BM raporu: Covid-19 nedeniyle yaşanan aksaklıklar sonucu 228 bin çocuk hayatını kaybetti

Salgın kısıtlamaları boyunca, Bangladeş ve Nepal'de, şiddetli yetersiz beslenme nedeniyle tedavi edilen çocukların sayısının yüzde 80'den fazla oranda düştüğü aktarıldı.

BM raporu: Covid-19 nedeniyle yaşanan aksaklıklar sonucu 228 bin çocuk hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan raporda, Güney Asya'da 228 bin çocuğun, yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle insani hizmetlerde yaşanan aksaklıklar nedeniyle hayatını kaybettiği aktarıldı.

BM, yaklaşık 1.8 milyar insanın yaşadığı Afganistan, Nepal, Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve Sri Lanka'daki Covid-19 salgını ve uygulanan kısıtlamaların değerlendirildiği bir rapor yayınladı.

EN ÇOK KADINLAR VE ÇOCUKLAR ETKİLENDİ

Covid-19 salgını karşısındaki hükümet stratejilerinin; sağlık hizmetleri, okullar dahil sosyal hizmetler ve ekonomi üzerindeki etkisinin incelendiği raporda, kısıtlamalardan en çok etkilenenlerin kadınlar, çocuklar ve gençler olduğu kaydedildi. Sputnik’in aktardığı habere göre raporda, beslenme yardımlarından aşılamaya kadar hayati önemdeki hizmetlerin durdurulması nedeniyle söz konusu 6 ülkede 5 yaşında altında 228 bin çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi.
BM raporu: Covid-19 nedeniyle yaşanan aksaklıklar sonucu 228 bin çocuk hayatını kaybetti - Resim : 1Kısıtlamalar boyunca Bangladeş ve Nepal'de, şiddetli yetersiz beslenme nedeniyle tedavi edilen çocukların sayısının, yüzde 80'den fazla oranda düştüğü ve çocuklara yönelik aşılamanın, Hindistan'da yüzde 35, Pakistan'da ise yüzde 65 oranında azalma kaydettiği bilgisi verildi.

Raporda ayrıca, 2020 yılında Hindistan'daki çocuk ölümlerinin yüzde 15.4 ile en yüksek artışı kaydettiği, bu ülkeyi de yüzde 13 ile Bangladeş'in izlediği kaydedildi.

3,5 MİLYONDAN FAZLA İSTENMEYEN GEBELİK

Bununla birlikte rapora göre, Sri Lanka da yüzde 21.5 ile en yüksek anne ölümü artışına şahit oldu, onu da yüzde 21.3 ile Pakistan izledi.

Öte yandan raporda, bahsi geçen ülkelerde korunma yöntemlerine erişimin kısıtlı olması ya da hiç olmaması sebebiyle 400 bini gençler arasında olmak üzere 3.5 milyon fazladan istenmeyen gebeliğin yaşandığı belirtildi.

rapor Bangladeş Pakistan hindistan çocuk ölümleri Salgın COVID-19