BM: Depremler nedeniyle Suriye genelinde 6 bin kişi öldü
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Türkiye ve Suriye'de büyük yıkıma yol açan Maraş merkezli depremlerin Suriye genelinde yaklaşık 6 bin kişinin ölümüne yol açtığını duyurdu.
'RAKAM ARTABİLİR'
Associated Press'e (AP) konuşan OCHA'nın Suriye Krizi için Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Muhannad Hadi ölü sayısının artabileceğini vurgulayarak "Bu rakamın çok fazla artmamasını umuyoruz. Ama gördüklerimizden yola çıkarsak depremin yarattığı yıkım, bunun son olacağına dair bize pek umut vermiyor" dedi.
Birleşmiş Milletler'e göre silahlı muhalefetin kontrolündeki Kuzeybatı Suriye ile hükümet kontrolündeki bölgelerde yaklaşık 6 bin kişi öldü. Suriye'de Beşar Esad hükümeti kontrolündeki bölgelerde 1414 kişinin öldüğünü, silahlı muhalefetin kontrolündeki bölgelerdeki arama kurtarma ekipleri ise 2 bin 274 kişinin öldüğünü açıklamıştı. BM'nin verdiği rakam tarafların açıkladıklarının toplamından daha yüksek.
SURİYE'NİN KUZEYİNE İLK BM YARDIMI ÜÇ GÜN SONRA ULAŞTI
Depremden önce Suriye'nin kuzeyinde çoğu evinden edilmiş olan yaklaşık 4,1 milyon yardıma ihtiyacı olan Suriyeli bulunduğunu söyleyen Hadi şimdi bu kişilerin evsiz kaldığını ya da yeniden göç etmek zorunda kaldığını belirtti.
Depremin ardından Türkiye'den sadece tek sınır kapısından (Bab el Hawa) ülkenin kuzeyine BM yardımları ulaştırılmış, ilk 3 gün hiç yardım yapılmamıştı. Pazartesi günü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile BM arasında yapılan anlaşma ile Kilis kenti karşısındaki iki sınır kapısından daha BM yardımlarının bölgeye girmesine izin çıkmıştı.
'16 ŞUBAT İTİBARIYLA 120 TIR ULAŞTIRDIK'
Kuzeybatı Suriye'deki arama kurtarma ekiplerinin ve kayıp yakınlarının uluslararası topluma yönelik yalnız bırakıldıkları yönündeki eleştirilerini kabul etmeyen Hadi "Elimizden geleni yaptık" ifadelerini kullandı. Hadi "Elimizden geleni baştan beri yaptığımız konusunda sizi temin ederim. Herkesten halkın çıkarlarını ön planda tutmasını istedik. Herkesten insani durumu siyasetten arındırmasını ve insanlara ulaşmak için bizi desteklemeye odaklanmasını istedik" dedi. BM yetkilisi Hadi perşembe günü (16 Şubat) itibarıyla Türkiye üzerinden Suriye'nin kuzeybatısına 120 yardım tırının gönderildiğini de aktardı. Ancak şu ana kadar aradan 10 gün geçmesine rağmen Esad'ın kontrolündeki bölgelerden kuzeybatı Suriye'ye yardım konvoyu gönderilmedi. İdlib vilayetinin çoğunun kontrol eden El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) örgütü hükümet kontrolündeki bölgelerden gelen yardımları kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Hadi, BM'nin bu yolu yardıma açmak için "tüm taraflarla birlikte çalıştığını" söyledi ancak "şimdiye kadar başarılı olamadık" dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Suriye'de, Maraş merkezli depremlerden etkilenen yaklaşık beş milyon insanın acilen yardıma ihtiyaç duyduğunu açıklamış, ilk üç ay için gerekli miktarın 397 milyon dolar olduğunu söylemişti (DIŞ HABERLER)
BM: Suriye için ilk etapta 397 milyon dolara ihtiyaç var
HTŞ lideri Colani uluslararası yardım çağrısında bulundu
BM: Suriye lideri Esad iki sınır kapısından daha yardımın girmesine izin verecek