BM İnsan Hakları Konseyi'nde Türkiye'ye sert eleştiriler

Halfeti'de sivillere işkence, HDP'li belediyelere kayyım atanması, basın özgürlüğü gibi konular konseyin gündeminde.

BM İnsan Hakları Konseyi'nde Türkiye'ye sert eleştiriler

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nde Türkiye’yi eleştiren devletler ve sivil toplum kuruluşları Ankara'yı insan haklarına saygı duymaya çağırdı. Halfeti'deki ev baskınlarında sivillerin günlerce maruz kaldığı işkence de gündeme getirildi.

BM İnsan Hakları Konseyi 42’nci İnsan Hakları Oturumları İsviçre’nin Cenevre kentinde devam ediyor. İnsan Hakları Yüksek Komiserinin konseye sunmuş olduğu İnsan Hakları Raporu üzerine ülke ve sivil toplum kuruluşlarının yorum ve cevapları ile devam eden bugünkü oturumlarda devletler ve sivil toplum kuruluşlarından Türkiye’ye eleştireler geldi.

Suriye temsilcisi Türkiye’nin ülkesine yönelik politikaları eleştirerek, "Türkiye’nin Suriye’ye teröristlerin girişine izin verdiğini ve bizzat bu grupları desteklediğini" söyledi. İzlanda ise Türkiye’deki basın ve muhalif kesimlere yönelik baskıları eleştirerek Türkiye’yi insan haklarına saygı duymaya çağırdı.

Halklar Arasında Dayanışma ve Irkçılık Karşıtı Hareket (MRAP) 18 Mayıs 2019 tarihinde Halfeti’de 28 sivile 12 gün boyunca işkence edilmesini gündeme getirdi. MRAP adına konuşma yapan Mehmet İlkhan, Türkiye’de özellikle medya ve muhalif politik kesimlere yönelik baskılara dikkat çekerek, bu baskılardan en çok HDP ve özellikle Türkiye’nin Kürt illerinin etkilendiğini söyledi. 18 Mayıs tarihinde Halfeti’de yaşanan işkence olayına da dikkat çeken İlkhan, buna benzer işkence olaylarının arttığına vurgu yaptı. Mardin, Van ve Diryarbakır belediyelerine atanan kayyımlara da değinen İlkhan, belediye başkanlarının görevden alınmasına tepki gösterenlerin tutuklandığını ve şiddete maruz kaldıklarını söyledi. (HABER MERKEZİ)

Türkiye Ankara HDP insan hakları İsviçre Cenevre Birleşmiş Milletler kayyım İnsan Hakları Konseyi