Sudan'da uzatılan ateşkese rağmen çatışmalar sürüyor
Artı Gerçek - Sudan'da ordu ve paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) dün gece yarısından itibaren insani ateşkesi 72 saat daha uzattıklarını açıkladı. Ancak Suudi Arabistan, ABD ve bölgesel güçlerin çağrıları sonucu üzerinde uzlaşılan ateşkesi uzatma kararına tarafların uymadığı belirtiliyor.
BBC başkent Hartum'da hava saldırılarının sürdüğünü duyururken ,Reuters haber ajansı da pazartesi sabahı Hartum'da çatışmaların devam ettiği bilgisini abonelerine duyurdu.
Ordu dünkü açıklamasında "isyancılar" olarak adlandırdıkları HDK'nin anlaşmaya uyacağını umduğunu, ancak saldırıları sürdürmeyi amaçladıklarına inandığını söylemişti. Ordu ayrıca dün HDK’yi Şarku Nil kentinde bir hastaneyi yoğun bakımdakiler dahil boşaltarak ve cephaneyle doldurarak askeri karargaha dönüştürmekle de suçlamıştı..
SUDAN'DA HAVA SAHASI 13 MAYIS'A KADAR KAPALI KALACAK
Ülkede çatışmaların başladığı 15 Nisan'dan bu yana Sudan Sağlık Bakanlığı verilerine göre en az 528 kişi öldürüldü, yaklaşık 4 bin 600 kişi de yaralandı. Ancak gerçek kayıpların çok daha yüksek olduğuna inanılıyor. Milyonlarca kişi Hartum'da çatışmaların ortasında kapana kısılmış durumda. Bu arada Sudan Sivil Havacılık Otoritesi, insani yardım ve tahliye uçuşları haricinde hava sahasının kapatılması kararının 13 Mayıs’a kadar uzatıldığını duyurdu.
BURHAN: HDK LİDERİ İLE ASLA GÖRÜŞMEYECEĞİM
Ordu lideri General Abdülfettah Burhan ise dün HDK lideri General Muhammed Hamdan Dagalu ile "asla görüşme masasına oturmayacağını" söyledi . Dagalu daha önce BBC'ye verdiği röportajda Burhan ile ancak ordu ile yaşanan çatışmaların durmasından sonra görüşebileceğini söylemişti.
MSB: 124 VATANDAŞIMIZI DAHA TAHLİYE ETTİK
Çatışma, on binlerce insanın Sudan sınırlarını aşarak ülkeden kaçmasına ve Türkiye dahil yabancı ülkelerin de kendi vatandaşlarını ve diplomatlarını ülkeden tahliye etmesine neden olmuştu. Milli Savunma Bakanlığı pazartesi sabahı yaptığı açıklamada, "Çatışmaların devam ettiği Sudan’dan vatandaşlarımızın tahliyesini gerçekleştirdik. Hava Kuvvetlerimize ait C-130 uçağı ile 124 vatandaşımızı daha emniyetli şekilde Ankara’ya ulaştırdık" dedi.
Çatışmaların devam ettiği Sudan’dan vatandaşlarımızın tahliyesini gerçekleştirdik. Hava Kuvvetlerimize ait C-130 uçağı ile 124 vatandaşımızı daha emniyetli şekilde Ankara’ya ulaştırdık.#MillîSavunmaBakanlığı pic.twitter.com/JXPtAPga6R
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) April 30, 2023
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Türkiye, 15 Nisan'da başlayan çatışmalardan bu yana kara, hava ve deniz yolunu kullanarak 2 binden fazla vatandaşını ve 10’un üzerinde ülkeden insanları tahliye etti.
DÜNYA GIDA PROGRAMI SUDAN'DAKİ OPERASYONLARINA DEVAM EDECEK
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ise (WFP) pazartesi günü yaptığı açıklamada, ekip üyelerinin ölümü sonrasında Sudan'da askıya alınan operasyonlara geri döndüğünü duyurdu. WFP yönetici direktörü Cindy McCain "Şu anda pek çok kişinin çaresizce ihtiyaç duyduğu hayat kurtarıcı yardımı sağlamak için programlarımızı hızla yeniden başlatıyoruz" dedi.
WFP, 16 Nisan'da, Sudan ordusu ile HDK arasındaki çatışmalarda üç çalışanının öldürülmesinin ardından ülkedeki tüm operasyonları geçici olarak durdurduğunu söylemişti.
NE OLMUŞTU?
Sudan'da eski devlet başkanı Ömer el Beşir'in devrilmesinin ardından 2021'de beraber darbe yaparak iktidara gelen geçici askeri konseyin (Egemenlik Konseyi) lideri ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdülfettah Burhan ile Egemenlik Konseyi'nin başkan yardımcısı ve aynı zamanda Hızlı Destek Kuvvetleri'nin lideri Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu arasındaki güç mücadelesi çatışmaların başlamasına yol açmıştı. Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı ordu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü. (DIŞ HABERLER)
Sudan: Gece yarısı son bulacak ateşkese rağmen çatışmalar sürüyor
Sudan'da Türkiye'nin tahliye uçağı vuruldu, MSB 'yaralı yok' dedi