BM, Rusya'yı kınayan kararı kabul etti
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'daki dört bölgeyi ilhakını kınayan kararı 143 ülkenin oyuyla kabul etti. Rusya dahil beş ülke karara karşı oy kullandı.
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda 193 üyeli Genel Kurul'da yapılan oylama, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile Zaporijya ve Herson'un bir kısmını ilhak etmek için düzenlediği referandumları görüşmek üzere 10 Ekim'de acil bir oturum düzenlemesinin ardından geldi.
5 ÜLKE KARŞI OY KULLANDI
Türkiye'nin de aralarında olduğu 143 ülke Rusya'nın hamlesinin kınanması yönünde lehte oy kullanırken, aralarında Çin ve Hindistan'ın da olduğu 35 ülke çekimser oy kullandı.
Rusya'nın yanı sıra Kuzey Kore, Nikaragua, Belarus ve Suriye karara karşı oy kullandı.
Bütün devletlere ve uluslararası kuruluşlara, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki dört bölgede herhangi bir girişimini tanımama çağrısında bulunan BM Genel Kurulu Kararı, Moskova'nın kararlarını derhal ve koşulsuz biçimde geri almasını talep ediyor.
Bağlayıcılığı olmayan olmayan karar sembolik önem taşıyor.
Batı ülkeleri ve Türkiye Rusya'nın bu dört bölgede Rusya tarafından yapılan referandumların sonucunu da tanımamıştı.
Genel Kurul'da yapılan oylama ayrıca Rusya'nın eylül ayı sonunda Ukrayna'daki referandumlara yönelik kınama kararını daimi üyesi olduğu BM Güvenlik Konseyi'nde veto etmesinin ardından geldi.
Kararda ayrıca, mevcut gerginliğin azaltılması ve çatışmanın siyasi diyalog, müzakere, arabuluculuk ve diğer barışçıl yollarla çözülmesinin desteklendiği vurgulandı.
UKRAYNA: MİNNETTARIZ
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, oylamanın ardından sosyal medya platformu Twitter'dan yaptığı açıklamada, kararı destekleyen 143 ülkeye minnettar olduklarını söyledi.
Kuleba, "Talep açık: Rusya'nın ilhak girişimine ilişkin kararları geri alınmalı; Rusya, güçlerini Ukrayna'nın bütün topraklarından çekmeli" dedi.
ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield de kararın ardından yaptığı açıklamada, BMiçin "tarihi öneme sahip bir gün" olduğunu söyledi. "143 üye ülke, Rusya'nın ilhak girişimlerini reddeden ve BMŞartı'nın temel ilkelerini yeniden onaylayan bir karar için oy kullandı. Bu, dünyanın gözünde Ukrayna'nın sınırlarının aynı kaldığı anlamına geliyor" açıklamasında bulundu.
NE OLMUŞTU?
Rusya, Kırım'dan sonra Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini de ilhak ederek, Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 15'ini topraklarına katmıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Zaporijya ve Herson'da kurulan Rus idari bölgeleri ile Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri'nin Rusya tarafından ilhak edilmesine ilişkin yasaları imzalamıştı. Söz konusu yasalara göre, bu bölgelerde yaşayanlar Rus vatandaşı olarak kabul edildi.
Ayrıca Putin, imzaladığı kararnamelerle, bölgelere geçici başkan ve vali atamıştı. Buna göre, Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin geçici başkanı Denis Puşilin, Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin geçici başkanı Leonid Paseçnik, Herson bölgesinin geçici valisi Vladimir Saldo ve Zaporijya bölgesinin geçici valisi Evgeniy Balitskiy olmuştu. (DIŞ HABERLER)
Kremlin: Kaybedilen topraklar geri alınıp sonsuza dek Rusya'nın olacak