Birleşmiş Milletler: Sudan'dan 100 binden fazla kişi kaçtı

Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışmalar devam ediyor. Birleşmiş Milletler 100 binden fazla kişinin komşu ülkelere sığındığını duyurdu. Güney Sudan ise ordu ve HDK liderlerinin yedi günlük yeni bir ateşkes için "prensipte anlaştığını" duyurdu.

Artı Gerçek - BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Olga Sarrado, Sudan'da yaşanan çatışmalarla ilgili özellikle Darfur'daki "vahim insani durumdan" endişe duyduklarını belirterek "Mevcut çatışmaların, toprak ve kaynaklara erişim konusunda önceden var olan etnik ve toplumlararası gerilimleri körükleyebileceğinden ve daha fazla yerinden edilmeyi tetikleyebileceğinden korkuyoruz" dedi.

BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'dan bu yana Sudan'da devam eden şiddetli çatışmalara ilişkin son gelişmeler ele alındı.

'ÜLKEDEN KAÇAN SAYISI 800 BİNE ULAŞABİLİR'

Sarrado, 100 binden fazla Sudanlı mültecinin komşu ülkelere kaçtığının tahmin edildiğini söyledi. BMMYK'nin, hükümetler ve ortaklarıyla Sudan'dan yaklaşık 800 binden fazla kişinin komşu ülkelere kaçabileceğine dair bir rakam tahmin ettiğini aktaran Sarrado, bu rakamın finansal ve operasyonel planlama için belirlendiğini dile getirdi. Sarrado, Sudan'a komşu ülkelerin büyük bir mülteci ve ülke içinde yerinden edilmiş nüfusa ev sahipliği yaptığına işaret ederken bu ülkelerin koruma ve yardım sağlamak için ek desteğe ihtiyacı olacağını vurguladı.

ÜLKE İÇİNDE 334 BİN KİŞİNİN YERİNDEN EDİLDİĞİ BELİRTİLİYOR

Birleşmiş Milletler ülke içinde yaklaşık 334 bin kişinin yerinden edildiğini belirtiyor. Çatışmalardan etkilenen Sudanlıların bugüne kadar en fazla Çad ve Mısır'a yöneldiğinin altını çizen Sarrado, Sudan'daki Güney Sudanlıların da ülkelerine geri döndüğünü ve Çad ile Güney Sudan'a gidenlerin çoğunluğunun, kadın ve çocuklardan oluştuğunu kaydetti.

Sarrado, "Çad'a bazı yeni gelenler hala açıkta ve bazıları ağaçların altında kalırken diğerleri derme çatma barınaklarda kalıyor. Çad'a şu ana kadar 21 binin üzerinde mültecinin ulaştığı doğrulandı. Bunların kayıt altına alınmaları için çalışmalar devam ediyor. Darfur'daki vahim insani durumdan özellikle endişe duyuyoruz. Mevcut çatışmaların, toprak ve kaynaklara erişim konusunda önceden var olan etnik ve toplumlararası gerilimleri körükleyebileceğinden ve daha fazla yerinden edilmeyi tetikleyebileceğinden korkuyoruz" ifadelerini kullandı.

ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Daha önce serbest seçimlere ve sivil hükümete yönelik uluslararası destekli geçişin bir parçası olarak gücü paylaşan ordu ve paramiliter Hızlı Destek Güçleri'nin (HDK) komutanları geri adım atma belirtisi göstermiyor, ancak ikisi de hızlı bir zafer elde edemiyor gibi görünüyor. Salı sabahı başkent Hartum'un üzerinde kara dumanlar görüldü. Görgü tanıkları, hava saldırılarının doğu yakasındaki Bahri'yi vurduğunu, batıda Omdurman'da çatışmaların alevlendiğini söyledi. General Abdüfettah Burhan komutasındaki ordu ile General Muhammed Hamdan Dagalu komutasındaki HDK arasındaki çatışmada 520'den fazla kişi öldü. Taraflar birbirini başarısızlıkla sonuçlanan ateşkesleri ihlal etmekle suçluyor. Sudan'ın uzak batısındaki Darfur bölgesinde de çatışmalar yeniden alevlenmişti.

GÜNEY SUDAN: TARAFLAR 7 GÜNLÜK ATEŞKESTE PRENSİPTE ANLAŞTI

Bu arada Güney Sudan Dışişleri Bakanlığı HDK ve ordu liderlerinin yeni bir ateşkes üzerinde "prensipte" anlaştığını duyurdu. Açıklamaya göre yeni ateşkes 4 Mayıs'tan 11 Mayıs'a kadar yedi gün sürecek.

TARAFLAR SUUDİ ARABİSTAN'DA İLK KEZ BİR ARAYA GELEBİLİR

Diğer yandan BM'nin Sudan özel elçisi Volker Perthes AP haber ajansına verdiği demeçte, iki tarafın "istikrarlı ve güvenilir" bir ateşkesi müzakere etmek için görüşmelere başlama konusunda anlaştığını söyledi. Perthes, Suudi Arabistan'ın müzakereler için potansiyel bir yer olduğunu da sözlerine ekledi. Temas gerçekleşirse, çatışma başladığından beri iki taraf arasındaki ilk görüşme olacak.

NE OLMUŞTU?

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Eski Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'i devirerek 2021'de beraber darbe yapıp iktidara gelen geçici askeri konseyin (Egemenlik Konseyi) lideri ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdülfettah Burhan ile Egemenlik Konseyi'nin başkan yardımcısı ve aynı zamanda Hızlı Destek Kuvvetleri'nin lideri Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu arasındaki güç mücadelesi son çatışmaların başlamasına yol açmıştı. Tartışma "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlıktan çıkmıştı. Ordu ve HDK, Suudi Arabistan ve ABD'nin çabaları ile ateşkesi 1 Mayıs gece yarısından itibaren 72 saat daha uzatma kararı aldıklarını açıklamış ancak taraflar buna uymamıştı. (DIŞ HABERLER)