Bloomberg'den Sisi ve Erdoğan yorumu: Umutsuzca ekonomik koltuk değneğine ihtiyaç duyuyorlar

ABD'li yayın kuruluşu Bloomberg, Mısır ve Türkiye arasında yeniden büyükelçilik düzeyine çıkarılan diplomatik ilişkilere dair bir analiz yayınladı. Bobby Ghosh imzalı analizde, Erdoğan ve Sisi'nin ülkelerini 'hasta adamlara' dönüştürdüğüne yer verildi.

Bloomberg'den Sisi ve Erdoğan yorumu: Umutsuzca ekonomik koltuk değneğine ihtiyaç duyuyorlar

Artı Gerçek - Mısır'da 2013'te kanlı bir darbeyle iktidarı ele geçiren Abdülfettah Sisi yönetimiyle Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlamasının ardından ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg 'Erdoğan ve Sisi aralarındaki kavgayı 10 yıl geç bitirdi' başlıklı bir analiz yayınladı. "Orta Doğu'nun en anlamsız kan davası nihayet sona erdi" yorumunu yapan ABD merkezli yayın kuruluşu, "Ülkelerini on yıl boyunca siyasi baskı ve ekonomik acılarla yöneten Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır lideri General Sisi, ilişkilerin yeniden başlamasının meyvelerini vermesini umuyor" ifadelerine yer verdi.

'İKİ ÜLKE UMUTSUZCA EKONOMİK KOLTUK DEĞNEĞİNE İHTİYAÇ DUYUYOR'

ABD'li yayın kuruluşu, iki ülkenin ilişkilerinin yeniden kurulmasının "Düşmanlıkla harcanan yılların fırsat maliyetini karşılamasının zor olduğuna" dikkat çekti. Bloomberg, Erdoğan ve Sisi'nin ülkelerini "Ortadoğu'nun meşhur hasta adamlarına dönüştürdüğüne" ve "umutsuzca ekonomik koltuk değneğine ihtiyaç duyduklarını" vurguladı.

Bobby Ghosh imzalı analizde, "Eksantrik para politikalarıyla Türkiye ekonomisine köstek olan Erdoğan, Körfez ülkelerine olan kibrini bir kenara bırakmak ve bunun yerine Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar'dan yardım istemek zorunda kaldı" yorumu yapıldı.

'BÜYÜK BİR İŞBİRLİĞİ POTANSİYELİ VAR'

Analizde, "Bölgenin en çeşitli ve sofistike ekonomisine sahip Türkiye ile bölgenin en büyük pazarına ve en kalabalık işgücüne sahip ülkesi Mısır arasında başka koşullar ve liderler altında daha güçlü bir ortaklık kurulabilirdi" ifadelerine yer verildi. Ghosh, iki ülke ilişkilerin gelişmeye devam etmesi hâlinde Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon rezervlerinin çıkarılmasında büyük bir işbirliği potansiyeli bulunduğuna da değindi.

TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ

Mısır'da 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetiminin 2011'de halk ayaklanması ile devrilmesi sonucu ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olan Müslüman Kardeşler bağlantılı Muhammed Mursi'nin kendisi de, halk isyanıyla karşılaşmıştı. Mursi'nin tüm yetkiyi kendi elinde toplayan bir kararname çıkarması sonrasında yüz binlerce kişinin haftalar süren protestosuna askerden destek gelmişti. Ancak Mısır ordusunun Temmuz 2013'teki kanlı darbesi sonrasında çok sayıda Müslüman Kardeşler mensubu öldürülmüş veya gözaltına alınmıştı. Mursi yargılandığı sırada bir duruşma sırasında ölürken, Türkiye darbe nedeniyle Mısır'la diplomatik ilişkilerini askıya almıştı. Erdoğan sıklıkla "darbeci" diye nitelediği Sisi ile uzun süre diplomatik ilişki kurmaya yanaşmamıştı.

Mısır-Türkiye ilişkileri, iki ülke arasındaki anlaşmazlıklara ilişkin 2021'in Mayıs ve Eylül aylarında birçok kez yapılan “istikşafi görüşmelerde” Kahire ve Ankara yönetimlerinin olumlu yönde bir değişime varana kadar bu şekilde devam etti. Türkiye’den Mısır’a 2013'ten sonra bakanlar düzeyinde ilk ziyaret, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Haziran 2022'de İslam Kalkınma Bankası’nın yıllık toplantısına katılmak için Kahire’ye gitmesiyle gerçekleşti.

MISIR, MARAŞ DEPREMLERİNİN ARDINDAN YARDIM MALZEMESİ GÖNDERMİŞTİ

23 Ağustos 2022’de Türkiye Ticaret Bakanlığı'nca Kahire'de Türk ve Mısırlı işadamları arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısırlı mevkidaşı Sisi ile Kasım 2022’de dünya kupası kapsamında görüşmesi, iki ülke arasındaki istişare ve yakınlaşmayı zirveye taşıdı. Mısır Cumhurbaşkanlığı da bu görüşmeyi “ilişkilerin geliştirilmesinin başlangıcı” olarak niteledi. İki ülke arasında karşılıklı yapıcı açıklamalar devam ederken, Maraş merkezli depremlerin ardından Mısır’ın depremzedeler için insani yardım malzemesi göndermesi, Sisi’nin Erdoğan’ı araması ve Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri’nin 27 Şubat’ta Türkiye'yi ziyaret etmesi Mısır-Türkiye son dönem ilişkileri zirveyi gördü.

SİSİ 27 TEMMUZ'DA ANKARA'YA GELECEK

Türkiye ve Mısır Arap Cumhuriyeti son olarak temmuz başında iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin büyükelçilik seviyesine çıkarıldığını duyurmuştu. Türkiye, Kahire Büyükelçisi olarak Büyükelçi Salih Mutlu Şen’i, Mısır ise Ankara Büyükelçisi olarak Amr Elhamamy’i aday göstermişti. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 2013'te maslahatgüzar seviyesine indirilmişti. Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi’nin 27 Temmuz'da Ankara’yı ziyaret etmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)