Brezilya'da plastikten kaya keşfedildi: Plastik atıklar insanlığın jeolojik mirası hâline geliyor

Brezilya'da plastikten kaya keşfedildi: Plastik atıklar insanlığın jeolojik mirası hâline geliyor
Brezilya'nın güneybatısında Atlas Okyanusu'nun ortasında bulunan Trindade Adası'nda volkanik kayalarla bütünleşerek 'kayalaşmış' yeni tür bir kaya bulundu. Bilim insanları bu keşfettikleri kayalara 'plastiglomerat' adını verdi.

Artı Gerçek - Brezilya'nın volkanik Trindade Adası'nın jeolojik yapısı bilim insanlarını yıllardır büyüledi. Ancak, Atlas Okyanusu'nun ortasında deniz kaplumbağalarına sığınaklık eden ada bugünlerde bir başka 'keşifle' gündemde.

Adada inceleme yapan bilim insanları plastik atıkların volkanik kayalarla bütünleşerek kayalaştığını keşfetti. Araştırmacılar, Brezilya'nın güneydoğusunda bulunan Espirito Santo eyaletinin yaklaşık bin kilometre açığında bulunan adada yapılan keşfin insanlığın dünyanın jeolojik döngüsü üzerindeki çarpıcı etkisine dair bir uyarı barındırdığını söylüyor.

'KİRLİLİK JEOLOJİYE ULAŞTI'

Federal Parana Üniversitesi'nde görevli jeolog Fernanda Avelar Santos, küresel ölçekte insanlığın neden olduğu kirliliğin jeolojiye kadar ulaştığına dikkat çekerek, "(Kirliliğin) esas olarak, Trinidade Adası'nın sahillerinde çok yaygın olan balık ağlarından geldiğini belirledik" dedi.

İNSANLIĞIN KİRLİ İZİ: PLASTİGLOMERATLAR

Santos ve ekibi, plastik tarafından bir arada tutulan tortul granüller ve diğer döküntülerin bir karışımından oluştukları için "plastiglomeratlar" adı verilen kayalarda ne tür plastikler olduğunu bulmak için kimyasal testler yaptı. Santos, "Ağların deniz akıntıları tarafından sürüklenerek sahilde biriktiğini ve sıcaklıkların yükselmesiyle eriyerek kumsaldaki doğal kayalarla bütünleştiğini" söyledi.

PLASTİK ATIKLAR JEOLOJİK MİRASIMIZ HÂLİNE GELİYOR

Santos, "Bu plastik örnekleri bulduğumuz yer, Brezilya'da yeşil deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı yerin yakınında, koruma altına alınmış bir bölge" diyerek, söz konusu durumun insanlığın geleceğe bıraktığı mirasa ilişkin soru işaretleri uyandırdığını söyledi. İnsanların varlığıyla belirlenen Antroposen çağın tipik bir örneğiyle karşı karşıya olunduğunu belirten Santos, "Plastik atıkların sebep olduğu kirliliğin dünyanın jeolojik kayıtlarında korunan jeolojik bir malzeme hâline geldiğini" vurguladı.

YALNIZCA KAPLUMBAĞALARI KORUMAKLA GÖREVLİ ASKERLER YAŞIYOR

Her yıl binlerce kaplumbağanın yumurtalarını bırakmak için ziyaret ettiği Trindade Adası, yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia mydas) açısından dünyanın en önemli barınma noktalarından biri olarak biliniyor. Adadaki tek insan varlığı Brezilya donanmasının görevlendirmesiyle kaplumbağaları korumak için adada konuşlanmış Brezilya askerlerinden oluşuyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar