiyelini artırarak NATO ve Amerika'nın müttefikleri için giderek artan bir sorun haline geldi.

Erdoğan 23 Ekim’de, aralarında ABD ve NATO ülkelerinin de bulunduğu 10 büyükelçiyi sınır dışı etmekle tehdit etti, ancak iki gün sonra bu kararından geri döndü. Washington, Ankara'ya yönelik bürokratik ve işlemsel bir strateji oluşturarak müttefikler arasındaki bu istikrar bozulmasını acilen ele almalıdır. ABD, NATO aracılığıyla Türkiye'ye siyasi ve ekonomik baskı uygulamalı ve Yunanistan ile ikili güvenlik işbirliğini genişletmelidir.

Yunanistan ve Türkiye, deniz sınırlarının kapsamı konusunda uzun süredir bir gerilim yaşıyor.. Ağustos 2020'deki gerilimler zirveye çıkmışken, iki ülkenin savaş gemileri çarpıştı. Atina bu olayı kaza olarak nitelendirdi, ancak Ankara provokasyon olduğunu iddia etti. Kıbrıs, İsrail ve Mısır açıklarındaki büyük doğalgaz yatağı keşifleri, Doğu Akdeniz'in ekonomik büyümesi, bölgenin Avrupa'nın enerji güvenliği için kritik önemini her geçen gün artırıyor ancak bu keşifler bölgesel gerilimleri de tırmandırıyor.

Türk Donanması, Yunan ve Kıbrıs sularında doğalgaz arayan yabancı gemileri defalarca taciz etti. Türkiye tacizini Yunanistan ve Kıbrıs ile sınırlamadı. Fransa ve İtalya da Türkiye'yi Kıbrıs sularına erişimi engellediği ve ardından sondaj gemilerini doğal gaz aramak için gönderdiği için eleştirdi. Fransa, Türk Donanması'nın gemilerinden birini taciz etmesinin ardından 2020'de NATO'nun Akdeniz operasyonlarına katılımını askıya aldı.

Biden yönetimi, NATO kanalları aracılığıyla Türkiye'ye toprak tavizleri almak için güç veya taciz kullanamayacağına dair net sinyaller göndermeye devam etmeli ve bu eylemleri sürdürürse siyasi ve ekonomik sonuçlarla karşılaşacağını açıkça belirtmelidir.

NATO'nun temelinde, Soğuk Savaş sırasında, 11 Eylül sonrası terörizme karşı müttefik taahhütlerinde ve Rusya'nın Baltık ve Karadeniz'de Ukrayna'ya karşı hamlelerine karşı değerli olduğu kanıtlanan karşılıklı savunma işbirliği vardır. ABD'nin NATO içindeki konumunu güçlendirmesi ve aralarındaki sınır anlaşmazlıklarını ve gaz sondajı haklarını çözmek için Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasında iyi niyetli müzakerelere öncülük etmesi gerekiyor.

Tüm NATO, Rusya'ya karşı işbirliğine dayalı savunmadan ve doğal gaz bulgularının getirdiği ekonomik büyüme ve istikrardan kazançlı çıkacaktır. Doğu Akdeniz'de devam eden toprak anlaşmazlıkları enerji gelişimini engelliyor ve Rusya'nın ittifakı ve Avrupa'yı istikrarsızlaştırma planlarını körüklüyor.

Ayrıca Amerika, Yunanistan ile güvenlik ilişkilerini güçlendirmeli. Bu bağlamda, ABD ve Yunanistan, uzun süredir devam eden Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşmasını 14 Ekim'de beş yıl daha yeniledi. Biden yönetimi, Amerika'nın Yunanistan'daki askeri yeteneklerini genişletmek için MDCA'dan yararlanmalı ve ABD sistemleriyle entegrasyonunu geliştirmek için Yunan silahlı kuvvetleriyle birlikte çalışmalıdır.

ABD Dışişleri Bakanı Tony Blinken'e göre, yeni MDCA "Yunanistan'daki güçlerimizin ek konumlardan eğitim ve faaliyet göstermesini sağlıyor." ABD Avrupa Komutanlığı ayrıca, Dedeağaç, Larissa ve Stefanovikeio'daki yetersiz kullanılan Yunan askeri tesislerine rotasyonel konuşlandırmaların kapsamını ve sıklığını genişletebilir.

Ayrıca Kongre, Souda Körfezi'ndeki ABD üssünü genişletmek için 2022 mali yılına ait Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'na ek fonlar sağlayarak Yunanistan'a desteğinin sinyalini verebilir. Yunanistan'ın Girit adasındaki bu liman, büyük ABD gemilerinin yanaşması için Doğu Akdeniz'deki en iyi liman konumunda. Liman, ABD açısından Boğaziçi ve Karadeniz, Süveyş Kanalı, Kızıldeniz, Hint Okyanusu, Sicilya Boğazı ve Atlantik Okyanusu'na konuşlandırmalara olanak tanıyor.

Kongre oturumları, Doğu Akdeniz'deki ABD askeri varlığının genişletilmesinin caydırıcı duruşunu nasıl güçlendirebileceğini ve terörle mücadeleden Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da savunmayı geliştirmeye kadar çok çeşitli misyonları nasıl başarabileceğine ilişkin yol gösterebilir.

Washington Atina ile bağlarını geliştirirken Başkan Biden, Ankara ile ABD diplomasisini de yeniden dengelemeli. Amerika'nın NATO ve Akdeniz ortaklarıyla birlikte ortak bir çaba, Erdoğan'ın saldırgan duruşunu değiştirmesi halinde Türkiye'nin ilişkilerini iyileştirmesi için bir fırsata işaret edebilir. Gerginliğin azaltılması karşılığında Türkiye, Karadeniz, Kafkaslar ve Orta Doğu'da Rusya'ya karşı enerji geliştirme görüşmelerine veya işbirliğine muhtemelen açık olacaktır.

NATO, Türkiye'yi dış politikasında reform yapmaya ikna edene kadar, cumhurbaşkanı bölgenin ulusötesi ihtilaflarına odaklanmak için derhal Doğu Akdeniz'e özel bir elçi atamalı.

ABD, NATO'daki rolünü güçlendirerek, Yunanistan ve diğer ortaklarla işbirliğini artırarak ve gerektiğinde Türkiye'ye baskı uygulayarak Doğu Akdeniz'de istikrarı desteklemelidir. Doğu Akdeniz'deki güçlü ABD liderliği ve askeri yetenekleri, bölgeyi istikrara yönlendirmek için çok önemlidir.

Defensenew.com'da yayımlanan yazının orijinal halini okumak için tıklayınız:

akp cumhurbaşkanı nato Tayyip Erdoğan Büyükelçi Akdeniz karadeniz Joe Biden