BM Genel Kurulu'ndan Gazze için 'kalıcı insani ateşkes' kararı

Gazze'de insani ateşkes çağrısı yapan tasarının BM Güvenlik Konseyi'nde ABD vetosuyla reddedilmesi sonrasında, Genel Kurul'da ezici çoğunluk benzer bir tasarıyı kabul etti. İsrail'den 'Nazi' tepkisi geldi...

Artı Gerçek - İsrail'in dünyanın en yoğun nüfuslu noktalarından biri olan Gazze'deki hava saldırılarına son vermesi için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde dört farklı tasarının reddedilmesi sonrasında, "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes" çağrısı yapan karar tasarısı BM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Arap devletlerinin başını çektiği ve Ürdün tarafından hazırlanan tasarı, oylamaya katılan ülkelerin ezici çoğunluğu tarafından onaylandı.

Karar tasarısı 120 kabul, 14 ret, 45 çekimser oyla kabul edildi.

KARARDA NE DENİYOR?

Karar, İsrail ile Hamas arasında derhal insani ateşkes ilan edilmesi, abluka altındaki Gazze'ye insani yardım gönderilmesi ve sivillerin korunması çağrısında bulunuyor.

Aynı zamanda, İsrail'e Gazze Şeridi'nde yaşayanlara güneye taşınmaları yönünde verdiği ültimatomu geri çekmesi çağrısı yapılıyor; "Filistinli sivil nüfusun zorla göç ettirilmesi yönündeki tüm girişimler" reddediliyor.

ABD VE İRAN İMASI DA VAR

Kararda "bölgede şiddetin daha fazla artmasının ve daha fazla istikrarsızlığın önlenmesinin" önemi vurgulanırken, "tüm taraflara azami itidal gösterme, taraflar üzerinde nüfuzu olan herkese de bu amaç doğrultusunda çalışma" çağrısında bulunuluyor.

REHİNELER İÇİN ÇAĞRI: KOŞULSUZ OLARAK BIRAKILSINLAR

Genel Kurul kararında aynı zamanda, "yasadışı şekilde rehin tutulan tüm sivillerin derhal ve koşulsuz biçimde serbest bırakılması" isteniyor.

HAMAS'IN ADI GEÇMİYOR

Öte yandan karar metninde, Hamas'ın isminin geçmemesi dikkat çekti.

KANADA'NIN METİNDE DEĞİŞİKLİK GİRİŞİMİ REDDEDİLDİ

Kanada'nın metne 'Hamas'ın terörist saldırılarının ve insanları rehin almasının reddedildiğine" dair ifadelerin eklenmesi için sunduğu değişiklik önerisi de, üçte iki çoğunluktan onay alamadığı için reddedildi.

BATILI ÜLKELERİN HANGİSİ NE YÖNDE OY VERDİ?

Hamas'ın doğrudan kınanmaması gerekçesiyle, Kanada, İngiltere ve bazı Avrupa ülkeleri oylamada çekimser kaldı. ABD karşı oy kullanırken, İspanya ve Portekiz'in yanı sıra Fransa ve Belçika 'evet' oyu kullandı.

BAĞLAYICILIĞI VAR MI?

BM Genel Kurulu'nda kabul edilen tasarıların Güvenlik Konseyi kararlarının aksine bağlayıcılığı yok. Ancak siyasi ağırlığı bulunan bu kabul, Güvenlik Konseyi üzerinde benzer bir karar alınması için baskı oluşturulması anlamına geliyor.

FİLİSTİN YÖNETİMİ TEMSİLCİSİ: BU SAVAŞ DURMALI

Kararın kabul edilmesi Genel Kurul salonunda alkışla karşılanırken, Filistin Yönetimi'nin Daimi Temsilcisi Riyad Mansur'dan "Bu herkese 'artık yeter' mesajını veriyor. Bu savaşın durması lazım; halkımıza karşı kıyımın durması lazım ve Gazze Şeridi'ne insani yardımın girmesi lazım" çıkışı yaptı.

İSRAİL'DEN 'NAZİ' TEPKİSİ

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan'ın ise BM mekanizmasını küçümseyip 'Nazi' atfı yapması dikkat çekti. Erdan, kararı reddederek BM'nin artık meşruiyete sahip olmadığını savundu; 'evet' oyu verenleri de 'İsrail yerine Nazi teröristlerini savunmayı tercih etmekle' suçladı.

Erdan, "BM'nin zerre kadar bile meşruiyete sahip olmadığına hepimiz şahit olduk. BM, daha fazla zulmün sağlanmasına kararlıdır. Birleşmiş Milletler ailesine göre İsrail'in kendisini savunma hakkı yoktur” iddiasında bulundu. İsrailli temsilci, kararda Hamas'ın adının anılmamasına da tepki göstererek, "Kararda sanki savaş kendiliğinden başlamış gibi Hamas'tan bir kez bile söz edilmiyor" dedi.

'BM VE İNSANLIK İÇİN KARANLIK BİR GÜN'

BM Genel Kurulu'ndan geçen ateşkes çağrısına meydan okuyan Erdan, şöyle konuştu: "Şiddetin önlenmesiyle ilgilenen herkesin Hamas'a silahlarını bırakması, teslim olması ve tüm rehineleri geri vermesi çağrısında bulunması gerekiyor. Eğer bu gerçekleşirse savaş derhal sona erer. Bu, BM ve insanlık için karanlık bir gün. İsrail kendini savunacak ve Hamas'ın yeteneklerini ortadan kaldırmak ve rehineleri eve getirmek için yapılması gerekeni yapacaktır." (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar