BM Genel Sekreteri'nden Putin'e mektup: 'Tahıl Koridoru Anlaşması uzatılsın ve genişletilsin'

BM Genel Sekreteri'nden Putin'e mektup: 'Tahıl Koridoru Anlaşması uzatılsın ve genişletilsin'
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres New York'ta görüştüğü Rus Dışişleri Bakan'ı Lavrov'a Putin'e iletmesi için bir mektup verdi. Guterres mektupta 18 Mayıs'ta sona erecek Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 'uzatılmasını ve genişletilmesini' istedi.

Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir mektup göndererek, Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğuyla yapılan ve 18 Mayıs'ta sona erecek Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın "uzatılmasını ve genişletilmesini" talep etti.

New York'ta Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile dün yaptığı görüşmede iletilen mektubun benzerlerinin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da iletildiği açıklandı. Görüşme sonrası Rus Tass haber ajansına konuşan Lavrov ise, "Anlaşmanın uzatılmasına ilişkin yapılan görüşmelerde fazla bir ilerleme sağlanamadığını" dile getirdi.

Dün katıldığı bir televizyon programında konuyla ilgili soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, "Tahıl meselesi tüm dünya için önemli, Rusya’nın taleplerini karşılama konusunda çalışıyoruz, çabalarımızı yoğunlaştırdık" dedi.

RUSYA KENDİ İHRACATININ KOLAYLAŞTIRILMASINI İSTİYOR

Rusya, Mart ayında Tahıl Koridoru Anlaşması'nı daha önce planlanan 120 yerine 60 gün uzatarak taleplerinin karşılanmaması hâlinde anlaşmanın uzatılmayacağını açıklamıştı. Karadeniz Tahıl Anlaşmasını 18 Mayıs'ın ötesine uzatma görüşmelerinde henüz somut bir ilerleme sağlanabilmiş değil ve Kiev'in tahıl ihracatı da son olarak Bulgaristan'ın da eklenmesiyle dört Doğu Avrupa ülkesi tarafından uygulanan ithalat yasaklarıyla kısıtlanmış durumda. Rusya, inisiyatifi yalnızca 18 Mayıs'a kadar taahhüt ettiğini söylüyor ve kendi tarım ve gübre ihracatını kolaylaştırmayı amaçlayan ayrı bir anlaşmanın onaylanmadığından şikayet ediyor.

RUSYA'NIN TALEPLERİ NELER?

Kağıt üzerinde anlaşma Ukrayna'nın Karadeniz'deki üç limanından amonyak da dahil olmak üzere gıda ve gübre ihracatına izin veriyor. Ancak Moskova, Rusya'nın gıda ve gübre ihracatının, kaldırılması gerektiğini söylediği sigorta ve ödeme engelleri gibi sorunlar nedeniyle fiilen bunun önüne geçiyor.

Rusya, anlaşmanın daha fazla uzatılmasının, Rus Tarım Bankası'nın (Rosselkhozbank) SWIFT ödeme sistemine yeniden bağlanması da dahil olmak üzere, bir dizi talebinin Batı ülkeleri tarafından yerine getirilmesi gerektiğinde ısrar ediyor. Diğer talepler arasında tarım makineleri ve parçaları tedarikinin yeniden başlatılması, sigorta ve reasürans üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması, limanlara erişim, Togliatti-Odesa amonyak boru hattının yeniden başlatılması ve gıda ve gübre ihracatı yapan Rus şirketlerinin varlıklarının ve hesaplarının blokesinin kaldırılması yer alıyor.

Rusya son olarak Ukrayna'yı, tahıl koridor anlaşmasını gerekçe göstererek gemi sahiplerinden rüşvet istemekle ve anlamayı sabote etmekle suçlamıştı. Bulgaristan ise Ukrayna'dan tahıl ithalatına geçici yasak getirdiğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar