Tahıl Koridoru Anlaşması: Rusya, Ukrayna'yı gemi sahiplerinden rüşvet istemekle suçladı

Tahıl Koridoru Anlaşması: Rusya, Ukrayna'yı gemi sahiplerinden rüşvet istemekle suçladı
Rusya, Ukrayna'yı tahıl koridor anlaşmasını gerekçe göstererek gemi sahiplerinden rüşvet istemekle ve anlamayı sabote etmekle suçladı. Bulgaristan ise Ukrayna'dan tahıl ithalatına geçici yasak getirdiğini açıkladı.

Artı Gerçek - Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğuyla yapılan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili sorunlar devam ediyor. Rusya bugün yaptığı açıklamayla Ukrayna'yı anlaşma kisvesi altında yeni gemileri kaydettirmek ve teftişler yapmak için gemi sahiplerinden rüşvet talep ederek tahıl anlaşmasını sabote etmekle suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yaptığı açıklamada, anlaşmayı denetleyen İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi'nin (KİK), yeni gemilerin tescili ve teftişlerinde zorluklar yaşadığını söyledi. Zaharova "sorunlar yalnızca Ukraynalı temsilcilerin yanı sıra, görünüşe göre onları istemeyen veya direnemeyen BM temsilcilerinin eylemlerinin bir sonucu olarak ortaya çıktı" dedi.

RUSYA, UKRAYNA'YI GEMİ SAHİPLERİNDEN RÜŞVET İSTEMEKLE SUÇLADI

Ukrayna'yı "'Karadeniz tahıl anlaşmasından olabildiğince yararlanmaya çalışmakla, usûl kurallarını kötüye kullanmaktan veya armatörlerden rüşvet talep etmekten kaçınmamakla" suçlayan Zaharova "Tüm bunlar ticari kârları maksimize etmek adına" dedi ve Ukraynalılara rüşvet vermeyi reddeden gemi sahiplerinin tescil için bir aydan fazla beklemek zorunda bırakıldığını öne sürdü. Zaharova ayrıca Rusya'nın ihtiyacı olan Afrika ülkelerine tahıl taşıyan gemileri eklemeye yönelik önerilerinin Ukraynalı temsilciler tarafından "düşmanlıkla karşılandığını" ve 1,2 milyon ton kargo taşıyan 27 geminin denetimlerini durdurduğunu söyledi. Zaharova, "Hesap basit - Batılılar ve Birleşmiş Milletler'in yardımıyla bir propaganda makinesi başlatmak ve yine 'gıda kartını oynamak'" dedi.

UKRAYNA: GEMİ TEFTİŞLERİNE GERİ DÖNÜLDÜ

Kiev yönetimi ise Ukrayna'dan tahıl taşıyan gemilerin denetimlerinin anlaşma uyarınca çarşamba günü yeniden başladığını ancak girişimin uzatılmasını sağlamak için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Ukrayna ve müttefikleri, Boğaz'da gemi teftişlerinin iki gün boyunca durmasından Moskova'yı sorumlu tuttu, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov, Facebook'tan "Rusya'nın anlaşmayı bozma girişimlerine rağmen gemi denetimlerine devam edildiğini" yazdı. Operasyonları denetleyen İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi de Kiev ve Moskova arasında iki gün süren görüşmelerin ardından teftişlere geri dönüldüğünü

ANLAŞMANIN UZATLMASI KONUSUNDA İLERLEME YOK

Karadeniz Tahıl Anlaşmasını 18 Mayıs'ın ötesine uzatma görüşmelerinde henüz ilerleme sağlanamadı ve Kiev'in tahıl ihracatı da son olarak Bulgaristan'ın da eklenmesiyle dört Doğu Avrupa ülkesi tarafından uygulanan ithalat yasaklarıyla kısıtlandı. Rusya, inisiyatifi yalnızca 18 Mayıs'a kadar taahhüt ettiğini söylüyor ve kendi tarım ve gübre ihracatını kolaylaştırmayı amaçlayan ayrı bir anlaşmanın onaylanmadığından şikayet ediyor.

Ukrayna Tarım Bakanı Mykola Solsky, gazetecilere anlaşmanın önümüzdeki ay 6 ay daha uzatılması için görüşmelerin yapıldığını söyledi. Ancak hemen bir atılım beklenmediğini açıkça belirten Solsky, "Onlara zaman tanıyalım" dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da önümüzdeki hafta New York'ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile tahıl ihracatı anlaşmasını görüşmesi bekleniyor.

BULGARİSTAN UKRAYNA'DAN TAHIL İTHALATINA GEÇİCİ YASAK GETİRDİ

Bulgaristan geçici Başbakanı Galab Donev ise, Bulgarista'ın, transit olanlar hariç Ukrayna'dan tahıl ithalatına geçici yasak getirdiğini duyurdu. iDonev, "Geçen yıl içinde ülkede önemli miktarda gıda kaldı ve gıda zincirlerini bozdu. Avrupalı ​​yetkililer hala yeterli bir önlem almayı düşündükleri için bu ulusal tedbiri kabul etmek zorunda kalıyoruz" dedi.

Bulgaristan'dan önce Macaristan, Polonya ve Slovakya, pazarlarını daha ucuz arz akışından korumak için benzer yasak kararları aldı. Romanya da bu yünde harekete geçebileceğini söylemişti.

Polonya, sadece ithalatı değil, aynı zamanda Ukrayna tahılının kendi topraklarından geçişini de yasaklayarak daha da ileri gitmiş ancak Kiev ile yapılan görüşmelerin ardından salı günü transit yasağını kaldırmayı kabul etmişti.

Düşük küresel fiyatlar ve talep, tahılın kolayca satılamayacağı anlamına geldiğinden, büyük miktarlarda Ukrayna tahılı Doğu ve Orta Avrupa'da sıkışıp kaldı. Darboğazlar fiyatları ve yerel çiftçilerin satışlarını düşürerek bölgedeki hükümetler üzerinde siyasi baskı oluşturdu. Avrupa Birliği ise üye ülkeleri bireysel yasaklar koydukları için eleştiriyor..

AB 100 MİLYON EUROLUK ÇİFTÇİ DESTEĞİ PLANLIYOR

Avrupa Komisyonu sözcüsü ise bugün yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya sınırı olan ülkelerdeki çiftçiler için 100 milyon euro tazminat hazırladığını ve Ukrayna tahıl ithalatına kısıtlamalar getirmeyi planladığını söyledi. 27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği'ndeki ticaret politikasını denetleyen Komisyon, belirli tahıl ve yağlı tohum kategorileri - özellikle buğday, mısır, ayçiçeği tohumu ve kolza tohumu - için "önleyici tedbirler" olarak tanımladığı önlemleri alacak.

AB kuralları uyarınca, Avrupa Birliği, transit geçişe izin verirken, ürünlerin ithalatını bloğun tamamına veya bir kısmına sınırlayabilir. Avrupa Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis, Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya'dan bakanlarla görüşmelerde bulunacak. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar